XS
SM
MD
LG

Biseri "fudbalske radionice" Petra Stolića

Milic a Šarić, Pear Stolić i Tijana Filipović

Kada se u sremskoj fudbalskoj javnosti povede razgovor o radu s mlađim kategorijama, jedna od „prvih asocijacija“ je Petar Stolić, poznatiji kao „Perić“. Trenutno je u toku u Rumi XV Međunarodni festival dečijeg malog fudbala „Novogodišnja radost“, čiji je organizaotor upravo Petar Stolić, odn. Sportski klub Ruma, čiji je on predsednik.

Proteklih deceniju i po, na nadaleko poznatom turniru „Novogodišnja radost“, prve pehare i medalje osvajali su danas poznati fudbaleri superligaši, internacionalci i reprezentativci… Na jednom od poslednjih turnira, u okviru XV festivala, nagrade najboljim ekipama i pojedincima uručili su Tijana Filipović (23) i Milica Šarić (17), prvotimke ŽFK Spartak iz Subotice i reprezentativke, koje su „prve fudbalske korake“ napravile pod nazorom Petra Stolića – Perića u SK Ruma.

Sjajan povod za razgovor.

-   Sećam se prvog Tijaninog pojavljivanja na stadionu rumskog Jedinstva, gde je SK Ruma imao treninga – kaže Petar Stolić – Mama je dovezla s bratom na biciklu. Brat je bio u pozadi bicikla u korpi, a ona, onako sitna, šestogodišnjakinja, napred u korpici za novine. Videle se, praktično, samo nogice. Kako je došla, tako je i ostala. Od prvih dana sam kod nje video sjajnu enegriju i dalju da uvek bude „na lopti“. To je bio predznak da joj se mora posvetiti posebna pažnja. Sjajno je napredovala jer smo uspeli da „kanališemo“ njenu energiju.

Zanimljivi su bili počeci i Milice Šarić.

- Milicu sam upoznao u vrtiću – nastavlja Stolić – Radili smo neku animaciju dece. Postavili smo neke poligone. Kako su deca bila podeljene po grupama, dođemo do nje, kad ono prepreke na poligonima skroz pomerene. Šta je bilo? Milica i njena drugarica su sve uradile kako je prvobitno bilo planirano i same su napravile drugi raspred i krenule ponovo. Tada mi se „upalila lampica“. Neverovatna šestogodišnjakinja! Ono što je bila otežavajuća okolnost i za Tijanu i za Milicu je da su bile usamljenje u društvu dečaka, te je trebalo izboriti se svoje mesto. One su i dominirale!

  Bilo je očigledno da će Tijana Filipović i Milica Šarić vrlo brzo „prerasti svoju“ sredinu. Postale su ubrzo i članice reprezentacije Vojvodine za uzrast od 12 dpo 14 godina.

  - Sa navršenih 14 godina sam došla u subotički Spartak – počinje Tijana Filipović  – Iz Rume sam se preselila u Suboticu na poligodištu VIII razreda. I već sa 15 godina postajem prvotimka Spartaka, gde sam, osmu godinu. U reprezentaciji Srbije sam prošla sve kategorije, a u seniorskoj ekipi debitujem sa 16 godina. Ako bude išlo sve po plan, za par godina sebe vidim u nekom etropskom klubu, recimo, u Barseloni. To mi je neki san još od vremena kada sam ušla u ovu priču s fudbalom. Do tada, želim da sa Spartakom ostanem na mestu na kojem je sada, a da sa reprezentacijom Srbije izborim plasman na Prvenstvo sveta.

  Milica Šarić  je sa 15 godina postala članica ŽFK Spartak.

  - Počela sam, najpre, u kadetskom pogonu – vraća film Milica – Već posle par meseci prekomandovana u prvi tim, gde sam najmlađa igračica. Izvanredno sam primljena i trudim se da što boljim igrama opravdam ukazano poverenje. A što se kadetske reprezentacije tiče, volela bi da se plasiramo na Prvenstvo Evrope. Dugoročni planovi? Planovi su vezani za Spartak, a za 4-5 godina, ko zna!? Možda neko poznati evropski klub.

  I tako, Tijana i Milica „žive svoj fudbalski san!“ Što se tiče trenera Petra Stolića Perića i autora ovih redova, imamo obećanje da ćemo za koju godinu biti „specijalni gosti“ na Kamp nou. Već smo počeli da kucamo u drvo!

Uspešno dokazivanje Tijane Filipović u ŽFK Spafrtak

Milica Šarić