XS
SM
MD
LG

Dušan Tadić - fudbalski kralj Srbije i Holandije

Foto: AFC Ajax Amsterdam

Utorak, 21. septembar 2021. godine, će biti gotovo trajno, a najmanje nekoliko decenija, upisan u istoriju holandskog, ali i srpskog fudbala, jer je srpski fudbaler, Dušan Tadić, postao "Kralj asistencija" svih vremena i svih prvenstava Holandije, prestigavši legendarnog igrača Pita Kajzera, koji je, takođe igrao za Ajaks, na istoj poziciji kao Tadić, uglavnom po levoj strani napada. Sve do gore navedenog datuma i Kajzer i Tadić su upisali po 101 asistenciju, a onda je Tadić u Sitardu protiv Fortune postigao gol u pobedi Ajaksa od 5:0 i upisao još dve asistencije koje su ga dovele do brojke 103. Ono što je posebno zanimljivo, Dušan Tadić je iza sebe ostavio, na listi asistenata još dvojicu velikana Ajaksa i holandskog fudbala, Johana Krojfa i Žaka Švarta. 

U budućem vremenu je za očekivati da Tadić napravi još veću razliku, jer namerava da igra, još najmanje 2-3 godine, ako ne i više. 

Tadićev učinak u holandskom, a samim tim i u srpskom fudbalu je fascinantan. Znamo da on često voli da letuje u Grčkoj, ali ne znamo da li je posetio i srpski manastir Hilandar. Na njegovom ulazu piše: "Tvoje je samo ono što drugome daš". On je svojim saigračima u Holandiji poklonio, do sada, 103 asistencije. To čini i u dresu reprezentacije Srbije. Ko zna, možda će po završetku njegove karijere, u Holandiji biti ustanovljena i nagrada "Dušan Tadić" u njegovu slavu "Kralja asistencija" . Trofej "Johan Krojf" već postoji, nekim drugim povodom. Bravo Dušane !!! 

Autor: Svetozar Čiča


Igrač
Napad
Broj godina: 35