XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Stević u Tusnadu

BEOGRAD, 24. decembar (Info centar).- Srpski olimpijac Ivan Stević novi je član rumunske kontinentalne ekipe Tusnad. Dogovor je postignut u „minut do 12“ i najbolji srpski biciklista prošle godine Ivan Stević je mogao da odahne!

Ove godine je veoma uspešno vozio u turskom Salkanu timu, koji, na žalost, nije ušao u novu sezonu pre svega zbog nedostatka finansijskih sredstava, pa su Steivić i drugi srpski olimpijac Gabor Kasa, koji je nedavno poneo titulu najboljeg sportiste Subotice u 2012, ostali „na belom hlebu“.

- Situacija je u celom svetu teška, skoro je nemoguće dobiti dobar ugovor, kriza je velika, a Kasa i ja smo bili u najtežem položaju jer smo čekali do decembra, kada je inače sve već završeno oko prelazaka, šta će biti sa Salkanom i nismo mogli da tražimo nove klubove – kaže Stević koji se vratio sa priprema na Kopaoniku.- Dogovorio sam se se, na sreću, sa Tusnadom, koji je odavno formirao tim, ali su me ipak primili. Koliko mi je poznato, Kasa još uvek nema angažman za inostranstvo.

Kakav je program ekipe?

- Ići ću na Jadran u januaru a u februaru Tusnad ide u Španiju na zimske pripreme i trke. Imaće dobar program, to je jedinas rumunska profesionalna ekipa koja je lane u konkurenciji svih evropskih timova uključujući i pro tur, zauzela 33. mesto od 124 selekcije – dodao je Stević. – Još nema tačnu informaciju ko je ostao u klubu, znam samo da Kvasina neće voziti za Tusnad jer je otišao u jednu austrijsku ekipu.

Ivan Stević je završio 2012. na 78. mestu rang liste sa 140 poena. Imao je čak 11 postolja: pobeda u generalnom plasmanu na “VN Sočija” uz dva treća mesta u etapama, drugo mesto u generalnom plasmanu na “Pet krugova oko Moskve” uz pobedu i treće mesto u etapi, postao je šampion Srbije, osvojio je treće mesto na “Velikoj nagradi Moskve”, zauzeo je tri treća mesta u etapama na “Kroz Srbiju”. Nosio je žutu majicu i na “Pet krugova oko Moskve” i na trci “Kroz Srbiju”. Osvojio je i peto mesto u etapi na “Oko Kine” u visokoj 2.1 kategoriji.

Tusnad je lane imao jak sastav. Prva zvezda bio je Hrvat Matija Kvasina koji je vozio i za pro tur ekipe, dostruki pobednik trke „Kroz Srbiju“ (2005. i 2008), pobednik trke „Oko Rumunije“ 2012, olimpijac i višestruki šampion Hrvatske i na drumu i u vožnji na hronometar. Vozio je i Bugarin Evgeni Gerganov, pobednik trke „Oko Bugarske“ 2007. i „Oko Sekerlenda“ u Rumuniji 2010. koji takođe ima bogato internacionalno iskustvo.