XS
SM
MD
LG

Juventus se muči i nema ideju

Foto: Twitter

Juventus je godinama bio dominantna sila Serije A. Vezali su devet titula i većinu njih osvojili na prilično suveren način. Međutim, onda je uslijedio pad. Prvo su prošle sezone igrali loše i jedva izborili ulazak u Ligu šampiona a ništa bolje nisu ušli ni u novu sezonu.

Prošle sezone šansu da vodi klub dobio je Andrea Pirlo. O genijalnosti Pirla kao fudbalera suvišno je pričati. Magični pasovi, fenomenalna kretnja i čitanje igre. Međutim, bar u prvoj sezoni kao trener se nije proslavio. Juventus je nakon devet uzastopnih titula ostao bez naslova a jedva su uopšte ušli u TOP4. Takođe, ispali su u osmini finala Lige šampiona. 

Na kraju sezone Pirlo je dobio otkaz a na mjesto trenera postavljen je čovjek koji je nizao uspjehe, Maks Alegri. Alegri je vodio Juve do nekoliko trofeja u Italiji te do dva finala u Ligi šampiona. Nakon odlaska iz Juventusa, nije radio nigdje i kao da je čekao samo priliku da se vrati nazad.

Međutim, povratnički mandat počeo je veoa loše. Nije prvi put da Juve sporije krene u sezonu sa Alegrijem. Ali da Juve od 12 mogućih osvoji samo dva boda u prva četiri kola, to je ispod svakog nivoa za velikana iz Torina. Međutim, mnogo veći proble od bodova je nešto drugo. Problem je što Juventus nema ideju u igri.

Vidjelo se to i prošle sezone tako da će oni koji brane Pirla reći da nije samo do njega. Ima tu dijelom istine ali ima isto tako i nekih drugih činjenica. Pirlov Juventus imao je Ronalda kao lidera dok je Alegri ostao bez Ronalda koji je otišao u Junajted. Dakle, neće se mnogo pogriješiti kada se kaže da je Pirlov Juventus bio jači i da to što tada nisu imali ideju dobrim dijelom ide njemu na dušu.

Sada Alegri ima alibi. Otišao je Ronaldo a neko takav nije doveden. U godinama kada su pravili rezultate uvijek su imali barem jednog genijalca koji je dirigovao igrom. Pirlo, Pogba, Pjanić, Ronaldo. Često ih je bilo i više od jednog u datom trenutku. Međutim, sada nekog takvog nema i tu je najveći problem.

Samim tim što Juventus nema nekog takvog lidera i kreatora, ima veliki problem i dobrim dijelom nemaju ideju u igri i dovoljno kreativnosti radi toga. Potencijal da naslijede Pirla, Pogbu, Pjanića, Ronalda, svakako imaju Kijeza i Lokateli. Ali ne toliko kao lideri jer nemaju tu moć nego kao kreatori. Kod Kijeze je problem lakša povreda za sada ali djeluje i da mu Alegri ne vjeruje za sada mnogo. Kod Lokatelija je problem prilagođavanje. Jeste imao sjajnu sezonu u Sasuolu ali igrati u Sasuolu i Juveu nije isto. Tu jesu Dibala i Kvadrado kao momci koji mogu kreirati ali oni nisu sposobni da budu glavni kreatori u ekipi koja ide ka tituli i zato Dibala nikad nije bio lider iako je godinama u Juventusu.

A s obzirom da nema izrazitog lidera, Alegri bi trebao primjeniti Manćinijev model iz reprezentacije. Trenutna Italija nema velike zvijezde ali na svakoj poziciji ima dva-tri odlična fudbalera koji su podjednake kvalitete. Dakle, možda nisu svjetla pozornice na pojedincima ali zato su kao kolektiv moćni što je pokazala i njihova titula na evropskom prvenstvu. Isto to mora uraditi sada Alegri sa Juventusom. U ovom Juventusu se ne može oslanjati na pojedince nego se mora osloniti na kolketiv.

A taj kolektiv za sada ne djeluje uopšte kompaktno. Sa dosta igrača je Alegri sarađivao i nije došao na nepoznato ali isto tako ovaj Juventus je nešto drugačiji po koncepciji od ranijeg pa mu sigurno treba vremena da uspostavi neke stvari. 

Ranije bi Alegrijev Juventus teško ispuštao prednost kada povede i kada bi poveli, to bi skoro pa sigurno bila tri boda. Ovaj Juventus nije takav. U prva četiri kola ispustili su čak sedam bodova iz pozicija kada su imali rezultatsku prednost. To govori o brojnim manama ovog Juventusa. Nedostatak ldiera da smiri ekipu kad su u dobitnoj situaciji, nedostatak samopouzdanja ali i igra na mahove. Ta igra na mahove je posljedica nedostatka kreativnosti ali i činjenice da Juve ima individualni kvalitet koji mu ipak omogućava da na momente igra dobro.

Međutim, ta igra na mahove za sada ne donosi mnogo. i zato će Alegri morati što prije naći neka rešenja. Prije svega će morati stvoriti sistem u kome će akcenat biti na timu a ne na pojedincu jer u trenutnom Juventusu nema pojedinca koji bi mogao preuzeti takvu ulogu. Ako to uspije, Alegri će dobrim dijelom neutralisati nedostatak kreativnosti ali i pravog lidera.

Samim tim, Juve bi tada trebao imati i jasnu ideju u igri. Sada je nema. Naravno da je cilj da daju gol ali tačno se vidi, pogotovo kad rival postavi gust defanzivni blok, da Juve nema ideju kako da to probije i da nema jasne mehanizme otvaranja protiv takve odbrane rivala.

I iako već sada kasne deset bodova za liderom Napolijem, Juventus niko ne smije otpisati. Radi tima bi ih se i moglo otpisati ali niko ne smije potcijeniti ekipu koju vodi Maks Alegri.