XS
SM
MD
LG

Milenko Škundrić, jedan od rodonačelnika boćanja u Srbiji

MIlenko Škundić

Nedavno je Boćarski savez Srbije obeležio tri decenije postojanja. Međutim, boćanje u ovim krajevima egzistira mnogo duže. Na poslednjoj Skupštini BSS, koja je imala “svečarski karakter”, dodeljena su priznanja zaslužnim sportskim radnicima i igračima, koji su na najbolji način afirmisali boćanje, kako u Srbiji, tako i na takmičenjima najvišeg ranga u Evropi i svetu.

Među slavodobitnicima je i Milenko Škundrić, jedan od “rodonačelnika” boćanja. Trenutno je predsednik BS Beograda i BK Zemun.

- Iako je BS Srbije proslavio tri decenije postojanja, ovaj sport se upražnjava mnogo duže – počinje Škundrić – Dolaskom kolonista iz Dalmacije, Like i Bosne i Hercegovine, pojavila se „nova igra“. Igralo se sve do 1989 godine, kada je formiran Boćarski savez Beograda. Osnivači su bili pet tadašnjih klubova: Prijatelj, Braća Ribar, Sutjeska (današnja Dinara), Avala i Pariska komuna. Prvi predsednik Saveza bio je Savo Bjelobrk, a generalni sekretar Milan |Živković. Upravni odbir činili su: Novica Kolavčić i Ubović Boško (BK Prijatelj), Milenko Škundrić i Stanko Vlatković (BK Sutjeska), Ivan Ivančić i Stanko Marinković (BK Braća Ribar) i Vojislav Džaković (BK Avala). Te godine su krenula i takmičenja. Igrali se po turnirskom sistemu. Treba istaći da smo iste godine po osnivanju, pozvani na Skupštinu BS Jugoslavije u Zagreb. Bili smo „priznati“, što je ovekovečila i zagrebačka štampa. Dolaskom nesrećnog rata, transformisali smo se 1992. godine u Boćarski savez Srbije. U međuvremenu su nam se priključili Dinara, Krajina Knin, Kanatrevo brdo, Labud, Dalmatinac…Godine 1995. godine formiran je Boćarski savez SR Jugoslavije. Te godine smo imali i plej-of za državnog prvaka. Prvi šampion bila je Budva. Do 1999. godsine takmičili smo se u jedinstvenoj ligi. Na žalost, zbog bombardovanja došlo je do podele na „Sever“ i „Jug“. Pobednik bi se dobio posle plej – ofa, gde su razigravale po dve najbolje ekipe iz Srbije i Crne Gore. Zanimljiv je podatak, da je 2000. godine BK Kozara sa Novog Beograda bila državni šampion. Daleko je dogurala, do četvrtine finala Kupu prvaka Evrope. Na žalost, zbog nedostatka sredstava, odustala je od takmičenja. Posle „razdruživanja“ sa Crnom Gorom, nastavili smo samostalno. Već 2007. godine, u Grudama, Milan Janković osvaja prvu medalju za BS Srbije.

 Do danas, „kolekcija medalja“ je prilično obogaćena; petesetak medalja sa prvenstava Mediterana, Evrope, sveta…

- Za napredak boćarskog sporta, mnogo nam znači i novoigrađena balon hala BK Novi Beograd – nastavlja Milenko Škundrić – Naravno, treba istaći da smo pre par godina dobili prvu boćarsku halu u Novom Sadu. Znači, boćanje ima sve preduslove za napredak u Srbiji. U „zlatno vreme“ imali smo po četrdesetak dece na boćarskom kampu na Letenci (Fruška gora). Zbog smanjenih finansijskih sredstava Ministarstva omladine i sporta, a na njihov predlog, kampovi se