XS
SM
MD
LG

Najava prve runde FA kupa

Foto: FA Cup

Najstarije fudbalsko takmičenje, engleski FA kup, kreće večeras. Zapravo, ako se gledaju kvalifikacije samo takmičenje je krenulo još ljetos. Međutim, prva runda kreće večeras a većina mečeva igra se za vikend.

Rundu otvaraju Sudberi i Kolčester. Sudberi je osmoligaš. Osnovani su 1999. i to spajanjem Sudberi Tauna i Sudberi Vonderersa. Ovo će im biti drugo učešće u glavnoj fazi FA kupa a prvo nakon 21 godine. Njihov rival mnogo je poznatiji. Kolčester igra Ligu 2 i trenutno su 17. na tabeli. U svojoj istoriji imaju i nastupe u Čempionšipu gdje im je najbolji rezultat deseto mjesto. Iako ni Kolčester ne briljira, treba očekivati da Sirs i drugovi opravdaju ulogu favorita. Meč inače počinje u petak u 20:55h.

Prvi meč u subotu igraju Skantorp i Donkaster od 14h. Biće to duel ''davljenika''. Skantorp je trenutno poslednji tim u Ligi 2 dok je Donkaster pretposlednji tim u Ligi 1. I jednim i drugim Čempionšip je najviši rang u kome su igrali. Donkaster je imao dobrih izdanja u FA kupu i prije tri sezone igrali su petu rundu. Sada taj plasman djeluje kao naučna fantastika s obziro na probleme koje imaju. Ne blistaju ni jedni ni drugi pa je teško prognozirati pobjednika.

Od 15h sastaju se Džilingem i Čeltenam. Biće to duel dvije ekipe koje igraju u Ligi 1 ove sezone. Čeltenam je bolje plasiran jer su 15. sa 20 bodova a ekipa Džilingema je 19. sa 16 osvojenih bodova. Zanimljivo za ove ekipe je da su se sastale i u Liga kupu a tada je bolja bila ekipa Čeltenama i to nakon jedanesteraca. Džilsi će pokušati da se osvete a za ekipu Stiva Evansa veliki je problem neefikasnost jer su postigli samo 15 golova u sezoni i treći su najgori napad lige. Ipak, nošeni svojom publikom pokušaće izboriti nastavak takmičenja.

Od 16h igra se većina mečeva. Sanderlend će dočekati Mensfild u jednom od interesantnijih mečeva ove runde te će pokušati ostvariti dobar rezultat i u FA kupu, s obzirom da su u četvrtfinalu Liga kupa. Nekadašnji pobjednik FA kupa, ekipa Vigana, dočekaće šestoplasirani tim Konferencije ekipu Solihula. Portsmut, koji je takođe bivši pobjednik kupa, dočekaće ekipu Herouva koja igra sedmu ligu. Jedan od interesantnijih mečeva biće duel drugoplasirane ekipe Lige 2, Port Vejla, i učesnika Lige 1, ekipe Akringtona. 

U ovom terminu biće još nekoliko duela ekipa koje se takmiče u Ligi 1 i Ligi 2. Morkamb će dočekati ekipu Njuporta. Krauli će dočekati Tranmer Roverse. Ipsvič će snage odmjeriti protiv Oldema dok će Flitvud igrati protiv Bartona Džimi Flojd Haselbenka.

Od 18:15h sastaju se Benburi i Berou. Benburi je sedmoligaš koji je osnovan prije 90 godina. Nemaju neke velike rezultate kroz istoriju a u FA kupu u par navrata su igrali prvu rundu. Berou je član Lige 2. Trenutno su 14. na tabeli. Dobro su ušli u sezonu ali su kasnije doživjeli pad. U poslednjih pet susreta ne znaju za pobjedu. Svakako, ovo je idealna šansa da se vrate na pravi put jer su veliki favoriti u ovom susretu.

Derbi ove runde igra se u nedelju od 13:15h. Šefild Venzdej dočekuje ekipu Plimuta. Biće to duel osme i druge ekipe u Ligi 1. Plimut je u zaista sjajnoj formi. Izgubili su u prvom kolu od Roterama a od tada u 15 mečeva u ligi ne znaju za poraz. Šefild je dobro počeo sezonu ali poslije je doživio pad. Ipak, u poslednjem meču savladali su ubjedljivo Sanderlend te su nagovijestili bolje dane. Ako se gleda istorija, Šefild je neuporedivo uspješniji i veći klub. Međutim, Plimut će imati itekako šta reći u ovom susretu.

Od 14h se sastaju Oksford i Bristol Roversi. Oksford ulazi u ovaj meč kao šestoplasirani tim Lige 1 i u nizu su od tri pobjede. Roversi su 16. u Ligi 2 i već par sezona ne liče na sebe. Nekoliko mečeva igra se od 16h a najzanimljivije bi trebalo biti u duelu Boltona i Stokporta koji je prije 20ak dana doveo kapitena Boltona, Šarčevića.

Od 18 i 15h sastaju se Sent Albans i Forest Grin. I jedni i drugi u svojim ligama igraju odlično. Albansi su drugi u šestom rangu južne grupe dok je Forest Grin lider Lige 2. Albansi su osnovani prije 118 godina a nikada nisu igrali viši rang od Konferencije. Forest Grin je tim sa nešto boljim rezultatima a igrali su dva puta i treću rundu u FA kupu. S obzirom na odlične igre u ligama, ovo bi trebao biti jako interesantan meč ali realno ekipa Roba Edvardsa bi trebala slaviti.

Rundu zatvaraju u ponedeljak od 20:45h Dagenham i Selford. Dagenham je član Konferencije i trenutno su deveti na tabeli. Oni su prije desetak godina igrali Ligu 1 a najbolji njihov rezultat u FA kupu je četvrta runda u sezoni 02/03. Selford je mnogo poznatiji po svojim vlasnicima jer ih držže članovi legendarne generacije 92' Mančester Junajteda. Oni su trenutno u Ligi 2 i imaju ambicije da se plasiraju u viši rang. U ovom susretu su favoriti ali im neće biti lako opravdati tu ulogu.