XS
SM
MD
LG

Velika pobeda triatlonca Burića

Foto: gajoburic.com/lična arhiva

Nakon pobeda na svetskoj seriji 5150 u Cirihu i osvajanja evropskog kupa u Alanji, te serije pobeda u 2018. godini, Gajo Burić se pobednički vratio u 2021. godini!

Triatlon je izuzetno naporan sport i zahteva maksimalnu posvećenost. To je način života. Budite se i ležete prema planu i programu, koji ste brižljivo planirali u skladu sa vašim snovima. Ipak, pandemija Covid-19 ostavlja brojne posledice za sobom i menja način života ljudi, a naročito su pogođeni sportisti, jer ne mogu više da planiraju takmičenja i uslovi takmičenja se menjaju u hodu.

Tokom dve godine neplanirane pauze zbog pandemije, koja je prouzrokovala brojna odlaganja i otkazivanja takmičenja, te nemogućnosti putovanja u pojedine zemlje, srpski triatlonac nije prestao sa treninzima i strpljivo je čekao svoju priliku. Ove godine nakon dve otkazane trke na početku sezone, ona najvažnija se ipak održala. Gajo Burić je pobedio na sprint trci u Šamorinu (Slovačka) na The Challenge šampionatu u izuzetno jakoj konkurenciji, gde je primera radi prvak evrope u akvabajku zauzeo 26. mesto. Takmičenje je održano u jednom od najvećih olimpijskih kompleksa Evrope, "X - bionic sphere" u Šamorinu i tako je, i pored novih pravila i vremenskih nepogoda, uspešno završio trku i trijumfalno okončao povratničku sezonu. 

Poslušajte i njegov intervju za TV B92:

"Ovo je bila prva trka nakon skoro dve godine pauze za mene. Triatlon je održan u specijalnom formatu, koji se najviše primenjuje u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji i Španiji, a sve usled preventivnih mera povodom pandemije Kovid 19. Učesnici startuju plivački segment pojedinačno ili u grupama. Temperatura Dunava od 17 °C, koji je u ovom delu Evrope izuzetno brz, dodatno je otežala posao organizatora. Ipak, sve je bilo organizovano perfektno po bezbednost i zdravlje takmičara, uz povećan broj spasilačkih ekipa. Organizacija je bila na najvišem nivou. Uspeo sam da održim vodeću poziciju u svojoj grupi nakon plivanja i u sprint finišu na trčanju pobedio sam jednog od njihovih najboljih juniora. Pošto je start bio rolling, po grupama, uz vremenski razmak usled prevencije, kao i učešće štafeta, do samog kraja nismo znali rezultat. Tranzicije su bile izuzetno dugačke, jer je kompleks ogroman. Imali smo pefektne uslove za pripreme u ovom olimpijskom kompleksu, tako da sam maksimalno bio spreman za trku."

Izlišno je pričati koliko je pandemija poremetila ustaljen proces priprema sportista za velika takmičenja. Ove godine Burić je imao čak tri odložene i otkazane trke.

"Nažalost, pandemija je prouzrokovala brojne negativne posledice po zdravlje i opšte funkcionisanje svih nas. Postala je deo naše svakodnevnice. Tako je i kod nas sportista, gde je još komplikovanije. Kalendar priprema i takmičenja se modifikuje "u hodu", a to prouzrokuje velike teškoće i na kraju dolazi do velikog premora, kako fizičkog, tako i mentalnog zasićenje kod takmičara. Prilagođavanje uslovima, podizanje i spuštanje forme je konstantno. Trener i ja smo prilagođavali kalendar, ove godine sam imao tri trening kampa u Švajcarskoj i Crnoj Gori. Međutim ne možete ostati imuni na neke stvari i otkazivanja trka, ma koliko bili mentalno spremni, jer utiču jako na psihu i moral. Kada vam dan pred trku odlože premium takmičenje, za koje ste se spremali skoro dve godine i bili jedan od favorita, onda to jako utiče na vas. Ipak, bitno je ustati i neposustati a pobede kao ova, dolaze same po sebi. Nadam se da će naredna sezona biti manje turbulentna jer me očekuju važna međunarodna takmičenja." kazao nam je Burić.

Izvor: gajoburic.com