XS
SM
MD
LG

Najava EURA: Grupa E

Foto: Bavarian Footbal News

Bliži se EURO i kreće za nešto više od 24h. Mi nastavljamo sa najavama grupa a na red je došla i grupa E. U grupi E nalaze se Španija, Švedska, Poljska i Slovačka.

Španija je naravno prvi favorit grupe i jedna od ekipa od koje se generalno dosta očekuje. Imaju kvaliteta ali je bilo i nekih čudnih odluka Enrikea te je izostavio sve igrače Reala sa spiska.

Prvi golman gotovo sigurno biće De Hea dok Kepa nije ni pozvan. Serhio Ramos otpao je radi povrede a u odbrani nema ni Regiljona te Karvahala. Tu su Alba, Aspilikueta, Gaja, Pau Tores kao i Ejmerik Laport. U veznom redu su tu Rodri, Pedri, Ruiz, Alkantara, Olmo a vidjećemo šta će biti sa Busketsom s obzirom da je bio pozitivan na koronu. U napadačkom dijelu, imaju nekoliko opcija. Morata će vjerovatno biti centralni napadač a svakako će prostora biti i za Ojarazabala, Ferana Toresa ali i Đerara Morena koji igra sezonu karijere.

Generalno i ova Španija liči po stilu igre na prethodne. Formacija 4-3-3 gdje svaki igrač zna igrati sa loptom u nogama. Čak i golman pomaže u distribuciji lopte a štoperi itekako znaju igrati sa lotpom u nogama. U sredini su zgusnuti i tu prostor pokušavaju praviti kratkim pasovima ili tu gustinu koriste kako bi čuvali loptu ako imaju povoljan rezultat. Dosta napadaju po bokovima gdje pokušavaju napraviti prednost. 

Iako nisu visoki, imaju dosta centaršuteva ali i golova iz istih. Kako to postižu ? Tako što sa velikim brojem igrača dolaze u kazneni prostor te manjak centimetara nadoknađuju viškom ljudi. Što se tiče odbrane, oni se najčešće brane sa loptom u nogama. Međutim, ako protivnik ima loptu u nogama, onda izlaze visoko a ako napadi protivnika traju, sa dosta fudbalera se vraćaju nazad i sa te strane su veoma disciplinovani.

Iznad Španije ima dosta upitnika. Ne u smislu prolaska grupe, taj dio ne bi smio biti upitan. Ali nemojte se iznenaditi ako Španija bude jedna od ekipa koje će neočekivano ispasti prije četvrtfinala. Ali isto tako, malo i iz drugog plana, mogu dobaciti do borbe za titulu.

Drugi favoriti ove grupe jesu Poljaci. Poljaci su igrali ne tako kvalitetan fudbal tokom kvalifikacija ali su imali sreće sa nešto lakšom grupom pa su bez problema došli na EURO. U odnosu na kvalifikacije, promijenili su selektora i sad ih vodi Paolo Sousa.

Na golu imaju tri sjajna golmana, Ščešnog, Fabijanskog i Skorupskog. U odbrani isto imaju nekoliko iskusnih igrača kao što su Glik, Helik, Bednarek, Berezinski ali i Kejdzura. U veznom redu, Krihovijak, Klih i Zielinski su neizostavni a dosta prostora dobija i Grosicki. U napadu, glavna uzdanica je Levandovski a tu su i Milik te Kovalski. Jedino im u napadačkom dijelu fali Pjontek koji je povrijeđen.

Što se Poljaka tiče, oni su kvalifikacije igrali u 4-2-3-1 formaciji ali novi selektor forsira 3-4-1-2. Prostor između linija je veliki što otežava samu kreaciju i Poljaci često prebacuju loptu u polje napada tako što štoperi šalju dugu loptu. Ako napadaju kroz pas, napadaju po bokovima gdje bočnom igraču pomaže napadač koji igra na toj strani. Opasni su iz centaršuteva a pogotovo u igri nakon kornera.

Defanzivno su dosta čvrsti a dijelom radi toga što se brane sa dosta igrača te što na malon prostoru stvaraju veliku gustinu. Protivniku dozvoljavaju da kruži oko njihove zone a postaju agresivniji ako igrač probije u njihovu zonu. Prave najviše faulova od svih ekipa sa prvenstva a dobijaju i dosta kartona.

