XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Žilber šampion sveta, Jovanović odustao

VALKENBURG, 23. septembar (Info cenhtar).- Belgijski biciklista Filip Žilber pobedio je u drumskoj trci za elitu na Šampionatu sveta u holandskoj pokrajini Limburg. Jedini srpski predstavnik Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog odustao je posle 150 kilometra.

Žilber je na cilj posle 267 kilometra vožnje oko Valkenburga došao solo posle 6:10,41 časova. Drugo mesto pripalo je Edvardu Boason Hagenu (Holandija) sa četiri sekunde zaostatka dok je bronzu osvojio Alehando Valverde Belmonte (Španija) sa pet sekundi zaostatka. Odustalo je skoro devedeset vozača od 202 koliko je startovalo.

- Jovanović nije imao noge u trenucima kada je glavnina karavana pojačala ritam – kaže selektor Radiša Čubrić.- Pokušao je na početku trke da se izdvoji, ali nije uspeo. Što se tiče plasmana Miloša Borisavljevića u juniorskoj trci, sjajno je vozio, bio je u dva poslednja kruga u dva bega u grupama od po 20 - tak biciklista, i da na cilj nije došla velika grupa na sprint mislim da bi bio među deset. I ovako njegovo 24. mesto kao i 76. mesto Kozomare u trci za vozače do 23 godine su veoma dobri plasmani i nismo se obrukali pred svetom.

Borisavljević, juniorski reprezentativac Srbije iz kraljevačkog Metalca, zauzeo je 24. mesto u sprintu grupe od 56 biciklista na cilju juniorske trke. Slovenac Mitja Mohorič je pobedio, prešavši stazu od 128,8 km za 3:00,45 časova. Srebrna medalja pripala je Kalebu Evanu (Australija), dok se bronzom okito Josip Rimac (Hrvtaska). Mohoriču je ovo druga svetska medalja u Holandiji, osvojio je srebro u vožnji na hronometar.

Druga dva srpska juniora Marko Polumirac iz Metalca i Stefan Stefanović iz Borca nisu završili trku.

Stratovalo je 175 biciklista, završla su 123 vozača.