XS
SM
MD
LG

Liverpulova rutina

Foto: Uefa Champions League

U velikim utakmicama bitno je iskustvo. Ako ekipa zna kako da se ponaša u takvim mečevima, mnogo je lakše da iste dobije. U prvom susretu osmine finala protiv Intera, Liverpul je pokazao da itekako zna da igra takve mečeve.

I jedni i drugi izašli su u očekivanim formacijama. Inzagi se odlučio za 3-5-2 gdje je bilo dosta kretnji između linija igrača. Tako se Brozović spuštao često u poslednju liniju te je pokrivao dosta veliki prostor. Vraćali su se nazad i Vidal i Čalhanoglu tako da se može reći da je cijela vezna linija Intera imala dosta defanzivnih zadataka. Perišić i Damfris imali su posla u oba smjera po bokovima a veznjaci su imali zadatak i da njima pomažu.

Pomagali su im i u pokrivanju prostora ali i u otvaranju akcija. Inter je pokušao na momente praviti trouglove gdje bi se našli štoper, ving bek i veznjak. U takvim situacijama bi se Brozović vraćao nazad i pokrivao štopera ako krene malo naprijed. 

Liverpul je izašao u svojih klasičnih 4-3-3. Nije tu bilo nekih iznenađenja. Bekovi su standardno stajali vioko. U početku je Liverpul napadao tako da je pokušao sikoristiti Salaha i prostor iza leđa Perišića. U par situacija Bastoni je ostajao sam protiv Salaha ali to nije bilo toliko opasno po Inter.

Prvih 20ak minuta bilo je veoma dinamično. Već tada se postavljalo pitanje o fizičkoj spremi ekipa. Nekako se moglo naslutiti da bi Inter mogao pasti u jednom trenutku. Kasnije će se to i desiti. Završnica prvog poluvremena nije bila prezanimljiva jer je opao ritam.

Inter je bolje otvorio nastavak. Koristili su dobro svoje bekove. I Damfris i Perišić su probijali i centrirali. Pogotovo je Perišić lijepo koristio standardno lošiju defanzivu Arnolda. Međutim, Inter nije mogao do gola. Dobrim dijelom jer su Konate i Van Dajk djelovali tako hladno i sigurno da su uvijek uspjeli dobro intervenisati.

Inter je propustio period bolje igre da da gol. Vidjelo se nakon 60. minute da Inter polako pada. Prosto, Inter ne može u brzoj igri parirati Liverpulu jer Liverpul je mnogo spremnija ekipa i ekipa koja voli dinamičnu igru sa mnogo trčanja. A pad u igri Intera Liverpul je itekako znao iskoristiti. Golovima Firmina i Salaha Liverpul je došao do pobjede.

Iako je Inter na momente igrao dobro, nekako djeluje da je ovo Liverpul baš rutinski odradio. Čak i u momentima kad je Inter bio bolji, nisu imali previše pravih prilika a Liverpulovi igrači ni tada nisu paničili nego su mirno i koncentrisano otklanjali opasnost od svog gola. Kao da su i oni znali da će rival fizički pasti u nekom momentu i da će ga onda moći dotući.

Ako gledamo sa taktičke strane, bilo je nekih grešaka u taktici Simonea Inzagija. Prije svega, morali su naći načina da umrtve ritam meča. Bilo je jasno da u trci sa Liverpulom nemaju mnogo šanse. Ali oni su upravo takvu igru i takav tempo prihvatili.

Druga stvar, premalo su koristili očite prednosti. Trent Aleksander Arnold je fantastičan bek u ofanzivi ali jako loš bek u defanzivi. Perišić je izuzetno prodoran ali djeluje da Inter nije iskoristio ni blizu svoj potencijal na toj strani.

Moralo je biti više izolacija za Hrvata i morala je lopta imati bolji protok na toj strani. Pokušavali su na momente praviti prednost kroz trougao Bastoni, Čalhanoglu i Perišić. Međutim, nisu bili dovoljno česti takvi napadi da bi se nešto desilo. Takođe, Inzagiju se ponavljaju iste stvari. Kao i protiv Milana, ekipa mu je pala u drugom poluvremenu. Tad je to bilo dijelom i do taktike a sada je isključivo radi fizičke spremnosti

Klop je sa druge strane postavio dobru taktiku. Prije svega, bio je dovoljno strpljiv i vjerovao je u svoju ekipu. Pustio je Inter da se troši na startu nastavka i branio se sa dosta igrača. Međutim, čim bi došli do lopte, pokušavali su napasti. Imali su preko Diaza prvu šansu u nastavku ali je nisu iskoristili. Kasnije naravno jesu preko Firmina i Salaha.

edna od ključnih stvari za pobjedu Liverpula je ta što je vezni red odradio odličan posao. Pomagali su dosta u defanzivi i uspjeli su spriječiti Čalhanoglua da kreira onako kako on to za. S onzirom da Vidal i Brozović nisu toliko kreativni, zaustavljanjem Čalhanoglua Liverpul je odradio veći dio posla u ovoj utakmici jer je spriječio kreativnost veznog reda rivala. Fabinjo i Alkantara su tu radili sjajan posao.

Takođe, Klopove izmjene u nastavku su bile sjajne a ključna je bila kada je ubacio Firmina. Bobi Firmino je velika radilica za tim i neko ko sjajno otvara prostor za saigrače. Međutim, ovaj put je uspio postići i gol i definitivno je Klop pogodio kad je odlučio da ga ubaci.

Neko će reći da je Inter bio ravnopravan i da je možda trebao i povesti. Ipak, realno ovo je Liverpul tako lako odradio. Iskusno i zrelo i vjdelo se da dobro plivaju u ovako bitnim mečevima dok se vidjelo da Inter nema dovoljno iskustva za ovakve mečeve jer poslednjih godina nemaju prave rezultate u Evropi.