XS
SM
MD
LG

Miljakovac kandidat FSS u izboru UEFA za najbolji amaterski klub Evrope

Ogromna čast je ukazana FK Miljakovac od strane Fudbalskog saveza Srbije koji je kandidovao naš klub za nagradu UEFA u kategoriji “Najbolji evropski amaterski klub” u izboru  “UEFA Grassroots awards” (Nagrade u kategoriji bazičnog fudbala).

Priznanja u okviru bazičnog fudbala UEFA u nekoliko kategorija dodeljuje od 2010. godine nacionalnim savezima, klubovima i pojedincima koji svojim radom aktivno rade na stvaranju boljeg fudbalskog okruženja.

Sam pojam “bazični” izveden je iz pojma baza, pa samim tim ukazuje na to da je u pitanju onaj deo fudbalskog sporta koji predstavlja bazu tj. temelj vrhunskom i profesionalnom fudbalu. Bazični fudbal predstavlja 99% fudbalskog sporta, i samim time UEFA i FIFA su kao prioritet postavile podršku projektima koji dolaze sa tog nivoa fudbala.

FK Miljakovac je za samo dve godine postojanja uspeo da organizuje veliki broj humanitarnih akcija koje su za cilj imale pomoć u lečenju dece i odraslih, podršku infrastrukturnim projektima, kao i podizanje svesti o određenim zdravstvenim problemima. Najskoriji primer bila je akcija “Sačuvaj lopte” koja je izazvala ogromnu pažnju, i po prvi put u javnosti stavila u fokus temu raka testisa kod muškaraca sa akcentom na prevenciju i redovne preglede.

Kroz svoje akcije Miljakovac je ostvario saradnju i sa inostranim klubovima, igrao međunarodne humanitarne utakmice i uzeo učešće u novoosnovanom evropskom takmičenju za amatere “Feniks trofej”, u kojem nastupa zajedno sa klubovima iz još 9 zemalja Evrope, i kao jedini klub iz našeg regiona.

Miljakovac je u martu 2022. godine pokrenuo i projekat ženskog fudbalskog kluba, koji takođe učestvuje u akcijama pomoći lokalnoj zajednici i promociji ženskog fudbala sa željom da se što više devojčica i devojaka priključe fudbalskim klubovima. ŽFK Miljakovac je tek ove sezone uzeo učešće u zvaničnom takmičenju i u planu je dalji razvitak kluba i uključivanje što većeg broja igračica svih starosnih doba u buduće projekte kluba.

Podršku društveno-odgovornim projektima FK Miljakovac dali su i svetski priznati fudbaleri i treneri sa područja naše zemlje, a među njima su Nemanja Vidić, Danko Lazović, Zoran Bata Mirković, Dejan Stanković, Veljko Paunović i drugi.

Osnivač i predsednik FK Miljakovac Jovan Simić istakao je zahvalnost Fudbalskom savezu Srbije na prepoznavanju kvaliteta rada samog kluba i naznačio da od sada klub ima obavezu da svoj rad podigne na još veći nivo.

- Za jedan mladi fudbalski kolektiv koji postoji tek dve godine kandidovanje od strane našeg nacionalnog fudbalskog saveza za ovako bitnu nagradu na evropskom nivou je zaista velika čast i potvrda našeg rada, ali i velika obaveza. Obaveza da i u narednom periodu negujemo fudbalsku kulturu koju smo uspostavili u našem ženskom i muškom kolektivu, i da fudbal koristimo za slanje bitnih poruka u javnost i pomoć ugroženima u našem društvu. Fudbal odavno više nije samo sport, već i ozbiljan alat za pokretanje pozitivnih promena u društvu i lokalnoj zajednici, i mi ga tako posmatramo i tako kroz njega i delamo. Naš fokus će i u budućnosti biti na tome da nosioci pozitivnih promena u fudbalu, kako u muškom, tako i u ženskom fudbalu - zaključio je Simić.


BUSK : Šumadinac
Železnik 1930 : Srem
Sinđelić 2012 : Dedinje
13. maj : Bežanija
Novi Beograd : Miljakovac
Rekreativo 011 : Velika Moštanica
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Bežanija 12 10 0 2 30
2 Velika Moštanica 12 9 3 0 30
3 Železnik 1930 12 7 2 3 23
4 BUSK 12 7 2 3 23
5 Sinđelić 2012 12 7 1 4 22
6 Miljakovac 12 7 1 4 22
7 Rekreativo 011 12 6 2 4 20
8 Borac 12 4 3 5 15
9 Novi Beograd 12 2 6 4 12
10 Šumadinac (-1) 12 3 2 7 10
11 13. maj 12 2 1 9 7
12 Dedinje 12 1 2 9 5
13 Srem 12 0 1 11 1