XS
SM
MD
LG

Rvanje: Štefanek osvojio bronzanu medalju na EŠ

Srpski rvač grčko rimskim stilom Davor Štefanek osvojio je bronzanu medalju u kategoriji do 60 kg na 59. Evropskom prvenstvu u Beogradu, pošto je u borbi za treće mesto, posle sjajne borbe, savladao Maksima Kaharskog iz Belorusije sa 2:1 u rundama.

To je treća evropska medalja u karijeri 27- godišnjeg Subotičana na Evropskim prvenstvima. Istovremeno, Štefanek je osvojio prvu medalju za našu zemlju na ovom šampionatu. U karijeri je osvojio srebro 2004. godine na prvenstvu Evrope i bronzu na EP 2008. Bio je i svetski prvak u juniorskoj konkurenciji.

- Išao sam na zlatnu medalju, ali sam zadovoljan i sa bronzom, jer sam skidao mnogo kilograma. Zato sam i podbacio u meču protiv Ištvana Levaija iz Slovačke. Ne verujem da ću se više takmičiti u ovoj kategoriji - rekao je Štefanek, neposredno posle osvajanja medalje.

Trener nacionalnog tima Srbije Sreten Damjanović je smireno komentarisao ovaj veliki uspeh:

- Osvojena je medalja, ali ne ona koju smo želeli. Išli smo na najsjajniji trofej, jer smo hteli da vratimo rvanje na mesto gde je nekad bilo. Ostaje da sačekamo drugu priluku. Štefanek je u naponu snage i radovaćemo se još njegovim uspesima…

Štefanek je do šanse da se bori za medalju došao pobedom u repesažu. Posle tri iscrpljujuće runde, bio bolji od Tolimira Sokola iz Hrvatske sa 2:1 u bodovima.

- Štefanek se sjajno borio iako je pre toga imao četiri veoma teške borbe - pohvalio je srpkog asa trener reprezentacije Srbije Sreten Damjanović.

Pre toga, Štefanek je izgubio u četvrtfinalu obe runde protiv odličnog Ištvana Levaija iz Slovačke sa 10:2 u bodovima, ali je Slovak u polufinalu pobedio Maksima Kazarkog iz Belorusije u dve runde i tako se plasirao u finale, “povukavši” našeg rvača u repesaž gde je pobedom otvorio put ka trofeju.

- Nisam rvao kako treba protiv Levaija. Sudijska intervencija me je malo poremetila, ali to nije opravdanje - rekao je Štefanek.

U prvom kolu Štefanek je pobedio Portugalca Manuela Almeidu, a u osminifinala bio je uspešniji od Švajcarca Patrika Štadelmana u dve runde. Protiv švajcarskog predstavnika, koji je u prvom kolu bio bolji od Moldavca Islamova, Štefanek je odlično rvao, baš onako kako je od njega tražio trener Sreten Damjanović.

- Štefanek je poštovao naš dogovor da u prvoj rundi rve u parteru. Odlično je radio, a u drugom delu meča je lako poentirao. –prokomentarisao je Damjanović.

Ostali srpski rvači prvog dana Šampionata Evrope grčko rimskim stilom nisu imali mnogo uspeha. Mladi, 18 - godišnji Senćanin Kristijan Gazdag (do 55 kg) nije uspeo da se umeša u borbu za bronzanu medalju pošto je poražen u repesažu. Pobedio ga je Aleksandar Kostadinov (Bugarska) u dve runde. U prvom kolu Gazdag je u kvalifikacijama izgubio od Mađara Petera Modoša, koji je ušao u finale i tako “povukao” u repesaž mladog srpskog rvača.. Modoš je za 15 -tak sekundi u obe runde završio posao proiv Gazdaga kome stručnjaci predviđaju sjajnu budućnost.

Superteškaš Miloš Spasić (do 120 kg) je imao težak meč protiv Rolfa Beringera iz Nemačke. Iskusniji Nemac je rešio obe runde u svoju korist.

- Spasić je “radio” meč koliko mu je to protivnik dozvoljavao. Nije razočarao, dao je sve od sebe - smatra trener Damjanović.

Veći otpor protivniku pružio je u kategoriji do 96 kg Dejan Franković. Protiv odličnog Bugarina Kolojana Diševa prednost je izgubio u početku borbe, kada je iskustvo nadjačalo Frankovićev entuzijazam.

Drugog dana u nedelju 11. marta na strunjače izaći još tri naša takmičara. Najveći adut za novu medalju biće Aleksandar Maksimović. Petar Balo i Goran Bulatovich imaju manje šansi da se umešaju u borbu za trofeje

Maksimović će u kategoriji do 66 kg imati za protivnika Benedikta Pufera (Austrija), dok će se Bulatović u kategoriji od 74 kg sastati sa Kuliničom iz Poljske. Balo, u kategoriji do 84 kg, imaće za protivnika Adomaitisa (Litvanija)

- Žreb je bio na strani Maksimovića. Ostali su dobili veoma jake rivale, ako prođu prvo kolo, biće to prijatno iznenađenje i veliki uspeh – smatra Damjanović.

U kategoriji do 96 kg, Jermenin Artur Aleksanjan osvojio je zlato, Litvanac Mindagas Ezerskis srebro a dve bronze su pripale Šalva Kuadabadzeu iz Azerbejdžana i Serhiju Rutenku iz Ukrajine. Dejan Franjković je 20. od 24 rvača.

U kategoriji do 60 kg, Ištvan Levai (Mađarska) je u finalu savladao Ivu Angelova (Bugarska). Bronze su pripale Davoru Štefaneku (Srbija) i Arslanu Abdilinu (Rusija).

Elčin Alijev (Azerbejdžan) osvojio je šampionsku titulu u kategoriji do 55 kg. Peteru Modošu (Mađarska) pripalo je srebro a dve bronze Fatihu Ucuncu (Turska) i Aleksandru Kostadinovu (Bugarska). Kristijan Gazdag je zauzeo 12. mesto od 19 rvača.

Turčin Riza Kajalp pobedio je u kategriji do 120 kg. Vicešampion Evrope postao je Rus Hasan baroev, dok su bronzane trofeje osvojili Ukrajinac Jevheni Orlov i Juri Patrikev (Jermenija). Miloš Spasić je 20. od 22 rvača.