XS
SM
MD
LG

Nikad objavljeno gde treba!

Agim Ademi - foto: UEFA.com

Fudbalsku javnost u regionu, ali i većem delu Evrope, dodatno je zanimala vest koju je objavio "Radio Slobodna Evropa", a u kojoj generalni sekretar Fudbalskog saveza takozvanog Kosova Erol Saljihu, tvrdi da su BiH i Srbija pismeno tražili da ne igraju protiv reprezentacije ovog Saveza.

- U pravnom smislu, ovo nisu pravila već izuzeci, zato što su još na početku Srbija i BiH pismeno zatražile da se izbegnu susreti naših ekipa, ali i naših reprezentacija u kvalifikacijama. U poslednjem trenutku i Rusija je tražila nešto slično. Odlukom komiteta UEFA odlučeno je da i Rusija ne igra sa kosovskim ekipama u svojoj državi, već barem na neutralnom terenu. Ovo je još jedan izuzetak - rekao je Saljihu, dodavši da će tako biti sve do finala Evropskog prvenstva, kada se susreti ne mogu izbeći, ali će se utakmice igrati na neutralnim terenima.

Sarajevski mediji su u Fudbalskom savezu BiH tražili pojašnjenje informacije koja je stigla iz južne srpske pokrajine i dobili su sledeći odgovor:
"Kada je tzv. Kosovo primljeno u UEFA, odmah je potom donesena odluka da se i BiH uvrsti u zemlje gde bi bio prevelik bezbedonosni rizik da igraju u istoj grupi kvalifikacija do daljnjeg. Ti razlozi su bili za grupe kvalifikacija, ali je tako i ostalo za dalje aktivnosti, pa samim tim i Evropsko prvenstvo. Razlog je čisto – sigurnosni", objasnili su iz FS BiH, a preneli mediji iz Sarajeva.

BiH i Srbija su jedine bivše jugoslovenske republike koje nisu priznale tzv. Kosovo, kojem je UEFA, mimo svojih standarda, jer južna srpska pokrajina nije članica Ujedinjenih nacija, što je glavni preduslov da bude i član "kuće fudbala" iz Niona, dozvolila nastupe u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. 
Zanimljivo je da je u novembru prošle godine predsednik FS tzv. Kosova Agim Ademi bio među zvaničnim gostima Fudbalskog saveza BiH na otvaranju nove upravne zgrade "krovne kuće fudbala" u Sarajevu, bez obzira što BiH nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine.