XS
SM
MD
LG

Trijumf Srbije protiv Turske

Reprezentacija Srbije uspešno je okončala jesenji deo novog ciklusa Konferencije 2 Jug za sezonu 2019/2020, trujumfovaći protiv reprezentacije Turske rezultatom 30:15(13:12). Ovo je bilo više nego potrebno našoj selekciji da se osvesti od debakla iz Bugarske prošle nedelje, a samim tim su Orlovi ostali u trci za najviši plasman i mogućnost da se sledeće godine nađu u rangu iznad, u Konferenciji 1 Jug. Utakmica je bila odigrana pred oko stotinak ljudi, na terenu FK Policajac na Makišu, a glavni sudija je bio mađar Norbert Matrai.

 

Posle uvodnih ispitivanja snaga, Turska je prva imala šansu da stigne do vođstva, ali su bili neuspešni u šutu iz kazne. Valjda zbog važnosti utakmice, naši momci su dosta stegnuto krenuli i tek u 10.minutu došli do protivničkih 22 metra, ali su odmah to istkoristili da poentiraju. Uspešan drop kik izveo je Marko Kapor sa nekih 24 metra za prednost Srbije od 3:0. Srbiji kao da je to dalo vetar u leđa, pa su mnogo bolje nastavli utakmicu. Očekivan splet okolnosti jeste prvi esej na utakmici. Nikola Stanković je na krilu pronašao usamljenog Uroša Babića, koji je kao prvi voz prošao uz aut liniju za povećanje prednosti na 8:0. I jedna i druga selekcija nije uspela pose toga da nametne svoju igru, pa se posed lopte menjao iz napada u napad, bez prilike za postizanje poena na obe strane. Ipak u jednom skramu na 15-ak metara od našeg eseja Truci su uspeli da odigraju akciju do svog krila, koji postiže esej za smanjenje na 8:5. Do tada turski skram je mnogo bolje funkcionisao u skramu, dok su naši momci bili mnogo uspešniji ubacivnju iz auta. To su naši momci znalački iskoristili, kada je posle auta za Tursku, naš skram sjajno odreagovao odbivši loptu do našeg talonera Alena ćosovića, koji je odbijenu loptu uhvatio i položio u esej za 13:5. Pred kraj prvog poluvremena Turci ipak stižu do još jednog eseja, kad je posle par faza melea, njihov igrač treće linije položio loptu za 13:12, ujedno i konačan rezultat prvog poluvremena.

U nastavku slična situacija kao u prvom poluvremenu. I jedna i druga ekipa su pokušavale da nametnu svoj ritam. Naša selekicja možda i zbog iskustva uspela da prva dođe do eseja u drugom poluvremenu, i to preko sjajno g čepa naše reprezentacije Marka Gvozdenovića. Otvarač Marko Kapor je uspešno izveo šut za 2 poena, pa je Srbija povela sa 20:10. Takođe jedan od zapaženijih igrača Kapor je iz kazne povećao prednost na 23:15. Turska se ipak digla posle toga i esejem smanjila razliku na 23:15. Srbija je uspela da vrati opet posed, pa je stigla do novog eseja. Marko Govozdenović je opet bi egzekutor, ovoga puta pored eseja bio je uspešan i u konverziji za 2 poena povećajući prednost na 30:15. Turska je dosta agresvino igrala posle toga, na ivici dozvoljenog, pa je posle dosta čarki između igrača naš igrač Andrija Panić dobio žuti karton, dok su kod Turske dvojica igrača morala na pauzu od 10 minuta. Srbija je do kraja neutralisala sve napade Turske, pa je nakraju ostao rezltat Srbija 30, Turska 15.

Sastav reprezentacije Srbije u meču sa Turskom: 1.Vladimir Đukić, 2.Alen Ćosović, 3.Ivan Rodić, 4.Tom Cvijanović, 5.Goran Porobić, 6.Stanislav Ljubičić, 7.Mirko Ranković, 8.Marko Gvozdenović, 9.Srđan Božić, 10.marko Kapor, 11.Luka Rakita, 12.Nikola Stanković, 13.Kaspar Strugar, 14.Uroš Babić, 15. Miladin Živanov,  16.Uroš Martinović, 17.Stevan Nikolić, 18.Nikola Advigov, 19.Andrija Panić, 20.Rajko Janković, 21.Nikola Tatić, 22.Danilo Rašeta, 23.Nemanja Rikalović.

Kao i prošlonedeljni susret protiv Bugarske i dosta predhodnih utakmica, boje Srbije su branili nekolicina igrača Rada: Vladimir Đukić, Alen Ćosović, Stanislav Ljubičić, Srđan Božić, Mirko Ranković, Nikola Stanković, Miladin Živanov, Uroš Babić, Stevan Nikolić i Marko Kapor, koji je je na ovom meču zabeležio svoj 50. nastup za nacionalnu selekciju, čime je postao prvi igrač koji je došao do te brojke.

Posle ovog trijumfa Srbija se probila na 3. mesto sa 4.boda, Prva su Bugarska i Turska sa po 5 bodova, dok su Andora i Bosna i Hercegovina bez bodova. Naši zapadni susedi Bosanci će naredne subote startovati svoje učešće u ovoj grupi dočekajući Bugarsku, a potom će gostovati Andori 4. novembra, čime će biti okončan jesenji deo Konfrencije 2 Jug. 

Izvor: rugbypobednik.com