XS
SM
MD
LG

PLS Plej-of: Gatovci "kite" muštuluk na kući u Novom naselju, utakmica stoleća za "Traktoriste" i Železničar, Inđija spašava sezonu u KLupcima

Foto: Prva liga Srbije

Ulazimo u samu završnicu plej-ofa Prve lige, i naredno 6. kolo može dati odgovor na mnoga pitanja. Dva kola pre kraja Mladost GAT je potreban jedan bod kako bi i teorijski obezbedili istorijski naslov. Takođe, Javor Matis drži sve u svojim rukama i četiri boda vode ih direktno u Super ligu. Mnogo će biti zanimljivije i neizvesnije u derbiju na Novom Beogradu, gde IMT i Železničar odlučuju ko će biti bliži baražu, i naći se u situaciji da prvi put u istorji dobije šansu da se domogne elite. Iz prikrajka vreba Inđija i došli su u situaciju da zavise od drugih.

Kako rekoše akteri derbija pored hale “Ranko Žeravica”, u 90 minuta može stati cela sezona. Dva se pitanja nameću: mogu li “Traktoristi” nastaviti nezabeleženu seriju od pet pobeda, ili će Pančevci zaustavititi i upisati treću pobedu u nizu? Izjave trenera obe ekipe dovoljno oslikavaju veličinu i značaj derbija.

Univerzum će biti naklonjen i jednima i drugima - slikovito navodi trener Dragan Perišić i obrazlaže: - Došli smo skoro do kraja, i veliko mi je zadovoljstvo biti akteri tako važne utakmice, koju priželjkuje svaki fudbaler u karijeri. Veliki je ulog ispred nas, mi znamo naš cilj i moramo nastaviti u kontinuitetu. Moramo biti pravi, sutra je prvi test i provera svega do sada urađenog. Želim da budemo skoncentrisani i maksimalno fokusirani. Neće odlučiti detalji kako mi treneri volimo da kažemo, već mirnoća i vera u najviše ciljeve. Ne smemo “prosuti” godinu dana života. Ovakve utakmice rađaju pojedince, nije bitan strelac, kolektiv će izbaciti individualca u orbitu, u tome je sva lepota derbija - kaže nošen emocijama Perišić, ali staložen i miran kako on zna da bude.

Na drugoj strani mladi stručnjak, Bojan Krulj, pravo trenersko otkrovljenje, ne spava na lovorikama, svesan je koliko znači pobeda na rivalom, jer popravnog više nema.

- Biće ovo specifična utakmica iz više razloga. Mi imamo šansu da napravimo nešto veliko i istorijsko, nikad nismo bili u sličnoj situaciji. Železničar je isto kao mi u dobroj formi, očekujem veliku borbu na svakom delu terena. Dobro se poznajemo i verujem da utakmicu mogu odlučiti detalji, koncentracija i taktičke zamisli. Moramo ući hladne glave i slediti naše ideje. Treba uživati u svakom trenutku, ne igraju se tako značajni mečevi svaki dan, neko jednom u životu doživi takvo osećanje i bude sudionik nečeg tako velikog – nadahnuto je izjavio mladi stručnjak, koji neće moći da računa na iskusnog Stefanovića.

Inđija više nema popusta i u Loznicu odlaze da se vrate na štitu ili bez njega. Pobeda vredi više od tri boda, i daje nadu da se sezona može spasti plasmanom u baraž. Prvoligaš iza sebe ima turbulentan period. Startovali su u doigravanju sa prve pozicije a došli u situaciju da kao peti strepe od bojazni da će ostati bez ičega. Mnogo se prašine diglo posle meča u Pančevu, izdali su saopštenje nezadovoljni faktorima koji su uticali na konačan ishod duela sa “dizelkom”. Sve anomalije i propuste su ostavili iza sebe, bar tako treba da bude, i hladne glave odlaze u Klupce da u najznačajnijoj utakmici sezone pobede. Loznica nema takmičarski motiv, nisu se proslavili na prethodnih pet utakmica 4(četiri poraza), mada su pružili bolje igre nego što rezultati govore, pogotovu ako se zna da su četiri meča odigrali sa kandidatima za najviši plasman. Trener Dragan Mićić želi da se pred svojim navijačima oproste pobedom i tako krunišu uspešnu sezonu. Priznaje da nisu u velikoj formi, ali motiva imaju na pretek. Mićić i dalje ne može da računa na povređenog Obadovića i Matića.

U novosadskom Novom naselju sprema se “kićenje” muštuluka na krovu GAT Arene. Fanfare treba da označe veliki trenutak, kada sve bude stalo u 90 minuta meča u Sremskoj Mitrovici. Jedan bod velik kao Novi Sad, biće dovoljan da snove pretvori u najlepšu stvarnost – osvajanje naslova prvaka. Malo kome je pošlo za nogom da za četiri godine prođe četiri ranga i sa titulom stigne do Super lige. Nisu se “crveni” opustili, znaju da treba načiniti jedan mali ali odlučujući korak ka ciljnoj vrpci i preseći je na dvoje. Radnički nema takmičarskog motiva, i biće mu neuporedivo lakše, jer nemaju šta da izgube. Loznica je u Pančevu propisno namučila Železničar i samo je faktor sreće uticao da ostanu bez bodova. Vide priliku da pritisnu rivala koji dolazi pod pritiskom i pod obavezom da ostvari dobar rezultat. Raduje da se Ratković posle duže pauze vraća, pogotovu što je bitan igrač u koncepciji igre trenera Dejana Nikolića.

U Makišku šumu dolaze motivisani Ivanjičani sa željom da povoljnim rezultatom potvrde direktan plasman u Super ligu. Za goste, ne treba naglasiti, ovo je najvažnija utakmica u sezoni, i potrebna su četiri boda da obezbede prolaz. - Ne smemo pogrešiti - kaže trener Igor Bondžulić. - Očekuje nas težak zadatak, bez obzira što OFK Žarkovo nema takmičarski motiv. Izgubili su tri zadnje utakmice, ali se radi o mladoj i talentovanoj ekipi, koja igra otvoreno, na posed. U protokolu neće biti suspendovanog Zvekanova, povređenog Grabeža i Eliomara, ali se u tim vraća Nikolić. Domaćin je pružio dobru igru u Novom naselju i zadao velike probleme lideru. “Zeleni” teže da igraju specifično, kao niko u ligi. Sve akcije kreću iz zadnje linije, traže posed i kroz pas igru, u tranziciji teže da stignu do protivničkog gola. Pored suspendovanog Delevića izostaće povređeni Ivić.


Inđija 2 : 0 Radnički (SM)
Mladost GAT 2 : 3 IMT
Javor Matis 1 : 0 Loznica
Železničar 1 : 0 OFK Žarkovo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost GAT 37 21 9 7 72
2 Javor Matis 37 19 12 6 69
3 Železničar 37 20 8 9 68
4 IMT 37 19 10 8 67
5 Inđija 37 19 7 11 64
6 OFK Žarkovo 37 14 7 16 49
7 Radnički (SM) 37 13 9 15 48
8 Loznica 37 12 9 16 45