XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Srbija želi Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu 2015.

Delegacija u kojoj će biti predsednik Biciklističkog saveza Srbije Dragan Dostanić i generalni sekretar Balkanske biciklističke unije (BCU) Marko Pročikević prisustvovaće Kongresu Evropske biciklističke konfederacije (UEC) u Segoviji kraj Madrida obog vikenda.

Troškove avio karata snosiće Biciklistička federacija Rusije. Kongres je radnog karaktera, a između ostalog razmatraće se i kalendar takmčenja u novom olimpijskom ciklusu:

- Biciklistički savez Srbije, želi da u dogledno vreme bude organizator velike međunarodne priredbe i prilika je da na satanku u Segoviji razmotrimo kakvi su izgledi za dobijanje domaćinstva Šampionata Evrope u planinskom biciklizmu - disciplina kros kantri 2015. – kaže Dragan Dostanić.- Za sada nema kandidata za taj termin i u razgovoru sa našim sportskim prijateljima u UEC, procenićemo kakve su naše šanse. Nosimo i preliminarnu ponudu BSS o kojoj, naravno, kada za to dođe vreme, mora da se izjasni i Ministarstvo omladine i sporta Srbrije kao i Olimpijski komitet Srbije.

Prema projektu, takmičenje bi se održalo u Beogradu na veoma atraktivnoj stazi u Košutnjaku.

Predsednik ECU je istaknuti poljski biciklistički zvaničnik Vojćeh Valkijevič koji je bio gost BSS 2009. na proslavi 125 godina biciklizma u Srbiji, a potpredsednik je Tanasis Cimas (Grčka) koji je ujedno i predsednik Balkanske biciklističke unije.

Srbija je 2011. bila domaćin serije trka u planinskom biciklizmu „Srbija open“ („Trofej Divčibare“, „Trofej Kopaonik“, „Trofej Stare planine“ i „Trofej Sokobanje“) koje su dobile izuzetno visoke oscene za organizaciju od komesara UCI.