XS
SM
MD
LG

Rvanje: Prvi bodovi srpskih rvača na EŠ u Beogradu

Četiri poraza srpskih predstavnika trećeg dana Prvenstva Evrope u rvanju slobodnim stilom, ali je i pored toga utisak mnogo povoljniji nego posle serije poraza u prva dva dana!

Predrag Budić (27 godina) poražen je u prvom kolu u kategoriji do 120 kg slobodnim stilom. Član Crvene zvezde, sjajno se borio u prvoj rundi i dobio je ovaj deo meča sa 3:2! Bili su to, ujedno, prvi bodovi za srpsko rvanje u prva tri dana Šampionata Evrope. Rival mu je bio Turčin Taha Akgul, vicešampion sveta i stručni štab srpske reprezentacije je očekivao da će Budića, u slučaju poraza, „povući“ u repesaž, iako je Tručin imao u nastavku teške rivale. To se i dogodilo, Akgul je ušao u finale i Budić je rvao repesaž sa izuzetno spremnim Nemcem Nikom Matuhinom! U prvoj rundi je poražen sa 5:1 i ponovo je osvojio poen a drugu je izgubio tehničkim tušem.

- Čestitke Budiću za veliku borbenost i ostaje žal što je u toku meče obnovio povredu kolena koju vuče skoro mesec dana i nije mogao da pruži maksimum, pogotovo u repesažu – kaže trener reprezentacije Ljubiša Peško.- Da je zdrav uveren sam da bi se nosio sa Nemcem. Rezultat 7:0 u drugoj rundi nije pravi odraz snaga na strunjači, Budić nije bio u podređenom položaju, ali je povreda kolena, koje smo bandažirali da izdrži meč, bila presudan faktor. U svakom slučaju pružio je maksimum i zaslužuje samo čestitke. Takav je rvački sport, ponekad odučuju i – povrede.

D a je prošao Budiću bi se smešila bronzana medalja jer je naredni protivnik Rus Ahmedov odustao zbog povrede!

Valdemar Štajer, 27 - godišnji rvač Novog Sada, počeo je odlično meč u kategoriji do 74 kg protiv Romana Dermenjija (Moldavija). Rvač iz Moldavije je dobio prvu rundu sa dosta muke sa 4:0, ali je sve rešio u drugoj tehničim tušem:

- Presudilo je iskustvo i tehnika. Dermenji je posle prve runde „pročitao“ Štajera da je slab u „tehnici mlina“ u zahvatu kada se hvataju ruka i noga. Upozoravali smo našeg rvača na to i pokazalo se da smo bili u pravu – komentar je Ljubiše Peška.

Dve srpske reprezentativke koje su trećeg dana Šampionata Evrope izašle na strunjače u beogradskoj „Areni“ poražene su tehničkim tušem. Anđela Krčmarević 21 - godišnja takmičarka Crvene zvezde u kategoriji do 59 kg, protiv iskusne Švajcarkinje Tokar, je povredila i bubnu opnu i morala je na pregled. U kategoriji do 67 kg Ira Tuba, 23 - godišnja reprezentativka kluba Beograd poražena je od Rumunke Natrusnicu.

- Švajcakinja je tehnički potkovanija, iskusnija ali Krčmarevićeva se nije obrukala. Bila je veoma borbena. Ira Tuba je takođe dala sve od sebe. Ako budemo u njih ulagali, ako prođu kroz dobru školu tehnike možemo da u dogledno vreme i njih vidimo kako pobeđuju – smatra Peško.

Poslednjeg dana Šampionata Evrope u petak 9. marta u slobodnom stilu na strunjače će troje srpskih predstavnika. U kategoriji do 84 kilograma rvaće Dragutni Dukić iz beogrdskog Radničkog kao i dve rvačice Beograda Ana Tuba (do 63 kg) i Una Svetlana Tuba (do 72 kg).