XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Novak Đoković barjaktar u Londonu

Srpski teniser Novak Đoković nosiće srpsku zastavu na svačanom otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 27. jula, odlučeno je sednici Predsedništva olimpijskog komiteta Srbije.

Predsednik Sportske komisije OKS Nikola Kuljača je istakao da su Đokovića predložili nacionali savezi olimpijskih sportova. Novak Đoković ima bronzanu medalju iz Pekinga 2008. osvojio je Dejvis kup, pet gren - slem titula i u 2011. je proglašen za najboljeg sportistu sveta. Članovi Predsedništva OKS jednoglasno su usvojili predlog da Đoković nosi zastavu Srbije u svečanom defileu. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. zastavu Srbije nosila je Jasna Šekarić (streljaštvo) koja će u Londonu učestvati sedmi put na olimpijskim igrama (1988 – 2012).

Šef misije za Olimpijske igre u Londonu prof. dr. Branislav Jevtić informisao je da je konačan broj članova ekipe u Londonu 115 u 15 sportova, tri ekipna i 12 pojedinačnih (atletika, boks, rvanje, plivanje, tekvondo, streljaštvo, vaterpolo - muškarci, odbojka – muškarci i žene, tenis, stoni tenis, veslanje, kajak kanu, biciklizam, rukomet – muškarci i džudo). Organizacionom komitetu Olimpijskih igara dostavljena je konačna poimenična prijava, sa napomenom da ekipni sportovi imaju mogućnost da konačne spiskove sa evenutalnim izmenama dostave do 18. jula.

Ovo je najbrojnija misija Srbije na OI od osamostaljenja 2006. U Pekingu 2008. su učestvovala 92 takmičara i takmičarke u 11 sportova. Najbrojnija ikad misija bila je u Moskvi 1980. sa 164 sportiste u 17 sportova, potom u Selu 1988. sa 155 sportista u 17 sportova i u Los Anđelesu 1984. sa 140 učesnika u 16 sportova. Trocifren broj učesnika imali smo u Minhenu 1972. - 128 u 15 sportova, Rimu 1960. – 120 u 14 sportova i u Sidneju 2000. - 111 i 14 sprotova. Prvo učešće sportista Srbije bilo je 1912. u Stokholmu (dvojica atletičara). U Los Anđelesu 1932. učestvavao je samo jedan atletičar.

Profesor dr. Jevtić je napomenuo i da su u toku zdravstveni pregledi olimpijaca, da se obavljaju antidoping testovi i da za sada ne postoji ni jedan loš rezultat. Šef misije najavio je poslednji koordinacioni sastanak sa predstavnicima sportskih saveza koji će imati svoje predstavnike u Londonu. Teme ovog sastanka biće plan puta i prevoz prtljaga, obezbeđivanje medikamenata i suplementacije, lekarski pregledi, osiguranje, oprema za članove tima itd.

Komisija za programska pitanja Predsedništva OKS je predložila da se za stipendije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) za Zimske olimpijske igre u Sočiju, po priteritetu ostvarenih rezultata kandiduju sledeći sportisti: Nevena Ignjatović (alpsko skijanje), Milanko Petrović (biatlon), Vuk Rađenović (pilot u bobu četvorosedu i dvosedu), Belma Šmrković i Rejhan Šmrković (nordijsko trčanje), Strahinja Stanišić (alpsko skijanje), Nina Micić (snou bord), Damir Rastić (biatlon), Andrija Vuković i Marko Stevović (alpsko skijanje).

Predsedništvo OKS je podržalo Rukometni savez Srbije koji je prihvatio organizaciju Evropskog prvenstva za žene u Srbiji u decembru 2012.