XS
SM
MD
LG

"Ajkulice" prve, Bečejke debitovale "bronzom"

Medalje na premijeri: vaterpolistkinje Bečeja sa trenerom Danielom Ćuk - foto: V. Jankov

Legendarni bazen kraj Tise bio je minulog vikenda poprište finalnog turnira kupa Srbije za vaterpolistkinje uzrasta do 14 godina. U konkurenciji četiri ekipe, ubedljivo prvo mesto osvojile su vaterpolistkinje beogradskog TAŠ-a, druge su bile članice subotičkog Spartaka, treće Bečejke, kojima su pripali pehari i medalje odgovarajućeg sjaja, dok su devojčice beogradske Palililule osvojile epitet „fenjerdžije“.

Beogradske "ajkulice" sa Taša zasluženo su se okitile trofejom kupa Srbije, jer su, predvođene sa ivice bazena Bečejkom  Aleksandrom Saškom Dunđerski, savladale sve rivalke. Pohvale pripadaju i Subotičankama, koje su se okitile „srebrom“. Međutim, najprijatnije iznenađenje su, ipak, Bečejke, koje su, za razliku od ostalih koje treniraju i igraju oko četiri godine, tek četiri meseca u vodi.

- "Bronza" je prvi razlog zadovoljstva, a drugi je da smo igrali sa neuporedivo mlađim igračicama, otvara priču trener devojčica sa Tise Daniela Ćuk, iz igračkih dana sa međunarodnom reputacijom poznatija kao Ela Tot. U ekipi imamo samo dve igračice 2007. godišta, ostale su mlađe godinu, dve, tri i više. Na ovom turniru je 17 devojčica navuklo kapicu i smelo se uhvatilo u koštac sa starijima od sebe. Inače, u klubu vredno vežba tridesetak devojčica, a nadamo se da će, posle ovog uspeha, biti i više. Imamo uslove za rad, strpljive smo i ne bi bilo iznenađenje ako za koju godinu, kad talentovane desetogodišnje devojčice malo stasaju, budemo konkurentni za naslove prvaka ili trofeje kupa, kao što je to nekada bilo.

A kada se vrati „film“ bečejskog ženskog vaterpola, onda se dolazi do februara 1991. godine. Tada je formirana ženska ekipa sa mađarskim trenerom Egonom Kišom. Na prvom zvaničnom takmičenju, prvenstvu države 1992. godine, zahvaljujući slabijoj gol razlici pripalo im je „srebro“, a već na izmaku iste godine odražan je prvi turnir kupa Jugoslavije i trofej je pripao bečejskim „vidrama“, koje su se tako revanširale prvim šampionkama Banjici. Od tada su prošle tri decenije, uz napomenu da su vaterpolistkinje Bečeja poslednji put učestvovale na državnom prvenstvu 2007. godine. Evo, posle 14 godina se kreće od „nule“. Ostaje zabeleženo da su novu stranicu ženskog vaterpola u Bečeju ispisale trener Daniela Ćuk i mlade igračice: Mia Bada, Aleksandra Vukas, Katarina Galonjić, Gabriela Erdeg, Marina Zelić, Dunja Lovčević, Leona Majstorović, Dragana Marčetić, Lila Moro, Irena Muči, Darija Pavkov, Marijana Pejaković, Jana Pejić, Lana Perić, Elena Ćuk, Maša Ćuk i Kinga Horvat.

Medalje i pehare za plasman na kupu Srbije za vaterpolistkinje 2007. godišta i mlađe uručio je delegat VSS Zvezdan Kapriš, a deljenje pravde na dvodnevnom turniru povereno je Igoru Virijeviću, Milutinu Kneževiću i Vladimiru Petroviću.

Rezultati – Prvo kolo: Bečej – Spartak 6:15,TAŠ – Palilula 19:7. Drugo kolo: TAŠ – Spartak 20:15, Bečej – Palilula 12:4. Treće kolo: Bečej – TAŠ 5:20, Spartak - Palilula9:4.

Konačna tabela:

  1. TAŠ            3   3    0    0    59:27     9
  2. Spartak       3    2    0    1    39:30     6
  3. Bečej         3    1    0    2    23:39     3
  4. Palilula      3    0    0    3    15:40     0