XS
SM
MD
LG

Radu derbi na Adi

Foto: Tijana Vesović

U derbiju Prvenstva Srbije na Adi Ciganliji, domaći Rad je savladao Partizan rezultatom 43-20. Viđen je visok tempo igre, zato i imamo veliki broj poena na obe strane, što nije baš svojstveno za utakmice ova dva tima u proteklih nekoliko sezona.

Kao što smo i napomenuli u članku najave jesenje sezone, lako je moglo da se desi da već na prvom meču imamo skoro jasnu sliku ko će biti Prvak Srbije. Da je Partizan pobedio imao bi dve pobede nad Radom i pol poziciju da kompletira ostale utakmice i osvoji petu titulu zaredom. Ipak su Građevinari na kraju trijumfovali i odložili odluku za 14. kolo kada će se u takoreći „finalnom“ meču odlučiti ko će odneti trofej. Kakav će to meč da bude, kruna sezone!

Derbi meč je definitivno opravdao očekivanja ljubitelja ragbija. Ono što smo imali prilike da vidimo je jako kvalitetna i neizvesna utakmica u prvom poluvremenu sa dosta lepih poteza. Borben meč koji se igrao u visokom tempu, što nas raduje da vidimo ponovo u seniorskom ragbiju. Tvrde i jake utakmice rađaju vrhunske ragbiste i motivišu igrače da treniraju napornije.

Meč je otvoren visokim tempom u igri na obe strane. Rad je bio odličan u otvorenoj igri, Partizan je bio efektniji. Već u 15. minutu meča, crno beli su napadali jako u Radovih 22 metara, gde je lopta došla do Aljoše Avramovića na krilu koji je iskoristio svoju brzinu, obišao odbranbenog igrača i postigao esej za 5-0. Nedugo zatim se dogodio neshvatljiv pad u igri Partizana, kada je iz blokiranog šuta Nemanja Stošić napravio pritisak, pokupio otpadak i postigao esej. Uroš Babić je bio siguran u transformaciji za 7-5.

U 26. minutu loše dodavanje Partizana je pruzrokovalo da Rad pokupi ispalu loptu i izvrši pritisak u protivničkih 22 metara. Potom Partizan osvaja loptu, pa je ubrzo i gubi, odnosno osvaja je Miladin Živanov koji formira rak, iz koga Uroš Jončić podiže loptu i postiže esej. Babić je siguran u šutu za 21-5. A onda na scenu stupa Partizanov skram u 31. minutu, gde odličnim guranjem pravi prednost za kaznu, ali se sjajno snalazi Stefan Đorđević koji asistira Borislavu Radiću koji postiže esej i smanjuje rezultat na 21-10. Nalet Partizana je krunisan u 36. minutu kada je prvo odlično odreagovao Miloš Ljubičić u raku i izborio kaznu koju Avramović brzo izvodi, potom dodaje do Rajka Trifunovića, koji opet vraća pas do Avramovića koji graberom opet šalje loptu Trifunoviću koji postiže esej za 21-15.

Početak drugog poluvremena je bio u znaku plavo belih, koji su nastavili u visokom ritmu. Partizan je delovao umorno i sporo za razliku od prvog dela. Onda u 49. minutu lopta dolazi do Danijela Stojanovića koji izvodi potez utakmice gde sjajnim prodorom i postiže esej pod stative. Babić je ponovo siguran u transformaciji za 28-15. U tim trenucima su Građevinari preuzeli totalnu inicijativu, nakon jedne od akcija u 22 metara Partizana, Srđan Božić koristi protivnikovo loše pozicioniranje oko raka, kao demi diže loptu i postiže esej za 33-15.

Partizan se oslobodio pritiska i krenuo je otvorenije da igra. Ređale su se prilike na obe strane. Ipak do 75. minuta nije viđena promena rezultata. Nakon jednog napada lopta izlazi iz raka Partizana, brzim rukama lopta dolazi do Stankovića koji je bio nezadrživ u sprintu gde postiže esej pod stative. Babić je sigurnim šutem povisio na nedostižnih 40-15. Nedugo zatim nakon što je sudija dosudio kaznu protiv Partizana, Babić je bio sguran iz kazne za 43-15. Međutim to nije bio kraj utakmice. U poslednjem napadu, Partizan je uspeo preko Vukašina Medića da postigne četvrti esej i osvoji bonus bod. Konačan rezultat meča je bio 43-20.

Izvor: rugby.rs


Rad Mozzart 43 : 20 Partizan
Dinamo 1954 39 : 27 Torpedo Mlava
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rad Mozzart (5) 5 4 0 1 21
2 Partizan (-1) 6 4 0 2 15
3 Dinamo 1954 (3) 6 3 0 3 15
4 Torpedo Mlava (-3) 5 0 0 5 -3