XS
SM
MD
LG
21.11.2022 Dragan Stojić

Šampionski kalibar: Irac ’’upucao’’ titulu u Jorku

Foto: pixabay.com

Biti Irac a ne ’’uhvatiti’’ treću sreću zaista ne ide. Nositi nadimak Pištolj a ne pucati na najviši plasman takođe je degutantno.

Mark Alen se u finalu 46. po redu  otvorenog Prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske držao navedenog, pa je konačno, posle dva poraza u završnim mečevima, stigao do zvanja pobednika ovog turnira, koji uz Masters i Svetsko prvenstvo čini seriju takmičenja pod nazivom Trostruka kruna. U borbi za pehar posle sjajne borbe i velikog preokreta ’’pao’’ je Kinez Džunhuj Ding. Konačan rezultat je glasio 10:7 za snukeraša iz Severne Irske.

Početak susreta i dalji tok prve sesije nije nagoveštavao krajnji ishod, Ding je briljirao ne kao Zvezda sa Istoka, kako mu glasi jedan od nadimaka, već kao zvezda sve četiri strane sveta, Sunce , Severnjača, sazvežđe Mali medved...

Dobio je prve dve partije (frejma), u trećoj je Alen povećao kalibar i smanjio vođstvo 35-godišnjaka rodom iz Đijangsua, ali je to samo isprovociralo Azijata, pa je usledeća dva frejma ispaljivao plotune iz svog taka, ostavivši protivnika bez poena i vrlo brzo na semaforu je pisalo da vodi 4:1.

Kad je na svoj konto dodao još dva i najveći pesimisti među njegovim navijačima su stavljali dedovinu  u zalog, ni u snu  ne pomišljajući na ono što se zbilo u daljem toku meča.

Pištolj je ponovo ličio na praćku, do kraja startne sesije samo je smanjio prednost rivala i na odmor se otišlo rezultatom 6:2 u korist kineskog predstavnika.

Drugi deo bitke, druga priča. Za Dinga iz žanra strave i užasa!

Umesto da rutinski meč privede kraju, ostane na maksimalnom procentu uspešnosti kad je reč o učešću u finalnoj rundi ovog turnira (dosad 3 od 3), 38. igrač planete se zapitao da li mu je takmac sa pete planete, jer je Mark Alen od pištolja postao bombarder najnovije generacije.

Potukao je Irac kolegu  u šest uzastopnih frejmova, od toga je tri rešio u svoju korist bez izgubljenog poena, preokrenuo meč u svoju korist, što je bilo vidljivo na rezultatu – 8:6 u korist snukeraša rođenog u prestonici manje konstitutivne jedinice Ujedinjenog Kraljevstva.

Ne da je bivši sedelac na tronu u Jorku ’’prebrojao sve zvezde’’ od šoka, nego mu se i Mesec raskomadao pred očima, mada je iz 15. frejma izašao sa minimalnim zaostatkom, međutim, Pištolj je pogodio uglove stola u naredne dve partije, pa je Ding, uprkos preimućstvu u prvom delu nadmetanja, većem brejku isto tako (135:132), mogao samo da čestita novoj zvezdi Prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva.

Alen je posle Mastersa stavio i drugu krunu, osvajanjem Svetskog prvenstva postao bi 12. vlasnik pehara sa svih turnira u okviru Trostruke krune, turnira ekvivalentnih teniskim grend slem smotrama.

Može on to...

Piše: Dragan Stojić