XS
SM
MD
LG

Odbojkaši Niša protiv Polonije iz Londona traže prolaz u četvrtfinale Kupa CEV

Nišlije stigle u Monpelje; foto: M. P.

Prvi evropski meč ove sezone odbojkaši Niša, aktuelni vicešampioni Srbije, odigraće u utorak, 15. decembra kada se u francuskom Monpeljeu sastaju sa Polonijom iz Londona u osmini finala Kupa CEV. Ako pobede, dva dana kasnije igraće četvrtifnale sa pobednikom duela Mladi radnik iz Požarevca - Monpelje. Trener niškog tima Dragan Svetozarević veruje u prolazak u četvrtfinale.

Letom iz Beograda, niški odbojkaši su stigli u Monpelje gde će u utorak igrati prvi ovosezonski meč u Evropi, pošto im je meč šesnaestine finala otkazan nakon odustajanja Šahtjora iz Belorusije.

Njih čeka duel sa Polonijom iz Londona, ekipom koja je ove i prošle sezone igrala kvalifikacije za Ligu šampiona, ali je ispala oba puta. Ove godine je porazima od italijanskog Trentina i novosadske Vojvodine završila takmičenje u prvoj fazi kvalifikacija. Te utakmice su pomogle treneru Draganu Svetozareviću da se što bolje spreme za meč u Monpeljeu.

Odgledali smo nekoliko utakmica tima iz Londona i situacija je kristalno jasna. Najviše nam je pomogao snimak njihovog duela sa novosadskom Vojvodinom u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Mislim da je protivnik sličnog kvaliteta, možda smo mi za nijansu kvalitetniji, ali to moramo da dokažemo na terenu. Probaćemo da prođemo u narednu rundu. Želimo da nastavimo da pomeramo granice i dođemo do još jednog istorijskog uspeha - kaže Svetozarević.

Polonija, šestostruki prvak Engleske, nema mnogo uspeha na evropskoj sceni, a najveći je osmina finala Čelendž kupa 2017. godine. Pre toga, u nekom evropskom takmičenju londonska ekipa je igrala 1986. i 1987. godine. Ekipu predvodi trener Evangelos Kutuleas sa Kipra, koji je igračku karijeru uglavnom gradio na pesku. Ekipu čine iskusniji igrači i brojni stranci, a pored četvorice iz Engleske, tu su dvojica iz Škotske, dvojica Poljaka, dvojica Italijana i dvojica Grka i po jedan Francuz, Šveđanin, Brazilac i Holanđanin.

Što se Polonije tiče, najviše pažnje moramo da posvetimo korektoru. U pitanju je Šveđanin Markus Nilson, koji je na zalasku karijere i koji ima bogato internacinalno iskustvo. Treba spomenuti da je sa grčkim Iraklisom iz Soluna 2009. godine osvojio Ligu šampiona, što mu je pošlo za rukom i četiri godine kasnije sa Lokomotivom Novosibirsk iz Rusije, kada je proglašen i za najkorisnijeg igrača. Sve u svemu, mislim da imamo realnu šansu za prolazak u narednu rundu i probaćemo da je iskoristimo - dodao je Svetozarević.

 Nišlije imale priliku da odrade i trening u sali u Monpleljeu; foto: M. P.

Niš je u Monpelje stigao nakon pauze od skoro mesec dana u domaćem takmičenju i poraza od Partizana (3:1). Ekipa i stručni štab su pre polaska uradili testove na koronu i pošto su svi rezultati negativni, kompletan tim je na raspolaganju treneru Draganu Svetozarevuću. U svojim redovima niški klub ima trojicu stranaca - Iranca Bardiju Sadata, Musu Konea iz Malija i Brazilca Aleksandra Visentea Garsiju.

Ekipa je već imala priliku da se upozna sa salom i održi trening. Meč je u Monepeljeu u utorak, 15. decembra od 16 sati. Pobednik ovog duela igraće sa boljim iz susreta Monpelje - Mladi radnik iz Požarevca, a taj meč je u utorak u 20 sati. Četvrtfinale je na programu u četvrtak, 17. decembra od 18 sati.


18 .kolo Superliga
Novi Pazar 1 : 3 Crvena zvezda
Niš 0 : 3 Partizan Soccer
Spartak (S) 3 : 1 Mladi radnik
Vojvodina NS Seme 3 : 0 Radnički
Ribnica 3 : 0 Borac (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Vojvodina NS Seme 18 15 3 45
2 Ribnica 18 12 6 33
3 Niš 18 12 6 32
4 Radnički 18 11 7 31
5 Spartak (S) 18 10 8 33
6 Partizan Soccer 18 9 9 29
7 Mladi radnik 18 8 10 27
8 Crvena zvezda 18 8 10 23
9 Borac (S) 18 4 14 12
10 Novi Pazar 18 1 17 5