XS
SM
MD
LG

Polovina igrača omladinske reprezentacije potiče iz RFK Grafičara i Zvezdine škole

Marko Njeđić, trener RFK Grafičar - foto: instagram.com/rfkgraficar

Omladinska reprezentacija Srbije nedavno je izborila plasman na završni turnir prvenstva Evrope, koje će se, od 18. juna do 1. jula, održati u Slovačkoj. Srbija se nalazi u "B" grupi sa Engleskom, Izraelom i Austrijom. Među talentovanim igračima najbrojniji su bili fudbaleri RFK Grafičara. Čak sedmoro nadarenih momaka dobilo je poziv selektora Aleksandra Jovića. U pitanju su braća blizanci Jovan i Nikola Mituljikić, golman Marko Ćopić, desni defanzivac Uroš Lazić, vezni igrač Nikola Knežević, štoper Stefan Leković, i dvojica donedavnih članova "ljubičastih" Andrej Đurić i Nikola Stanković, koji su prekomandovani u Crvenu zvezdu.

Velike zasluge za napredak talentovanih fudbalera pripadaju mladom treneru Marku Neđiću. Mladi stručnjak je stigao da odgleda dve utakmice u Holandiji, protiv domaćina i Ukrajine, i najpozvaniji je da kaže o nastupu svojih igrača.

- Nije sedam nego 11 igrača koji su prošli Zvezdinu školu, od 20 koliko je igralo na turniru. Znao sam da momci obećavaju, pričao sam i ranije da mogu mnogo da donesu i daleko doguraju. Prva liga im je poslužila da se čeliče protiv znatno starijih ekipa i stiču samopouzdanje. Znam sve igrače u reprezentaciji i selektora Aleksandra Jovića sam ga upoznao sa mogućnostima pojedinih igrača. Zadovoljan sam prikazanim igrama, štete je što braća Mituljikić nisu više igrali zbog povreda, i mišljenja sam da je Đurić trebalo da dobije više prostora - kaže Neđić i, na našu konstataciju da mu je bilo mesto u stručnom štabu, objašnjava da to nije u redu, njegova je uloga bila više savetodavne prirode.

Direktor Nikola Ristanović, vidno zadovoljan, naglasio je da je prioritet kluba da razvija i unapređuje igrače, kako za Crvenu zvezdu, tako za sve mlađe reprezentativne selekcije.

- Čast nam je što imamo toliko fudbalera u omladinskoj reprezentaciji, i što je naš prvi tim gotovo u potpunosti sastavljen od igrača mlađih od 20 godina. Plasman ekipe na Evropsko prvenstvo je neophodno da nastavimo da dajemo priliku mladim srpskim fudbalerima, da im omogućimo što bolje uslove da naprave korak između omladinske i seniorske konkurencije, uključujući vrhunski stručni rad i što kvalitetniju infrastrukturu - naveo je prvi operativac kluba.

Uroš Lazić je prvenstvo obeležio dugo očekivanim golovima.

- Osećaj je izvaredan, pogotovu jer sam pogodio mrežu protiv Norveške. Kroz glavu mi je prolazilo samo to da moramo da idemo na Evropsko i to se ostvarilo. Želim da dokažemo i pokažemo koliko možemo, postavljamo velike ciljeve - finale, čak i trofej. Izuzetno poznajemo jedni druge, znamo kako dišemo, kako sa momcima iz Grafičara, tako i sa svim ostalima. Fantastičan je osećaj kada izađemo na teren u dresu reprezentacije, pevamo himnu i radujemo se uspehu svoje zemlje - ističe talentovani strelac.

Igrači RFK Grafičara se nalaze na radnom odmoru, juče su se nezvanično okupili, a prva prozivka pred početak prvenstva obaviće se 27. juna. U međuvremenu radovi na izgradnji stadiona na Topčiderskoj zvezdi su se intezivirali, odrađeni su grubi građevinski poslovi, treba da se postavi drenaža i travnata podloga, tako da će objekat moći u oktobru da primi fudbalere.


Mačva 1 : 1 RFK Grafičar
Zlatibor 2 : 1 OFK Bačka
Budućnost 2 : 1 Rad
Timok 1919 5 : 0 Kabel
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 RFK Grafičar 37 15 6 16 51
2 Mačva 37 12 12 13 48
3 Rad 37 13 9 15 48
4 Zlatibor 37 12 11 14 47
5 Budućnost 37 11 12 14 45
6 Timok 1919 37 11 7 19 40
7 OFK Bačka 37 8 15 14 39
8 Kabel 37 2 7 28 13