XS
SM
MD
LG
12.11.2022 Dragan Stojić

Srpkinje se zagrcnule tortiljom

Reprezentacija Srbije - foto: teniskisavez.com

Suznih očiju su, ne samo zbog šljake u njima, članice teniske reprezentacije Srbije napustile terene u San Luis Potosiju, jer nakon uvodnog takmičarskog dana Meksikanke u susretu koji se igra u okviru plej -of runde Bili Džin King kupa (bivši FED kup) vode 2:0, pa će izabranice Dušana Vemića imati težak zadatak da u preostale tri partije, dve u pojedinačnoj i jednu u igri parova, preokrenu rezultat i nakrivljenog sombrera napuste centralnoamerički potkontinent.

Da osim velike nadmorske visine na kojoj se meč igra (1.800 metara) prvom srpskom reketu u ženskoj konkurenciji Olgi Danilović ne prijaju ni tortilje, ni podloga, ljubitelji tenisa su se uverili po završetku prvog seta, koji je, kao i ceo meč, 150. igračica na svetskoj rang listi izgubila od 200 pozicija slabije plasirane Renate Sarasue (Zarazue), iako je imala praktično dobijen taj deo susreta. Ipak , na kraju dvoboja na semaforu je pisalo da domaćin vodi 1:0, jer je njihova teniserka trijumfovala rezultatom 2:0, po setovima 7:6, 6:4.

Kćerka proslavljenog košarkaša Predraga Danilovićaje u klinč sa Sarasuom, od koje je poražena u prvom međusobnom meču odigranom u kvalifikacijama za Rolan Garos pre dve i po godine, ušla puna samopouzdanja i odlučnosti, pa se Meksikanka u prvih šest gemova osećala gore nego Arvidas Sabonis nakon čuvenog zakucavanja koje je Olgin otac preko njega izveo na Evropskom prvenstvu u Grčkoj 1995. godine.

Dok su gledaoci trepnuli, Srpkinja je sa tri načinjena brejka, uz jedan izgubljen početni servis, stigla do prednosti od 5:1, što je ukazivalo da će naša reprezentativka ’’dotrčati’’ do prednosti u setovima u stilu Brzog Gonzalesa. Međutim, nastavak je pokazao da je ubedljivo vođstvo predstavljalo samo mamac za lakomislene i naša predstavnica je  završila u mišolovci.

Uzdanica domaćina je sigurno dobila naredna tri gema, da bi u desetom, nakon velike borbe, po treći put ’’oduzela’’ servis Danilovićevoj i egal je uspostavljen – 5:5.

Jedanaesti i dvanaesti period početnog seta završeni su u korist servera, potom je  u taj-brejku usledila nova drama.

Sarasua je stekla veliku prednost (6:2), Olga uzvraća, poravnava rezultat, narednih nekoliko poena ostavljaju zagonetku živom, ali Meksikanka, ipak, otkriva rešenje, dobija ’’13. gem’’ rezultatom 10:8, stavljaja tačku na uvodni deo.

Druga, vreme je pokazalo i završna, polovina meča tekla je uobičajeno, obe su dobijale gemove na svoj servis, da bi u petom Renata Sarasua udahnula miris pobede (4:2), no, Danilovićeva u osmom gemu pokazuje da nasleđeni sportski gen teško mutira, anulira prednost suparnice i vraća nadu srpskom nacionalnom timu.

Nažalost, već u sledećem joj ponestaje kiseonika, njena mnogo slabije rangirana protivnica ponovo stiže do prednosti od jednog, a već u sledećoj seriji posle svojih servisa i do dva gema prednosti, čime je reprezentaciji Meksika obezbedila meč- poen.

Doći do pozitivnog rezultata iz minusa mogu iskusni ivanserijski igrači.

Lola Radivojević, nažalost, to još uvek nije, mada poseduje sve predispozicije da u budućnosti postane, što je viđeno u drugom meču, koji je naša pulenka, 349. na WTA listi, odigrala protiv najbolje rangirane meksičke Marije Sakarijas (196. mesto). Poraz od 1:2 govori da se mlada Srpkinja nije obrukala, mada je, znamo iz stripa ’’Alan Ford’’, za pobedu potrebno više, ne biti poražen, što se njoj dogodilo u ovom slučaju.

Do polovine prvog seta vođena je izjednačena borba, nova nada srpskog tenisa uspeva na velikoj nadmorskoj visini da nisko spusti nesumnjivo, bar u ovom trenutku, kvalitetniju teniserku od sebe. Prvi put za 4:3, zatim za 6:5, dok je Sakarijas između sedmog  i 11. gema anulirala jedan brejk. Naravno, nedovoljno za povratak, Radivojevićeva je set dobila 7:5. Dobila i stala.

Meksikanka je već posle dva gema u drugoj trećini bitke otišla na ’’+2’’, potom se ušlo u ritam čuvanja sopstvenih servis-gemova, u šestom sledi novi brejk domaće igračice i sve je ličilo na duel odigran pre ovog, s tom razlikom što su marijači, na radost publike u San Luis Potosiju, zasvirali u čast svoje igračice, koja je rutinski privela deo posla kraju - 6:3 za izjednačenje u setovima.

Iako sve analize govore da osvajač premijernog seta u visokom procentu slavi i po završetku poslednjeg poena, u ovom slučaju ostaje bez potvrde, a to se naslućivalo kada je dvadesettrogodišnja Sakarijas povela 3:2 na servis naše teniserke, dva gema potom ’’podebljala’’ prednost novim brejkom i na svoj servis okončala sapunicu hepiendom - 6:2, ukupno 2:1.

Srbija je izgubila boj, rat nije, mada će drugog, završnog dana, mečevi u kojima, ako selektori nešto ne promene, rekete ukrstiti Sakarijas i Danilović odnosno Sarasua i Radivojević, uz eventualni duel u dublu, predstavnicama evropskog kontinenta biti potrebna razorna municija ukoliko žele do preokreta i prolaska u dalji tok takmičenja. Neka se čudo dogodi. Ako može.

Piše: Dragan Stojić