XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Srska petorka probala stazu na SP u Holandiji

VALKENBURG, 21. septembar (Info centar).- Srpski bicklisti doputovali su u Holandiju u pokrajinu Limburg gde će na stazi u okolini Valkenburga voziti na drumskom Šampionatu sveta. Vozači do 23 godine startovaće 22. septembra, a elita i juniori 23. septembra.

- Smestili smo se u Ahenu, koji je oko 30 km udaljen od staze, kod naših starih sportskih prijatelja – kaže selekor Radiša Čubrić.- Napor da obezbedimo avionske karte se isplatio i svi biciklisti su stigli avionom, izbegavši tako skro 24-časovni put kolima i kombijem. Vođstvo reprezentcije doputovalo je kombijem. Održali smo i dva dobra treninga, upoznali smo stazu, koja je teška, zahtevna sa dva dobra uspona i mislim da će se na Kaubergu, na samom vrhu rešavati ishod. „Čistilište“ će biti u poslednja dva kruga i ko uspe da ostane u glavnoj grupi posle toga, doći će i na cilj sa šansom da nešto više uradi.

Ova staza budi lepe uspomene?

- Saša Gajičić, koji je sada selektor juniora, je 1998. na Šampionatu sveta za vozače do 23 godine upravo u Valkenburgu u drumskoj trci osojio osmo mesto što je naš najveći uspeh u istoriji na šamionatima sveta – priseća se Radiša Čubrić.- Mislim da je, trenutno, Borisavljević spreman da u juniorskoj trci ide i na bolji plasman od ovoga. Nadam se da će nas poslužiti vreme, koje je trenutno veoma lepo i idealno za vožnju. Od svih naših reprezentivaca tražim maksimalnu borbenost i angažovanje i moraju da okreću pedale do “poslednjeg daha”. Očekujem da svi završe trku a onaj ko uspe da se nađe u prvoj polovini, zaslužuje samo čestitke.

U eliti startovaće Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog, u kategoriji vozača do 23 godine Nikola Kozomara iz Partizana a na drum će i trojica juniora Miloš Borisavljević i Marko Polumirac iz kraljevačkog Metalca i Stefan Stefanović iz čačanskog Borca.

Elita vozi 261 km (prvo 100 km na drumu, potom deset krugova po 16 km), do 23 godine 177,1 km i juniori 128,8 km. Staze su u okolini Valkenburga. U drumskoj trci voziće se i preko legendarnog brdskog cilja holandskog biciklizma Kauberga.

Prošle godine na SP u Kopenhagenu, u eliti Ivan Stević je odustao. Najbolji plasman u juniorskoj trci imao je Miloš Borisavljević stigavši 78. sa 13 sekundi zaostatka iza pobednika. U konkurenciji vozača do 23 godine Jovan Zekavica je bio 102, a Gabor Kasa 131.