XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Srbiji tri mesta u eliti na SP u Limburgu, Jovanović jedino siguran!

Srbija će imati tri mesta u eliti na Šampionatu sveta u Limburgu u Holandiji od 19. do 23. septembra, saopštila je Međunarodna biciklistička unija (UCI) na osnovu rang liste Evrope tura gde je Srbije zauzela ukupno 20. mesto.

U kategoriji biciklista do 23 godine, Srbiji su pripala takođe tri mesta, dok je za juniorsku drumsku trku Srbija ima pravo na četvoricu na startu!

- Mi smo se plasirali u grupu zemalja od sedmog do 16. mesta u Evropa turu kada se izuzmu nacije koje su se kvalifikovale kroz Pro tur i stekli smo pravo na tri vozača u eliti – objasnio je selektor Radiša Čubrić. - Dobro je što je „presek“ za bodove ove godine bio nešto ranije jer nas, na primer, Slovenci i Hrvati nisu pozvali na trku „Ljubljana – Zagreb“ i da su nam nedostajali bodovi ne bismo imali gde da ih „pojurimo“. Krajnje nekorektno, a mi ih zovemo na sve naše trke. Na žalost, za sada imam samo jednog kandidata za SP u eliti i to je Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog koji se i prirema za ovaj izazov i pokazao je dobru formu osvajanjem šampionske titule na brdu u subotu u Valjevu. Na Stevića i Kasu ne računam jer u vreme Šampionata sveta voze na dve trke u Kini sa svojom ekipom Salkano, od 7. do 12. septembra i potom od 15. do 23. septembra, i obe su u visokoj kategoriji 2.1! Staza na SP je 261 km i izuzetno teška, ali sam ostavio konačnu odluku o učesnicima do posle trke „Oko Bugarske“ od 9. do 16. septembra. To važi i za bicikliste do 23 godine. Vodićemo u Bugarsku sve kandidate.

Kandidat za juniorski sastav je, pre svih, Miloš Borisavljević iz Metalca, najbolji srpski junior čiji su bodovi prvi put doneli Srbiji plasman u Kupu nacija, ali je on pao na poslednjoj trci u Čačku i morao je da kratko pauzira u pripremama. Selektor juniora Saša Gajičić će napraviti konačnu listu učesnika na SP.

Srbija je sa 371 poena na „preseku“ sezone 15. avgusta bila 20. na listi Evropa tura na kojoj je 36 zemalja. Bodove su osvojili (ispred je plasman na pojedinačnoj rang listi): 47. Stević 140 poena, 210. Nebojša Jovanović 55, 254. Nikola Kozomara 45, 310. Žolt Der 38, 369. Goran Šmelcerović 30, kao i Gabor Kasa 17, Đorđe Stevanović 16, Dragan Spasić 12, Esad Hasanović 10 i Marko Stanković 8 poena. Ukupno je 1.106 vozača osvajalo poena.

Po tri vozača u eliti kvalifikovale su Danska, Austrija, Letonija, Estonije, Bugarska, Hrvatska, Švedska, Srbija, Litvanija i Grčka. Po maksimalnih devet vozača imaju Španija, Italija, V. Britanija, Belgija, Australija, Holandija i SAD. Sa po sedam vozača startoveć Nemačka, Slovenija i Češka, a sa po šest Rusija, Poljska i Ukrajina. Turska, Mađarska, Moldavija i Azarbejdžan imaju po jednog startera.

U kategoriji do 23 godina Srbija sa tri startera je u grupi sa Švajacarskom, Ukrajinom, V. Britanijom, Grčkom i Gruzijom. Čak 15 zemalja ima pet startera a pet po četiri.

Sa četiri juniora uz Srbiju , na startu će biti i Japan, Slovačka, Poljska i Meksiko. Čak 20 zemalja ima prvo na maksimalnih šest startera.

Vozači do 23 godine startovaće 22. septembra, a elita i juniori 23. septembra. Elita vozi 261 km (prvo 100 km na drumu, potom deset krugova po 16 km), do 23 godine 177,1 km i juniori 128,8 km.