XS
SM
MD
LG

Peterci presudili o plasmanu

Pobednici: vaterpolisti Belorusuje sa peharom i madaljama - foto: V. Jankov

Pobednički pehar bečejskog vaterpolo turnira za uzrast 2001. godišta odlazi u Belorusiju. Drugo mesto osvojila je Gruzija, a selekciji Bečeja pripalo je treće mesto. Pehare i medalje uručio je u ime domaćina, PVK Bečej, Nikola Kovačev. Kuriozitet turnira je da su obe utakmice za konačan plasman završene nerešenim rezultatima i odluka o radosledu pala je posle izvođenja peteraca. Belorusija je u finalu, posle 9:9, bila bolji realizator peteraca (4:3), a selekcija Bečeja i Poljske u borbi za treće mesto igrale su nerešeno 12:12 i posle peteraca bilo je 17:15.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Guram Kutšavili (Gruzija), najefikasniji sa 17 postignutih golova je Belorus Vladislav Varenik, a pehar namenjen najsigurijem golmanu uručen je Poljaku Bartošu Višnjevskom.

Nije na odmet istaći da su sve utakmice trodnevnog turnira na zadovoljstvo učesnika sudili Ivanka Raković Krstonošić iz Beograda i Milutin Knežević iz Bečeja.

Najzad, turnir je, zbog pandemije korona virus, igran bez prisustva publike i iz istog razloga nisu doputovale selekcije Češke i Švajcarske. Najveću štetu od toga imali su ljubitelji vaterpola, koji nisu dobili priliku da uživaju u kvalitetnim igrama devetnaestogodišnjaka, kojima je turnir kraj Tise trebao da posluži kao poslednja provera pred kvalifikacione turnire za Evropsko prvenstvo. Međutim, LEN je odložile kvalifikacije predviđenje od 3. do 5. aprila.

- Istina, još uvek nezvanično LEN predlaže da se turniri igraju polovinom maja, što, složili smo se treneri ovih selekcija u Bečeju, ne možemo da prihvatimo. Ova deca su maturanti i u to vreme polažu maturske ispite, pa ih je nemoguće okupitii usredsrediti na takmičenje, rekao nam je selektor Poljske naš stručnjak Aleksandar Krstonošić.

Dodajmo da je organizatoru turnira, PVK Bečej, ovo bila mogućnost da njihovi mladići stiču iskustvo i pripreme se za utakmicu posledjeg kola ligaškog dela Prve A lige protiv Banjice, koja se igra večeras u 19 sati kraj Tise.