XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Jovana Crnogorac u Orandž Mankiju

BEOGRAD, 12. januara (Info centar).- Najbolja srpska takmičarka na planinskom biciklu Jovana Crnogorac (BK Novi Sad) potpisala je jednogodišnji ugovor sa britanskim profesionalnim timom za planinski biciklizam Orandž Manki.

U prošloj sezoni bila je članica turskog Salkano tima. Trenuto je na pripremama na Jadranu, a njen trener i selektor srpske reprezentacije za planinski biciklizam Nemanja Vajs kaže:

- Ekipa ima sjajan program što je za karijeru svakog malodg vozača veoma bitno. Učestvovaće na svim trkama Svetskog kupa uključujući i Kanadu kao i na trkama Kupa Britanije u planinskom biciklizmu. Na početku sezona učestovaće na seriji prestižnih trka na Kipru i u Izraelu, koje smo do prošle godine zbog nedostatka finansijskih sredstava često preskakali. Nadam se da će nastaviti sa dobrim rezultatima u i u ovoj godini koja je veoma bitna u novom olipijskom ciklusu za Rio 2016.

Vajs ističe da je jedan od ciljeva u 2013. da Jovana Crnogorac uđe među 40. na svetskoj rang listi. Minulu sezonu završila je na 54. mestu u konkurenciji 534 biciklistkinje sa 456 poena. Imala je sedam pobeda, dva druga i jedno treće mesto, bila je je sjajna 14. na Šampionatu sveta do 23. godine i 15. na Prvenstvu Evrope u istoj konkurenciji. Osvojila je i šampionsku titulu u eliti na Prvenstvu Srbije. Učestvovala je i na dva Svetska kupa, u Le Breu je bila 20. a u Val d`Izeru 21. i zaradila je šest odnosno pet svetskih bodova.

- Sa ekipom će otići, posle pripreme na Jadranu na Kipar na seriju trka „Sunčanog kupa“ a potom se seli u Izrael – dodao je Vajs.- Prvi pravi test forme biće na Svetskom kupu u Nemačkoj 18. maja. Imamo i još dva cilja da bude među deset na SP u Petermatizburgu u Južnoj Africi do 28. avgusga do 1. setembra i da uđe među pet u nekoj od trka Svetskog kupa. Učestvovaće i na Šampionatu Evrope od 20. do 23. juna u Bernu.

Jovana Crnogorac je veoma zadovoljna novim angažmanom, jedina je takmičarka u klubu na čijem sajtu je predstavljena koa veliki svetski talenat, ali je i svesna da je očekuje težak rad:

- Zahvaljujem se Salkanu na podršci u prošloj sezoni, kada sam vozila veliki broj kvalitetnih trka. I ove godine imaću zgusnut raspored, ali se ne bojim treninga i jakih trka. Cilj je da vozim u Riju 2016. i za to se vredi da pomučim.