XS
SM
MD
LG

Proekret mladih ragbisti Srbije u Albaniji

Mlada ragbi 13 reprezentacija Srbije trijumfalno je završila svoju mini turneju po Balkanu, pobedom u Skadru protiv seniorske selekcije Albanije 22:12 (6:12). Nakon seniora Bosne i Hercegovine, Bugarske i prošlog vikenda Crne Gore (24:16), mladi srpski ragbisti srušili su i prvi tim Albanaca.

Doduše, poslednje gostovanje je možda i najteže dobijeno, s obzirom da je domaćin imao minimalnu prednost od eseja i pretvaranja na poluvremenu. Ipak, talenat Srbije je u nastavku došao do izražaja iako je ovo bila generalna provera Albanije pred istorijski meč sa Turskom u septembru.

Do sada, u kratkoj istoriji svog takmičenja Albanci su u reprezentativni okvirima igrali samo ragbi 9 turnire. Zbog toga su protiv Srbije igrali sa 25 igrača i neograničenim brojem izmena, što je sigurno uticalo da se svežinom drži neizvesniji rezultat.

Sa druge strane ovo je bila četvrta utakmica u isto toliko poslednjih nedelja za mlade srpske ragbiste, koji su uz to imali pravo malo putešestvije do Skadra. Problemi u prevozu vozom učinili su da se do Albanije putuje skoro 24 sata.

- Ovo je bila veoma pozitivna turneja za nas, pogotovu što zbog pandemije COVID-19 nisam imao prilike da u skorije vreme dođem u Srbiju. Pred ovom mladom ekipom je velika budućnost i sigurno je da će mnogi od njih biti nosioci seniorske reprezentacije već od predstojeće jeseni i Evropskog prvenstva B – poručio je na kraju turneje selektor Srbije Stjuart Vilkinson.

Do kraja jula sledi pauza u srpskom ragbiju 13, nakon čega se nastavlja klupska sezona, dok će reprezentacija nove akcije imati već u drugoj polovini leta.