XS
SM
MD
LG

Ne osuđujmo Igora prerano

Foto: KSS

Košarkaška reprezentacija Srbije doživjela je poraz u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket. Gruzija je bila bolja u Pioniru od ekipe Igora Kokoškova. Ovaj poraz je pokrenuo nevjerovatnu i nepotrebnu lavinu komentara protiv Igora Kokoškova. Međutim, pljuvači moraju biti svjesni svih okolnosti i svjesni činjenice da je ovo jedan i ne toliko bitan meč.

Kvalifikacije su takve kakve jesu. One su odraz koliko je FIBA lakrdija od organizacije. Jednostavno, svi igraju kvalifikacije, svi se razigravaju a malo je selekcija koje su iole kompletne u ovim prozorima. Takođe, kakav je smisao činjenice da Gruzija igra kvalifikacije ? Gruzija je već na prvenstvu kao jedan od domaćina. Samim tim, ovo je juče više revijalan meč bio. Nama je bitno da budemo ispred Finske ili Švajcarske i idemo na Eurobasket. A kakve će igre u kvalifikacijama biti, apsolutno je nebitno. Bilo ko da nas vodi, kvalifikacije ćemo proći. Ne omalovažavam Švajcarsku i Finsku ali je ovo realno stanje stvari.

Što se selektora tiče, njega je stvarno degutantno osuđivati. Čovjek je u ponedeljak prvi put upoznao ove momke. Odradili su par treninga i pokušali izvući maksimum. U Finskoj je to bilo perfektno a juče nije i to je tako. No kako god bilo, neće sigurno koštati plasmana na Eurobasket ovaj poraz. Zato ne smijemo osuđivati trenera. No, pitanje je da li su pojedinci svjesni uopšte kakav trener nas vodi ? 

Igor Kokoškov je nevjerovatan trener. Ogromno znanje razlog je što 20 godina radi u Americi. Nije slučajno postao prvi evropski trener koji je samostalno vodio NBA ekipu. morao je mnogo raditi ali i mnogo znanja pokazati da dobije takvu šansu. Pored klupskih rezultata, radio je sjajan posao i na reprezentativnom nivou. Sa Gruzijom dva puta igrao drugi krug Eurobasketa i za taj rad odlikovan je od strane gruzijskog predsjednika Sakašvilija. Naravno, kruna dosadašnje karijere na reprezentativnom nivou jeste ono zlato sa Slovenijom.

Pored toga, treba biti realan i reći da je ova naša selekcija koja je igrala juče, neka kombinacija druge i treće Srbije po jačini. Bez uvrede momcima koji su igrali ali je to tako. Kada se gleda o timu koji će ići na takmičenje, pitanje je da li bi iko mogao iz ovog tima biti u timu sa onim najjačim imenima. Eventualno Jaramaz to može biti, pod uslovom da nastavi sa ovakvim igrama.

Koliko je ovo bilo daleko od neke najbolje Srbije, vidjelo se u mnogo momenata. Gruzija je izuzetno nezgodna ekipa i ako ste ranjivi, kao Srbija u ovom sastavu, imaćete problema sa Gruzijcima. Svaku šansu su sposobni iskorititi, pogotovo ako ih krene šut. Takođe, i odbrana Srbije nije bila dobra. Donekle je i do sastava. Recimo ako analiziramo igru naših centara, ni Raduljica ni Kravić defanzivno nisu postojali. Generalno ništa novo jer i nisu nikada važili za neke dobre defanzzivce. Bilo je tu još dosta loše komunikacije, pogrešnih pomaganja ali na neki način i normalno za jednu i ne baš uigranu ekipu.

Kad se sve ovo sagleda, jasno je da je nepotrebno dizati paniku. Duda je gubio od Finaca u kvalifikacijama za Eurobasket 2009. godine. A kako je prošao na Eurobasketu ? Kao totalni autsajder došao do srebra. Sale je gubio od Estonije u kvalifikacijama za Mundobasket 2019. godine. Nismo došli do medalje na Mundobasketu ali nije razlog toga sigurno poraz od Estonaca.

Zato budimoo strpljivi. Prvenstva će biti mjerila uspješnosti Igora Kokoškova. Gledajući naš potencijal kada svi budu tu i gledajući Igorovo znanje, biće dosta toga dobrog na prventvima a ovog poraza se za par godina nećemo ni sjećati. Izbrisaće ga iz sjećanja medalje koje ćemo osvojiti sa Igorom na klupi.