XS
SM
MD
LG

"Poštovanje je cilj, govor mržnje ugrožava integritet u sportu"

Foto: fss.rs

Problem govora mržnje u sportu i način kako ga prevazići, bio je tema seminara održanog u Kući fudbala u Staroj Pazovi. Seminar je održan u organizaciji Udruženja navijača "Džentlmeni", sa saradnicima u projektu FSS i FK Čukarički.

Skup je organizovan u okviru  Erasmus+ пројекта "RIGHTS", čiji akronim znači "Poštovanje je cilj, govor mržnje ugrožava integritet u sportu".

Na seminaru su sportski treneri izvodili radionice sa mladim fudbalerima Čukaričkog, gde je cilj bio da se sportistima približe teme i pojave raznih oblika govora mržnje u sportu, kao i način kako se tome suprostaviti. Radionica je bila edukativnog karaktera kroz igre i igrice, kroz koje su mladi sportisti, uz pomoć trenera, mogli da shvate i razumeju pojmove kao što je diskriminacija, jednakost, rasizam, pravičnost, uznemiravanje, respekt, govor mržnje, fer-plej…

Cilj projekta je da se probudi javno mnjenje i da se počne sa delovanjem u smeru prevencije.

Uroš Pribićević, pomoćnik ministra za sport i omladinu, napomenuo je da oni u ministarstvu pitanje navijača prepoznaju kao veoma važnu temu, i država se ozbiljno bavi tom temom. Mi imamo međuresorni savet za Suzbijanje nasilja na priredbama, gde u saradni sa ministarstvom unutrašnjih poslova radimo na prevenciji ovakvih problema.

Skupu se obratio Aleksandar Ćupović, direktor sektora opštih poslova u FSS, istakavši da savez promoviše sport sa pravim vrednostima, a u nekima aktivno učestvuje, jako je bitno govoriti o ovim temama u godini Svetskog prvenstva.

Učesnici projekta iz Italije, Portugalije, Grčke, Turske, Bugarske i Srbije sproveli su detaljne analize načina edukacije sportskih trenera i došli do zaključka da nigde ne postoji formalna edukacija trenera u domenu interkulturalne komunikacije kao i na temu borbe protiv govora mržnje, i namera UEFA je da se radi na razvoju ovakvih edukativnih programa. Realizacija ovakve vrste radionice je pionirski poduhvat, jer se do sada na tlu Evrope nije sprovodila navedena edukacija.

Tema je pokrenuta u pravo vreme, uoči starta Super lige Srbije, gde su se često ispoljavao govor mržnje, diskriminacija, rasizam i slično.