XS
SM
MD
LG

Srem kao fudbalski Feniks

Detalj sa treninga

 

Sportska javnost, ne samo iz pećinačke opštine, već i mnogo šire, pamti "pravi bum" koji je napravio fudbalski klub iz Sremskih Mihaljevaca, koji se pre tridesetak godina, kada je nosio naziv Tehnoauto Srem. Generacija Mićanovića, Crnomarkovića, Stevanovića, Ljubojevića, Kaluševića, Matića, Kovačevića, Lisulova, Radojčića, Naića, Vesića, Jankovića, Zečevića, Šarca i drugih, prelazila je iz ranga u rang. Moćna je to bila to ekipa, predvođena trenerom Budimirovićem, a pre svega „čuvenim sponzorom“ Cvejom Rogićem Međutim, to je trajalo „koliko je trajalo“! Usledili su usponi i padovi, a bilo je perioda kada se kluba nije takmičio.

Poslednjih par godina, čini se, da je fudbalski klub Srem na "pravom putu". Na zimsku pauzu odlazi kao lider Međuopštinske lige Srem - grupa Istok.

- Prezadovoljni smo učinjenim posle jesenjeg dela sezone – kaže predsednik kluba Nemanja Ranković – Najveća snaga ovog kluba je sama sredina - Sremski Mihaljevci. Velika većina igrača su iz sela, koja je podpomognuta s nekoliko vrsnih fudbalera iz sela. U klubu i oko njega su mladi ljudi, kojima je „ fudbal u srcu“. Pored svega toga, ponosni smo i Školu fudbala, koja je skoro počela da radi. U svakom slučaju, ambicije su poznate: plasman u viši rang i da budemo što stabilniji sremskoligaš.

Podpredsednik FK Srem je Stevica Čubrilov, uvek spreman za razgovor.

- Poput Feniksa, pre tri godine smo krenuli, bukvalno, iz pepela – ističe Čubrilov – Prethodno, dve godine se uopšte nismo ni takmičili. Međutim, Sremski Mihaljevci, koji su svojevremeno imali klub u trećem rangu, prepoznali su u ljudima koji su pokušali da reaktiviraju ovaj sport prave zaljubljenike u fudbal. Već posle prve godine takmičenja i najnižem rangu, Opštinskoj ligi Pećinci,.osvojili smo šampionsku titulu. U u višem rangu smo igrali dosta dobro. Na žalost, iako smo imali „meč loptu“, nismo uspeli da se ponovo plasiramo u viši rang. Uporedo sa stvaranjem što konkurentnijeg igračkog kadra, mnogo toga je urađeno i na poboljšanju infrastrukture. Klubska zgrada je, praktično nova. Sam teren je umnogome obnovljen, kao i sva potrebna oprema za igru. Naravno, sve to bi bilo neizvodljivo bez pomoći lokalne samouporave, odn. Sportskog saveza „Razvoj sportova“ iz Pećinaca. Treba istaći da je Sportski savez maksimalno pomogao i pokretanje Škole fudbala pri našem klubu.

Trener Srema, ili kako se to popularno kaže „šef struke“ je Čeda Matić. Po mnogima „prva asicijacija“ na spominjanje kluba iz Sremskih Mihaljevaca.

- Posle svake odigrane utakmice, sednemo i popričamo – kaže popularni Čeda – Kako o samoj utakmici, kako i o onima koje nas očekuju. Stalno smo u kontaktu, jer znamo svoj put i držimo se njega. Trudimo sa da Srem bude što jača ekipa, sa prepoznatljivom igrom i koja će uvek težiti „golu više“. Gde će nas to dovesti – videćemo! Svakog rivala poštujemo, nikada unapred ne upisujemo bodove, ali se i ne predajemo. Jednostavno, nismo preopterećeni plasmanom. Momci su izuzetno radni i trenutan plasman, daje nam za pravo, da kažemo da smo i uspešni. Ipak,i pred svega, mogu reći da poslednji prelazni period nismo odradili kako treba, i da smo ranije po tom pitanju bili uspešniji. Uslovi za rad su nam dobri, ali ne i sjajni. Imamo reflektore, koje pokrivaju samo deo terema na kojem možemo da radimo, kada to obaveze igrača dozvoljavaju.

 Sremskomihaljevčani su posebno ponosni na nedavno pokrenutu „Školu fudbala“. Naravno, sa najmlađim članovima radi, a ko drugi, Čeda Matić.

- Po tom pitanju moramo biti malo precizniji – ističe trener Matić – Bolje je reći, to je „Škola sporta“. Imamo tridesetak polaznika. Trenirano četiri puta nedeljno. Redovno dolazi 12 dečaka i 12 devojčica. Još uvek ne možemo da kažemo da je sve ovo „Škola fudbala“. Sremski Mihaljevci su, ipak, mala sredina. Napravljen je prvi korak i to je ono što smo hteli. A hteli smo da deci, pre svega, približimo sport i da ih što više odvojimo od modernih uređaja i da ih dovedeno ili na naše igralište ili u školsku salu u Šimanovcima gde radimo. Najvažnije nam je da deca dođu nasmejana i da se tako vrate kući po završetku treninga. Trudimo se da im usadimo što više disciplinu koliko je to moguće. Nema tu čelične discipline: deca su razigrana, vesela, srećna. Na treningu se najmanje čuje trener. Naravno, sve je u granicama.

  I tako, Fudbalski klub Srem iz Sremskih Mihaljevaca "živi spoj život"!

Stevica Čubrilov i Nemanja Ranković

Čeda Matić, trener Srema iz Sremskih Mihaljevaca

Budućnost kluba


ČSK 6 : 0 Dunav
Radnički 2 : 0 Mladost
Hrtkovci 0 : 4 Sremac
Šumar 3 : 1 Kameni
Graničar 3 : 0 OFK Brestač
Srem 2 : 3 Napredak
Jedinstvo 0 : 0 Fruškogorac
Krušedol 4 : 4 Polet
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sremac (-1) 30 22 5 3 70
2 Radnički 30 21 3 6 66
3 Napredak 30 16 8 6 56
4 Polet 30 17 4 9 55
5 Mladost 30 15 4 11 49
6 Srem 30 14 5 11 47
7 Graničar 30 13 7 10 46
8 Jedinstvo 30 12 8 10 44
9 Šumar 30 14 1 15 43
10 Fruškogorac 30 11 9 10 42
11 ČSK 30 11 6 13 39
12 Krušedol 30 9 8 13 35
13 OFK Brestač 30 9 5 16 32
14 Hrtkovci 30 8 3 19 27
15 Kameni (-1) 30 4 2 24 13
16 Dunav 30 2 6 22 12