XS
SM
MD
LG

London 2012: Hvala Londonu, doviđenja u Riju 2016.

LONDON 13. avgust (Info centar).- Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog, uručio je na ceremoniji svečanog zatvaranja 30. letnjih Olimpijskih igara u Londonu zastavu MOK gradonačenika Rio de Žaneira, Eduardu Paesu. Ovaj brazilski grad biče domaćni 31. letnjih Olimpijskih igara do 5. do 21. avgusta 2016. Zastavu je Žak Rog primio do gradonačelnika Londona Borisa Džonsona.

Pre toga, skinuta je olimpijska zastava sa jarbola na stadionu a potom su podignute zastave Brazila i Grčke. Grupa umetnika iz Brazila izvela je i umetnički program.

Lord Sebastijan Kou predsednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara London 2012. zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji istakavši da su to bile „Igre svih Britanaca“ kao i olimpijcima čija će dostignuća, radosti i drame ostati zauvek u sećanju svih gledalaca i zaključio:

- Britanijo, uradili smo sve kako treba!

Predsednik MOK Žak Rog je, zatvarajući igre, rekao da mora da se čestita pre svih lordu Sebastijanu Kouu i njegovom izuzetnom timu koji je pokazao svetu najbolje od britanskog gostoprimstva, nasmejanim volonterima, gledocima i sportistima.

- Dragi sportisti zaslužili ste poštovanje celog sveta i ispisali novo poglavlje u istoriji olimpizma koja traje tri milenijuma. Bile su ovo vesele i srećne igre koje inspirišu mlade ljude da se bave sportom.

Na kraju je ugašen i olimpijski plamen koji je goreo od svečanog otvaranja 27. jula do zatvaranja 12. avgusta uz poruku „Hvala Londonu – doviđenja u Riju 2016“. Dok se gasio iz njega se rodila ptica Feniks.

Svečano zatvarnje počelo je kada je Big Ben otkucao devet sati. Stadion je bio pun, 80.000 gledalaca, plus još desetak hiljada olimpijaca od kojih su mnogi ostali, iako su im se takmičenja završila u prvoj nedelji, da bi prisustvovali ovom događaju. Predsednik MOK Žak Rog i predsednik IAAF Lamine Diara uručili su medalje maratoncima. Grupa sportista predala je simbolično bukete cveća predstavnicima volonotera i zahvalila im se za sve što su uradili za uspešnu organizaciju.

U programu su učestvovali vrhunski britanski glumci, između ostalog i iz „Letećeg cirkusa Montija Pajtona“ i muzičari - Džordž Majkl, grupa „Hu“, „Pet šops bojs“, Eni Lenoks, a specijalno za ovu priliku okupila se legandarna grupa „Spajs grls“... kao i osam britanskih top modela među kojima su bile i Kejt Mos i Noami Kembel koje su se prošetali ogromnom pistom u modelima britanskih kreatora. U jednom delu programa hor sa 100 pevača iz Liverpula odao je poštu Džonu Lenonu izvođenjem pesme „Zamisli“.

U počasnoj loži bio je princ Hari.

London će od 29. avgusta do 9. septembra biti domaćin Paralompijskih igara.

London je treći put bio domaćin olimpijskih igara posle 1908. i 1948. Na 30. letnjim Olimpijskim igrama učestvovalo je oko 10.500 sportista i podeljena su 303 kompleta madalja u 26 sportova sa 36 disciplina. Najuspešnija nacija su SAD sa 104 medalje i jedine imaju trocifren broj odličja (46 – 29 – 29). Kina je druga sa 87 (38 – 27 – 22), Velika Britanija treća sa 65 (29 - 17 – 19). Slede: 4. Rusija 82 (24 - 25 – 23), 6. Koreja 28 (13 – 8 - 7), 7. Francuska 34 (11 – 11 – 12), 9. Italija 28 (8 – 9 – 11), 10. Mađarska 17 (8 – 4 – 5) itd. Srbija je na deobi 42. mesta sa 4 medalje (zlato, srebro i dve bronze). Ukupno je 85 zemalja ponelo trofeje iz Londona.

Najuspešniji takmičar 30. OI u Londonu je plivač Majkl Felps (SAD) sa šest medalja, četiri zlatne i dve srebrne. U Londonu je postao najuspešniji olimpijac svih vremena zaokruživši bilans izuzetne karijere na 22 medalje (18 zlatnih, dve srebrne i dve bronzane) na tri plivačka olimpijska mitinga. Po pet medalja osvojilo je četvoro sportista, svi u plivanju: Misi Frenklin - četiri zlata i bronza, Alison Šmit - tri zlata, srebro i bronza, Rajan Lohte (svi SAD) - dva zlata, dva srebra i bronza i Ališa Kouts (Australija) - zlato, tri srebra i bronza.

Srbija je, u drugom učešću kao samostalna država, imala 115 sportista u 15 sportova koji su osvojili četiri medalje: Milica Mandić u zlato u tekvondou u kategoriji preko 67 kg, Ivana Maksimović u streljaštvu srebro MK puškom trostav, Andrija Zlatić u streljaštvu bronza vazdušnim pištoljem i bronza vaterpolo reprezentacije.

Bilans sportista Kraljevine Jugoslavije, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbije na letnjim olimpijskim igrama su 102 medalje (29 – 36 – 37).