XS
SM
MD
LG

Srpski tinejdžeri ispisali istoriju

Iščekujući nastavak klupske sezone, Ragbi 13 federacija Srbije je pauzu u šampionatu iskoristila za organizovanje trening kampova za razvoj mlađih kategorija. Uz veliku pomoć Ministarstva omladine i sporta, najtaletnovaniji srpski ragbisti boravili su krajem prošlog i početkom tekućeg meseca u Kampu za mlade i perspektivne sportiste i Omladinskom centru Karataš.

Nekoliko starosnih kategorija dečaka i devojčica trenirali su pod budnim okom petorice trenera Federacije, koje su operativno predvodili generalni sekretar R13F Vladan Kikanović i član UO Radoslav Novaković. Vredno se radilo dva puta dnevno maksimalno poštujući preporuke Vlade Republike Srbije o suzbijanju COVID-19 virusa.

Nakon Karataša, aktivnosti Federacije nastavljene su u Beogradu, gde je u protekla četiri dana održan kamp za igrače rođene 2005, 2006, 2007. i 2008. godine. Ukupno 35 igrača iz Uba, Niša, Leskovca i Beograda treniralo je na stadionu Sportskog centra Inge u Beogradu, a kulminacija je bila prijateljska utakmica između dve ekipe polaznika kampa – crvenih i belih sokolova.

- Ragbi 13 se u Srbiji igra od 1954. godine i sve do ovog vikenda mlađe kategorije su uglavnom igrale skraćenu verziju – ragbi 9. U nedelju polaznici kampa ispisali su istoriji srpskog ragbij1 3, pošto su odigrali prvu utakmicu 13 na 13 za igrače do 15 godina starosti. To je velika stvar za nas, jer u ovom uzrastu ragbi 13 se igra samo u Velikoj Britaniji i Francuskoj – rekao je član UO Ragbi 13 federacije Srbije Radoslav Novaković.

Istorijska utakmica odigrana je u formatu sa poluvremenom od 30 minuta i ostaće upisano da je rezultat bio nerešen – 20:20. Ipak, mnogo bitnije od rezultata bili su trud i raskošan talenat koji su pokazali srpski ragbi tinejdžeri.