XS
SM
MD
LG

Arsenalova taktička perfektnost i protivnik koji je bio ''brojniji''

Foto: Arsenal

Arsenal je nekada bio klub koji je konstantno bio u vrhu engleskog fudbala. Međutim, već neko vrijeme nije tako. Arsenal je u padu i već 18 godina ne zna za titulu prvaka. Takođe, već par sezona Arsenal ne igra ni Ligu šampiona a nakon dugo vremena ove sezone ne igraju uopšte Evropu. Međutim, u poslednje vrijeme stvara se jedna sjajna priča oko Arsenala što je pokazao i duel sa najboljom ekipom u ligi, ekipom Mančester Sitija.

U poslednjih par sezona, Arsenal bi sa dosta straha i mentalne labilnosti ulazio u duele protiv top timova. Naravno, kvaliteta je falilo da se nose sa njima ali se nisu mogli nositi i dobrim dijelom radi prilično kukavičkog pristupa. Očekivalo se da i ovaj put bude tako ali nije bilo.

Arsenal je od starta krenuo agresivno. Imali su ogromno samopouzdanje radi sjajnih igara i rezultata u poslednje vrijeme. Krenuli su hrabro i odlično, konstantno izlazili visoko i u presing i Siti je često imao problem da prenese loptu na suprotnu polovinu. Generalno, protiv Sitija je jedini način za uspjeh upravo takav pristup. Hrabra igra, konstantan pritisak na poslednju liniju Sitija kako bi im se otežala organizacija napada. Međutim, naravno da takva igra donosi rizik jer ako Siti sa par pasova probije defanzivne linije, vrlo vjerovatno će biti u velikoj šansi. Ali opet, da bi Sitija dobili ili bar bili u prilici dobiti, morate biti hrabri. Siti je mašina ali je dosta problem njihovim protivnicima i to što imaju ogroman strah od Sitija.

Tog straha juče nije bilo kod Arsenala. Prvo poluvrijeme je bila taktička perfekcija Artetine ekipe. U poslednjih nekoliko sezona, Arsenal nije odigrao bolje poluvrijeme. Isto tako, ove sezone niko nije tako moćno nadigrao Sitija u jednom poluvremenu.

Redale su se šanse i imali ste osjećaj da je svaki napad Arsenala opasan i da mogu dati gol. edini gol su dali preko Sake ali bilo je još nekoliko prilika za Martinelija ali i čest penal koji nije dosuđen kada je Ederson pokupio Edegora koi je prvi došao do lopte. 

Najprostije rečeno, Arsenal je prvim poluvremenom podsjetio na neka slavna vremena i na period ''Nepobjedivih''. Tako moćna a tako jednostavna igra i to protiv veoma veoma jakog protivnika. Međutim, u nastavku se desilo to da je protivnik postao ''brojniji''.

Očekivala se reakcija Sitija u nastavku. Pepova ekipa ima ogroman kvalitet, Pep je neko ko ne voli gubiti ni kada karta sa ukućanima tako da se očekivala agresivnija igra Sitija. Međutim, sam ulazak u drugo poluvrijeme nije bio ništa specijalno što se Sitija tiče. Ali je onda glavnu ulogu preuzeo arbitar Stjuart Atvel te je od Kevina De Brujnea preuzeo ulogu najboljeg igrača Mančester Sitija.

U duelu Džake i Bernarda, svirao je penal za Siti. Kontakt je bio ali je evidentno da se Portugalac bacio tek kad je kontakt prestao i kada je vidio da ne može doći do lopte. A i sam kontakt je bio takav da se takve stvari ne sude ni u mnogo mekanijim ligama od Premijer lige. Samo par minuta kasnije, Gabrijel je za običan start na centru dobio crveni karton. Nije Atvel prestao sa svojim odlukama na štetu Arsenala. Rodri je prošao bez kartona iako je udario protivnika laktom dok je Atvel igračima Arsenala davao kartone i kad ga krivo pogledaju. Na kraju je Siti preko Rodrija došao do rijetko nezaslužena tri boda u poslednje dvije sezone. Tri boda koja su ukradena od Arsenala jer je ekipa Mikela Artete taktički unakazila ''Građane''.

Međutim, bez obzira na ishod, Arsenal samo treba nastaviti ići putem koji ide. U prvom dielu sezone, Siti je Arsenala savladao sa 5-0 i to tako što su dobar dio meča igrali u drugoj brzini. Sada se desilo nešto potpuno obrnuto. Arsenal je održao fudbalski čas svom rivalu. Nisu slavilia li to nije ni bitno na kraju. Bitno je to da Arsenal raste i da je napredak vidljiv.

Talenta imaju mnogo, pogađaju sa pojačanjima i vidi se da Arteta zna šta hoće. Naravno, treba još i vremena ali i pojačanja, uz zadržavanje kostura ekipe, za neke veće stvari. Ali ako ništa bar konačno Arsenal liči na sebe i djeluje da je povratio davno izgubljeni identitet.

Ove sezone će se boriti za ulazak u TOP4. Po kvalitetu je Junajted sigurno ispred ali ako Arsenal bude igrao svaki meč kao što je igrao ovaj sa Sitijem, svašta je moguće. Takođe, u igri su i za trofej u Liga kupu. Igraju sa Liverpulom koji neće moći računati na Salaha i Manea radi prvenstva Afrike. Samim tim, Arsenalu se otvaraju vrata finala.

Uz još neko poačanje i prije svega novi ugovor Lakazetu, Arsenal zaista može mnogo u godinama koje dolaze. Jer ma koliko navijači gubili strpljenje radi dosta loših sezona, vrijeme radi za trenutnu ekipu Arsenala jer je još uvijek poprilično mlada.