XS
SM
MD
LG

Nema predaje!

Pobornici Street workauta (vežbanja na otvorenom), Uroš Ašković i Nikola Vejnović iza sebe imaju deset godina bavljenja uličnom gimnastikom i za to vreme stekli su široki krug  sledbenika. Preko 53 hiljade pratilaca i po nekoliko stotina hiljada pregleda klipova dovoljno govore o njihovoj popularnosti.

Suočeni sa ograničenjem bavljenja omiljenim sportom, juče su izbacili klip na svom You Tube kanalu ’’Back To The Basics’’  ’’Nema predaje! COVID-19’’. Dvojica popularnih atleta dali su svoje mišljenje i savet mladim sportistima kako da se zaštite od corona virusa. Ne zalazeći u stručno medecinsko gledanje na  problem, na jednostavan i jasan način pokazali  su kako se treba zaštititi od virusa i primeniti sve neophodne mere, i demistifikovali neke zablude vezane za zaštitu, način ishrane i vežbanja u vanrednim uslovima.  

- Kako se infekcija širi kapljičnim putem i dugo se zadržava na predmetima i tlu, veoma  je važna higijena tela i životnog prostora. Kada kažem higijena pre svega mislim na temeljno pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava. Povremeno koristimo za vežbanje teretanu na otvorenom i za tu priliku sa sobom nosimo dve vrste dezinfekcionih sredstava, na bazi hlora za prskanje sprava pre i posle vežbanja i razblaženi asepsol za pranje ruku i odevnih predmeta -  objašnjava Ašković.

Vejnović je govorio o pogrešnom načinu ishrane. Suočeni sa svakodnevnom slikom iz naših prodavnica gde se u velikim količinama kupuju osnovne životne namirnica, kao što su brašno, šećer, ulje i razne industrijske prerađevine, Vejnović je insistirao da na tanjiru imate zdrave obroke. – Ne konzumirajte kaloričnu i nezdravu hranu, koja je najtraženija u našim prodavnicama. Fokusirajte se na zdravu ishranu sa mnogo povrća, voća, raznih žitarica, bogatih biljnim vlaknima i proteinima.

Zašto su zatvorene teretane, Uroš ima jednostavno objašnjenje: - Kroz teretane cirkuliše veliki broj ljudi i za vežbanje koriste veliki  broj sprava. Kako se zaraza širi kapljičnim putem i ostaje na spravama i po nekoliko časova i s obzrom na zatvoren prostor, stvoreni su idealni uslovi za širenje virusa. Alternativa je vežbanje u kućnim uslovima, ili na otvorenom, poštujući određene mere preventivne  zaštite. U narednom periodu snimićemo nekoliko klipova sa treningom u stanu i kući, i kako stolovi i stolice, kao i drugi predmeti mogu poslužiti kao privremene sprave za vežbanje i održavanje kondicije  – napomenuo je Ašković.