XS
SM
MD
LG

Super liga Uzbekistana: Dva derbija ferganske doline

Aleksandar Stojmirović - foto: lična arhiva

Prvi put smo u prilici da vam detaljnije predstavimo Super ligu dalekog Uzbekistana. Zahvaljujući ljubaznosti trenera Aleksandra Stojmirovića sačinićemo najavu 6. kola.

Pomenuto kolo otvara se derbijem ferganske doline. Navbahor je asolutni favorit protiv Andižana, i pokušaće da se iskupe za poraz od OKMK-a. Imaju veliki imperativ, biće pod pritiskom, ali ne znači ako su favoriti da će lako doći do bodova. Ovaj duel nosi veliki naboj, imajući u vidu da su gradovi veoma blizu a sama dolina po sebi izuzetno temperamentna i karakterna. Oba kluba imaju verne navijače I sigurno je da će stadion u Namanganu biti ispunjen.

Kizilkum i Surhan igraju u petak. Domaćin igra ofanzivno i može za njih biti prekretnica u prvenstvu. Surhan ima mlad, disciplinovan tim i jedna je od retkih koja igra visoko-specifično što se tiče taktičkih zadataka. Traže intezitet i čestu promenu ritma, brzi su i opasni u trnziciji. Bez obzira na domaći teren Kizilkumu će biti teško da dođe do planirane pobede.

U subotu se sastaju Pahtakor i Sogdiana. Pahtakor se probudio posle serije slabijih rezultata sa starta prvenstva. Ekipa predvođena našim Draganom Ćeranom, koji godinama rešeta mreže protivnika, polako dolazi do forme. Sogdiana je nedavno promenila trenera i sada je predvodi crnogorski srtručnjak Bošković. Poslednji su na tabeli i drugi u ligi po broju primljenih golova.

U nedelju se igraju dve utakmice. OKMK gostuje Metalurgu, u kome nastupa nekoliko igrača sa ovih prostora. Reč je o Josoviću, Obradoviću, Stamenkoviću, Paliću i odnedavno treneru Stešaviću. Stojmirovićem klub posle pobede u derbiju u punom je naletu, a Metalurg je pod pritiskom rezultata mora da ispravi propuste prethodnog španskog trenera. Domaćin imaju ozbiljan kvalitet, igraju agresivno, traže šansu u brzim napadima i prekidima, ali će morati dobro da se pomuče da bi došli do pozitivnog rezultata. Stešević neće po svaku cenu otvoriti meč ofanzivno utakmicu, znajući ko mu dolazi u goste.

Istog dana igraju Olimpik I Buhara. Mlada četa U23 (olimpijska reprezentacija) dočekuje Buharu sa novim trenerom. Olimpik je brz i agresivan i skup je talentovanih igrača. Sa druge strane gosti predvođeni našim Aleksandrom Stanisavljevićem u velikoj su reuzultatskoj krizi uprkos najavama i mnogo većim ambicijama.

Ponedeljak je rezervisan za mečeme između poznatog Nefčija i Turona, odnosno Bunjotkora i Nasafa.

Nafči je sve iznenadio I na redu je još jedan dolinski derbi. Najlepši stadion u Uzbekistanu biće krcat, imajući u vidu lidersku poziciju i odlične igre koje pokazuju izabranici trenera Levčenka. Turon predvođen Bojovićem i Stojiljkovićemima ozbiljan kvalitet ali slabo koriste vrline u dosadašnjem toku prvenstva. Nešto škripi I izgleda da je došlo vreme da se trgnu. U derbiju prednost ima poznatiji Nefčiju.

Bunjotkor i Nasaf igraju centralnu utakmicu šestog kola. Biće to praznik fudbala na nacionalnom stadionu. Biće to sudar dve dobro organizovane i taktički najbolje ekipe u ligi. Domaćin ima mladu, brzu i agresivnu i dobro organizovanu ekipu i biće izuzetno težak protivnik Naafu koji je poslednjih godina, uz Pahtakor izrastao u prvaog predstavnika uzbetskog fudbala.