XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kuglaši sa Rumunima i Italijanima, kuglašica sa Rumunkama i Estonkama na SP

TIVAT, 1. septembar (Info centar).- Dvostruki šampion sveta (2009. i 2011), seniorska muška reprezentacija Srbije, igraće na Šampionatu sveta u maju 2013. u Zalaegersegu u Mađarskoj u „D“ grupi sa reprezentacijama Rumunije i Italije a četvrto mesto popuniće jedan od kvalifikanata (Nemačka – nije igrala u na SP Sarajevu 2011, Crna Gora, Danska, Katalonija i Švajcarska). Ovo je odlučeno žrebom na konferenciji Međunaarodne kuglaške federacije FIK NBC u Tivtu u Crnoj Gori.

Kuglašice su u „B“ grupi sa Rumunijom, Estonijom i ekipom iz kvalifikacija (Nemačka - nije igrala u Sarajevu, Poljska, Katalonija, Francuska i Crna Gora).

Ostale – grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i kvalifikant, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francusak, C“: Češka, Makedonija, Poljska i kvalifikant. Dve najbolje ekipe iz grupa „A“ i „B“, odnosno „C“ i „D“ u drugom krugu formiraju dve nove grupe (prenose se bodovi) odakle po unakrsnom sistemu po dve ekipe igraju polufinale.

Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i kvalifikant, „C“: Austrija, Češka, Italija i kvalifikant, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska. Po dve najbolje ekipe iz „A“ i „B“ odnosno „C“ i „D“grupe formiraće dve nove grupe odakle će po dve najbolje ekipe po unakrsnom sistemu igrati polufinale.

Na SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze Austrija i Slovenija.

- I u Sarajevu smo igrali sa Rumunkama u grupi i poraženi smo, a Rumunke su došle do srebra, pa sa te starne ne možemo da kažemo da imamo lakog glavnog rivala za prolaz. Estonke iz godine u godinu napreduju, nekada su bile kvalifikantkinje a sada su u glavnom žrebu, ali mislim da u tom meču nema dileme oko pobednika. Nepoznanica je kvalifikant, jer mogu da nam dođu Nemice koje zbog sukoba njihovog svaza sa međunarodnom kuglaškom federacijom nisu učestvovale u Sarajevu – kaže selektor ženske reprezentacije Mirko Čukvas.- Ukrštamo se sa grupom gdu su Hrbatice i Slovenke i mislim da će nas čekati dva teška meča za prolaz u polufinale.

Selektor seniora, dvostrukih šampiona sveta Miloš Ponjavić, koji u Zalaegersegu prati turnir Sveskog tura, ovako komentariše žreb:

- Za nas nema jake i teške grupe, mi se nikoga ne bojimo, drugi se boje nas. Čak i da nam dođu Nemci kao kvalifikanti, neće biti problema za drugi krug i borbu za polufinale, jer imamo kvalitenije igrače i od Rumuna i od Italijana. Biće ineteresnano ko će nam doći iz „C“ grupe, gde sve tri ekipe koje su nam trenutno poznate, konkurišu za dve mesta...