XS
SM
MD
LG

Nataša Antonjak, najbolja srpska boćarka

Nataša Antonjak, između sna i jave

Boćarski sport od naredne sezone, biće bogatiji za novi klub – BK Beograd, koji će se takmičiti u Drugoj ligi – Jug. Ono što je „posebno zanimljivo“, za njega će nastupati isključivo boćarke i ravnopravno će se takmičiti u konkurenciji muškaraca.

- BK Beograd je prvi klub u Srbiji čiji su članovi samo žene – kaže Nataša Antonjak, dugi niz godina naša najbolja boćarka – Do sada je bila praksa da žene igraju u istom klubu sa muškarcima, po čemu se Srbija u startu razlikovala od susednih zemalja, poput Slovenije i Hrvatske, gde je ovaj sport na znatno višem nivou i koje imaju žensku ligu. S obzirom na to da je broj žena koje se bave boćanjem u Srbiji i dalje nedovoljan da bi se formirala i organizovala kvalitetna ženska liga, mislim da je ovo značajan korak ka napretku ženskog boćanja u Srbiji. Po prvi put imamo priliku da se sve takmičimo u istom klubu i verujem da će to biti motiv više da zajedno treniramo i napredujemo. Na žalost, boćanje prate i predrasude da je „penzionerski sport“. Jedna od prednosti novoformiranog BK Beograd je starosna struktura: najmlađa takmičarka ima 15, a najstarija 27 godina. Verujem da će ovo privući i druge mlade ljude da se dodatno informišu i oprobaju u ovom sportu, a nadam se i zadrže, što bi i te kako doprinelo razvoju boćanja dugoročno.

Sportska javnost već „postavlja pitanje“: koliko će BK Beograd biti kadar da se bori za sam vrh u Ligi i da se od 2023. godine takmiči sa „starijim bratom“ – BK Novi Beograd.

- Trka za titulom nije u prvom planu - priznaje Nataša Antonjak – Ono što mi je posebno drago, jeste da se osnivanjem novog, ženskog kluba, boćanju vratile takmičarke, koje nisu bile aktivne nekoliko godina. Jedna od njih je i Ivana Sajić. Zajedno smo 2013. godine osvojile zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope u Hrvatskoj, u disciplini par. Tri godine kasnije, u istoj disciplini, na Prvenstvu sveta u Maroku, okitile smo se srebrom. Evropsko zlato je i pojedinačno gledano naš najveći uspeh. Ono što bilo bilo ostvarenje sna, za mene svakako, a verujem i za nju, jeste da taj uspeh podignemo na viši nivo i postanemo svetske prvakinje. Nadam se da ćemo zaslužiti šansu da se za to borimo. Ponovno okupljanje je, svakako, korak bliže tom cilju.

Ivana Sajić i Nataša Antonjak, biseri srpskog boćanja