XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Petorica Srba na Prvenstvu sveta u Holandiji

BEOGRAD, 17. septembar (Info centar).- Selektor seniorske reprezentacije Srbije Radiša Čubrić i selektor juniora Saša Gajičić odredili su vozače za Šampionat sveta (elita, do 23 godine i juniori) u holandskoj pokrajini Limburg od 16. do 23. septembra.

U eliti startovaće samo Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog, imaćemo i jednog vozala do 23 godine Nikolu Kozomaru iz Partizana i trojicu juniora Miloša Borisavljevića i Marka Polumirca iz kraljevačkog Metalca i Stefana Stefanovića iz čačanskog Borca.

- U BSS su razmišljali da ne pošaljamo nikoga za drumsku trku u eliti i oštro sam se usprotivio takvoj politici – rekao je slektor Radiša Čubrić.- Staza jeste teška i biće sigurno mngo odustajanja, čak procenjujem da trku neće završit više od polovine učesnika, a prijavljeno je oko 200. Ako Jovanović završi trku biće to svakako lep uspeh i na to računam pošto mu je forma dobra. Imao je peh na trci „Oko Bugarske“ da padne u prvoj etapi i dobro se ugruva, tako je izgubio šansu za neki bolji razultat.

Za Marka Polumirca troškove će snositi klub Metalac?

- Sticajem okolnisti nije mnogo učestvovao u reprezentativnim akcijama ove sezone, ali mislim da je veliki potencijal i da može da pomogne Borisavljeviću i Stefanoviću tako da ćemo platiti troškove. Klub je kupio Borisavljeviću i Polumircu i avionske karte po veoma povoljnoj ceni i oni će odletete u Holandiju, a pokušavam da pronađem mogućnost da i Jovanović dođe avionom. Put kombijem, kako je planirano da ode ostatak vođstva reprezentacije i stručni štab, je dugačak a imaćemo i jedno spavanje u Ahenu – objasnio je Čubrić.

Niste iskoristili sve osvojene vize za SP?

- Biciklistički sport Srbije je zaslužio da se pojavi na SP u svim konkurencijama, jer su se, pre svih, naši biciklisti izborili, sakupivši bodove za tri mesta u eliti, tri do 23 godine i četiri juniora. To je dobijeno na osnovu UCI rang liste nacija i u ovoj teškoj eknomskoj situaciji i sam plasman sa toliko biciklista je ogroman uspeh našeg sporta. Dvojica koji su doneli i najviše bodova Stević i Kasa su sa klubom u Kini na trci i na njih nisam računao. Što nismo imali vozače da ih zamene, osim Jovanovića, je realan odraz stanja u našem biciklizmu, gde je usavršavanje i prirema biciklista za mnoge manifestacije pala isključivo na leđa BSS, a klubovi koji su i sami teško pogođeni besparicom, nisu u stanju da kvalitetnije i bolje rade i preuzmu deo tih obaveza. Zato i objektivno nemamo spremne vozače da popune sva raspoloživa mesta – naglasio je bio Čubrić.

Vozači do 23 godine startovaće 22. septembra, a elita i juniori 23. septembra. Elita vozi 261 km (prvo 100 km na drumu, potom deset krugova po 16 km), do 23 godine 177,1 km i juniori 128,8 km. Staze su u okolini Valkenburga. U drumskoj trci voziće se i preko legendarnog brdskog cilja holandskog biciklizma Kauberga. Polazak je u sredu 19. septembra iz Beograda.

Šampionat je počeo ekipnim hronometrom za klubove, disiplini koja je se vratila u program posle 17 godina. U muškoj konkurenciji na stazi od 52,4 km startovalo je 48 timova i pobedio je holanski Omega Farma Kvik Step tim ispred BMC (SAD) i Orika Grinejdž tima (Australija), dok je kod žena na stazi od 34,2 km u konkurenciji 20 ekipa slavio nemački Spešelajzd Lulelemon ispred Orika Ais tima (Australija) i holandskog AA drink. U timovima mogu da voze takmičari i takmičarke različitih nacionalnosti.