XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Dušan Banović selektor paraolimpijske reprezentacije Srbije

Dušan Banović, sportski direktor Partizana, izabran je na sednici rukovodstva Biciklističkog saveza Srbije za osobe sa invaliditetom za selektora parolimpijskog tima Srbije.

- Želim da pomognem da se srpski parabiciklisti dobro prireme za Parolimpijske igre u Londonu od 29. avgusta do 9. septembra – rekao je mladi sručnjak Dušan Banović koji je uspešno vodio tim Partizana do ekipne pobede na trci „Kroz Srbiju“ 2010. a bio je u stručnom štabu crno – belih i na prošlogodišnjoj trci kada je slavio Ivan Stević.- Trenutno imamo jednu ispunjenu olimpijsku normu u muškoj konkurenciji na osnovu rang liste, gde je ogroman broj bodova sakupio sjajni parolimijac Dušan Veršić. Ciklus takmičenja je zaključen i na žalost više ne možemo da kvalifikujemo takmičare i takmičarke.

Banović je pokrenuo sa Paraolimpijskim komitetom Srbije, incijativu da se kod Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) zatraže dve vajld karte o čemu će odlučivati Tripartitna komisija IPC:

- Konkretno, tražićemo vajld karte za biciklistkinju Danijelu Jovanović i za jedan tandem u kome su Milan Petrović i pilot Goran Šmelcerović. Nadam se pozitivnom odgovoru, a rok je 9. april – objasnio je Banović.

Pripremljen je i program trka na koji paraolimpijci mogu da stratuju do POI u Londonu, ali su i savez i Paraolimpijski komitet Srbrije suočeni sa besparcom:

- Molim ovim putem sve ljude dobre volje da pomognu parobiciklistima i da kontaktiraju savez. Situacija je teška, nema sredstava ni za osnovnu delatnost a kamo li za kvalitetnije programe kakvi su neophodni u fazi rada do POI. Ljudi u BS Srbije za sobe sa invaliditetom ulažu velike napore, ali bez podrške sponzora i pre svega države, ne mogu da zatvore finansijsku konstrukciju. Zato je svaka podrška, ma kako mala bila, veoma važna – istakao je Dušan Banović.

Srbija je prošlu godinu završila na 24. mestu u konkurenciji 51 zemlje na rang listi Međunarodne biciklističke unije (UCI) za parabicikliste i tako dobila jednu mušku olimpijsku vizu za London.