Poljaci su bili ugodno iznenađenje prošlog EURA kada su nesrećno ispali od Portugala u četvrtfinalu. Očekivalo se dosta i na Mundijalu u Rusiji ali su ispali u grupi. I sada će Poljska biti u skladu sa tim rezultatima. Odnosno, ili će biti jedno od najugodnijih iznenađenja ili veliko razočarenje.

Švedska je bila veoma ugodno iznenađenje na prošlom Mundijalu kada su dobacili do četvrtfinala. Iako je bilo priče da bi mogao igrati i Ibrahimović, ipak igraju bez Zlatana što je i bolje jer nemaju pritisak i fokus na jednom igraču kao kada je on tu.

Na golu je neprikosnoven Roben Olsen. U odbrani su najbitniji Lindelef, Helander, Grenkvist, Lustig i Emil Kraft. U veznom redu su tu Kažuste, Svanberg, Olson, Ekdal ali i iskusni Larson. U ofanzivi imaju nekoliko opcija. Berg, Klason, Forsberg ali i Juventusov Kuluševski, neke su od tih opcija.

Švedska igra u formaciji 4-4-2 pa gotovo redovno. Imaju nekoliko opcija kako doći pred suparnički gol. Jedna od opcija jeste igra kroz sredinu gdje se jedan napadač spušta po loptu a ostali igrači u ofanzivi se kreću bez lopte i pokušavaju iskoristiti prostor na pravi način. Znaju igrati i preko bekova i imaju dosta centaršuteva a nekada kreću i sa trojicom u zadnjoj liniji u otvaranju napada kada pokušavaju iskreirati višak na desnoj ili lijevoj strani (češće desnoj). Kada se brane, brane se u srednjem bloku a ako izađu u visoki blok, onda su veoma ranjivi. I napadači učestvuju u odbrani a brane se zonski tako što se na igrača sa loptom grupiše nekoliko fudbalera. To je dobro ako presijeku loptu ali ako protivnik riješi tu zonu, stvara sebi višak na drugoj strani.

S obzirom na grupu u kojoj se nalaze, Šveđani imaju šta da kažu. Sasvim je realno da iz ove grupe prođu i tri reprezentacije a tad će Švedska gotovo pa sigurno biti jedna od te tri reprezentacije.

Poslednja reprezentacija u E grupi jeste Slovačka. Iako je po kvalitetu najslabija od reprezentacija u grupi, niko ih neće smjeti olako shvatiti.

Imaju veoma dobar izbor golmana. Dubravka jeste prvi golman ali je tu i Rodak. U odbrani je ključan čovjek Škriniar a bitni su i Vavro, Pekarik te Hubočan. Vezni red predvodi Marek Hamšik a tu su još i Kucka te Lobotka dok u ofanzivnom dijelu, najviše zavise od Mak, Đuriš, Vajs te Boženik koji će vjerovatno igrati špica.

Što se tiče Slovačke, oni su atipična ekipa. Igraju u formaciji 4-3-3 i nisu previše efikasni te su im napadi često veoma jalovi. Dosta pokušavaju iz daljine pa imaju najviše golova van kaznenog prostora od svih ekipa na prvenstvu. Napade vode tako što prave trouglove na stranama a češće napadaju preko lijeve. Škrinijar je dosta bitan za njihov napad jer od njega sve kreće a ako po jednoj strani ne prođu, on šalje dijagonalu na drugu stranu. Hubočan je takođe bitan u napadu jer na neki način ulazi u sredinu što malo podsjeća na igru Kansela u Sitiju. Kada se brane, često ostaje veći prostor između dvije linije te protivnik tu pravi razliku a često se brane u niskom bloku gdje se previše igrača uvlači u krilo golmana ali samu zonu okolo kaznentog prostora i ne brane baš najbolje.

Ne treba spominjati da su slabiji od Španaca ali su slabii i od Poljaka i Šveđana. Samim tim, ne daju im se velike šanse za prolazak grupe. Pokušaće iznenaditi a vidjećemo da li će to uspjeti.


Švedska 3 : 2 Poljska
Slovačka 0 : 5 Španija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Švedska 3 2 1 0 7
2 Španija 3 1 2 0 5
3 Slovačka 3 1 0 2 3
4 Poljska 3 0 1 2 1