XS
SM
MD
LG

Davor Berber živi u raju Maldiva i uči devojke fudbalu

Davor Berber, selektor reprezentacije Maldiva - foto: lična arhiva

Republika Maldivi, romantična turistička destinacija, raj na zemlji, jedna od najpopularnijih destinacija za put iz snova, do skora je bila nedostupna velikom broju ljudi. Sastoji se od 1200 koralnih ostrva, od kojih je 200 naseljeno, dok je stotinu njih veštačko, privatizovano i pretvoreno u rizorte. Maldivi su muslimanska zemlja sa preko 300.000 stanovnika, od kojih najveći broj živi na glavnom ostrvu Mile i Hulu Male. Nema godišnjih doba i prosečna temperatura se kreće od 28-32 stepena.

U ovoj egzotičnoj zemlji, usred Indijskog okeana, živi i radi već šest meseci fudbalski trener Davor Berber, u ulozi selektora ženske fudbalske reprezentacije. Kako reče u razgovoru, živi u pravom zemaljskom raju i za to je još plaćen. Sa fudbalskim savezom je vezan ugovorom do kraja godine, sa opcijom da može da se produži. Kako se ženska selekcija nije proslavila u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, došlo je do smene i podmlađivanja generacije.

- Maldivi imaju jedan nacionalni stadion od 15.000 mesta, tu se igraju sve utakmice i pokriven je sa televizijskim prenosima. Savez ima još četiri terena sa veštačkom travom. Izgrađeno je još šest igrališta na većim ostrvima radi propagiranja fudbaleske igre, i uglavnom njih koriste ženske ekipe. Savez organizuje turnire po ostrvima, i od najboljih ekipa formira se liga sa osam klubova. Ukupno ima registrovanih 55 fudbalerki, i od najboljih formirao sam reprezentaciju. Zbog internacionalnih utakmica, odnosno FIFA dana, klubovi su u obavezi da daju igračice za okupljanje, treninge, utakmice i za to vreme se boravi u hotelu, u karantinskim uslovima. Igraju se prijateljske utakmice sa reprezentacijama iz okruženja. Odigrali smo duel sa Saudijskom Arabijom i izgubili sa pristojnih 2:0 u samom finišu. Razlika je u tome što rivalke dolaze iz zemlje koja ima registrovanih 800 igračica, razlika je u većem izboru i kvalitetu. Vidi se da nisu fudbalski obdareni, jer nemaju dovoljno prostora gde bi trenirali, ostrva su mala i nedostaju slobodne površine - napominje Berber i dodaje da je sve podređeno Olimpijadi južne Azije, koja počinje 22. septembra.

FIFA ulaže u razvoj ženskog fudbala i pre mesc dana Berber je pozvan na FIFA projekat razvoja ženskog fudbala. Sa naših prostora angažovani su kao moderatori Mirko Marić i nekadašnji selektor Hrvatske Nenad Gračan. Svetska federacija ne priznaje ligu gde se u sezoni odigra manje od 21 utakmice, tako da egzistira liga od osam klubova koji igraju trokružno.

- Najbolji klub u muškoj konkurenciji je Mazija koja daje 12 reprezentativaca, a trener je naš poznati stručnjak Miodrag Ješić. Utakmice se igraju u popodnevnom i kasnom večernjem terminu, između toga, od 18 do 21 čas vreme je rezervisano za molitvu. U vreme Ramazana (april) mečevi se igraju još kasnije, od 22-24 časa. Svi reprezentativci su plaćeni od strane saveza ili klubova. Žene uglavnom rade i na platu mogu da računaju samo reprezentativke - objašnjava poznati stručnjak.

Davor Berber - foto: lična arhiva

Dosta se ulaže u turizam i izgradnju hotelske infrastrukture. Uglavnom zavise od uvoza, izuzev ribolova, nemaju odgovarajuću hranu, i gotovo sve uvoze. Hrana je dosta začinjena i vidi se uticaj Indije. Plaže su postale čuvene po tirkizno plavoj boji vode i belom kristalnom pesku koji se ne greje, tako da je ugodno po njemu šetati. Nema klasičnih ulica i sve se sastoje od utabanog peska.

- Meni je, kaže, stan uz plažu, svaki dan se kupam, ležim ispod palmi, a vikendom odlazim iz gužve na neko od udaljenih ostrva.

U dosadašnjoj trenerskoj karijeri radio je u zemaljama Bliskog istoka (Bahrein, Oman), Bangladešu, Mongoliji, Hong Kongu, gde je postizao velike uspehe i uglavnom uvodio klubove u više rangove, osvajao prvenstva i kupove. Odvojenost od porodice Berbru ne pada teško, pogotovu što može više puta da poseti Srbiju. Iskoristio je pogodnost da se vidi sa decom za vreme novogodišnjih praznika, narednog meseca, za vreme Ramazana, ponovo dolazi kući, a u junu očekuje da porodica dođe kod njega.