XS
SM
MD
LG

Reprezentacija Srbije pobedila je Češku sa 16:0 u prvom kolu Evropskog prvenstva

Foto: SAAF

Utakmica je odigrana na Gradskom stadionu u Požarevcu pred skoro 1500 gledalaca. Srbija će za dve nedelje igrati protiv prvaka Evrope Francuske i ukoliko napravi podvig igraće F4 za titulu prvaka Evrope.

Srbija je odlično krenula novi ciklus Evropskog prvenstva. Odbrana je zaustavila svaki napad Čeha, a Stefan Đurić i Goran Zec postigli su po tačdaun, dok je Željko Stegnjaja pogodio je jedan PAT i jedan field goal za konačan rezultat 16: 0. Srbiji će biti određen plasman i naredne akcije reprezentacije na osnovu rezultata utakmice sa Francuskom. Meč protiv Francuza igra se 9. novembra u Lilu.

Ukoliko savlada Francusku reprezentacije Srbije će sledeće godine igrati finalni turnir na koji će se plasirati četiri ekipe, po jedna iz svake divizije A grupe. Pobedom protiv Češke Srbija je već obezbedila i opstanak u A grupi, a ukoliko ne bude uspešna u Lilu očekuje je razigravanje od 5. do 8. mesta, tj. borba za novi najbolji plasman u istoriji države. Srbija se trenutno nalazi na 8. mestu u Evropi prema rang listi IFAF (Internacionalne federacije američkog fudbala). Za veoma kratko vreme postojanja američkog fudbala u Srbiji, naša reprezentacija napravila je velike uspehe. Prvi put je ligaško takmičenje organizovano 2003. godine, a 16. oktobra 2005. godine reprezentacija Srbije je odigrala prvu, istorijsku utakmicu kada je savladala Sloveniju sa 38: 0. To je ujedno bila prva utakmica na kojoj su srpski igrači igrali u punoj opremi. IFAF je od ove godine započeo organizovanje Evropskog prvenstva u novom formatu. EP će se igrati u dvogodišnjim ciklusima i obezbediće svakoj reprezentaciji dve zvanične utakmice godišnje, što bi trebalo da ubrza napredak ekipa i poveća interesovanje za ovaj sport u Evropi.