XS
SM
MD
LG
16.02.2012 N.Pavlović

Održan Izvršni odbor FSR Zapadne Srbije

I na praznik, IO FSRZS, radio je skoro u punom sastavu. Opravdano je izostao predsednik Duško Sekulić, koji je na službenom putu u inostranastvu i predsednik Udruženja trenera Vladica Petrović, koji se nalazi sa ekipom na pripremama. U odsustvu Sekulića, predsedavao je Žarko Stevanović, uz neizostavnu pomoć generalnog sekretara Radeta Popovića. Na samom početku, usvojen je izveštaj o finansijskom poslovanju, koji je predhodno prošao kroz Nadzorni odbor, koji nije imao primedbi na poslovanje u 2011. godini. Nakon toga, usvojen je i finansijski plan za period januar – jul 2012. godine.

Pisane izveštaje o takmičenju u jesenjem delu prvenstva u Srpskoj ligi ''Zapad'' dali su, komesar za takmičenje Predrag Milivojević, komesar za delegiranje sudija Mile Gvarilović i disciplinski sudija Žarko Stevanović. Titula jesnjeg prvaka zimuje u Užicu, ekipa Jedinstvo-putevi osvojila je 34 boda, tri manje ima Mačva iz Šapca, a Rudar iz Kostolca sa 30 bodova zauzeo je treću poziciju i to su ozbiljni kandidati za plasman u viši rang.U prvom delu takmičenja, samo jedan susret registrovan je službenim rezultatom, Rudar – Radnički Stobeks 0:3. Za ekipu iz Kostolca, nastupao je igrač Stefan Milosavljević sa dve javne opomene. Propusti u organizaciji utakmice, bilo je na četiri susreta. U Šapcu:

Mačva – Jedinstvo sa Uba, u Ljubiću: Polet – Rudar, u Klupcima: Radnički Stobeks – Šumadija iz Aranđelovca i u Bunbarevom Brdu: Partizan – Mačava. Na svim susretima, primenjen je disciplinski prvilnik protiv domaćih ekipa i njihovih funkcionera. Njaduže vremenske kazne, zaradili su funkcioneri klubova. Dobrivoje Stojnić iz Radničkog Klupci, pauziraće godinu dana, a Željko Perkunić iz Partizana, tri meseca.Zbog propusta u organizaciji utakmice u Klupcima. Radnički Stobeks – Šumadija, domaća ekipa je kažnjena sa tri susreta, neigranja na svom terenu. Boban Đergović, a i drugi članovi Izvršnog odbora, imali su konkretno pitanje. Zašto su ocene sudija tajna i zašto klubovi nebi mogli da znaju kako su ih delegati ocenili i ko su nam najbolje sudije ? Obrazloženje je, da je lista u nadležnosti FSS i da ne bi bilo kalkulisanja sa ocenama. Tek tada bi se vršio pritisak na delegate da daju što veće ocena.

Usvojeni su i izveštaji Komesara za takmičenje i suđenje, kao i disciplinskog sudije u zonskim ligama. U zoni Morava, tu brigu su vodili, Zoran Trajanovski i Mića Matić, kao i disciplinski sudija Miroslav Lukić, zadužen za sve tri zone. U jesenjem delu, samo je Trepči oduzet jedan bod, zbog stavljanja igrača u ekipu pod suspenzijom. Zbog političke situacije na Kosovu, Trepča je dve utakmice odigrala sa zamenom domaćinstva, a dve u kasnijim terminima.I Mokra Gora, četiri susreta je igrala nešto kasnije. Postoji velika bojaznost, da i u prolećnom delu takmičenja, dođe do problema u odigravanju utakmica, klubova sa Kosova. U zoni Dunav, Dragiša Jovanović i Zoran Mladenović su napisali. Dve utakmice u ovom delu prvenstva, Obilić – Zvižd i Seljak – Zvižd, sudile su sudije sa više liste. Malo se vodila polemika, ko određuje sudije sa više liste ? Odlučeno je, da to bude u nadležnosti sekretarijata saveza.Borbu za plasman u Srpsku ligu i u prolećnom delu prvenstva vodiće Seljak iz Mihajlovca i Zvižd iz Kučeva, koji je u zaostatku samo bod, a da u ovom delu prvenstva u polsednjem kolu, igra kao domaćin. Dragan Isailović i Tomislav Petrović, rukovode takmičenjem u zoni Drina, u kojoj se nalaze bivši drugoligaši, Budućnost iz Valjeva, Loznica, FAP, Sevojno, Polimlje iz Prijepolja. I nastavak prvenstva biće uzbudljiv. Na tabeli, Valjevski kluvovi Budućnost i Krušik imaju po 31 bod, Zlatar iz Nove Varoši jedan manje, a Loznica tri manje i između ovih ekipa, vodiće se žestoka borba za plasman u Srpsku ligu. Usvjeni su i izveštaji liga mlađih kategorija. Grupa Morava, bila je u nadležnosti Branislava Zlatića, Šumadijsko-podunavsku vodio je Petar Čalović, a Kolubarsko – mačvansku Božidar Đedović. Pohvaljen je i rad Dejana Prodanovića, direktora futsal liga.

Usvojen je i izveštaj Udruženja fudbalskih sudija, koje je u svom mandatu imalo dva predsednika. Prvo je na čelu bio Milojko Simić, koji je 30. juna 2011. godine, pismeno podneo neopozivu ostavku. Posle tri meseca udruženje je za v.d. predsednika izabralo Dragana Radulovića. Udruženje je u 2011. godini, napravilo značajan rezultat. Održalo je po okruzima 24 škole suđenja i dobilo 213 novih sudija. Posebno se istakao Moravički okrug, koji je organizovao pet puta školu i dobio 34 novih sudija. Udruženje ima u planu da formira Mentorsku službu, od bivših kvalitetnih sudija, koji su prevedeni u instruktore Prve kategorije.

TRENERI SE OBRUKALI

Samo trenersko udruženje, nije imalo svoj pisani izvešatj, predsednik Vladica Petrović je na pripremi sa ekipom, a njegov prezimenjak, sekretar Slobodan Petrović je rekao. -Izveštaj je u pripremi. Imamo samo do aprila, a konačan do kraja godine, treba da usvoji naš Izvršni odbor, koji nije održan zbog loših vremenskih uslova rekao je Petrović. Trenerskoj organizaciji je stavljena primedba, da u udruženju nisu poznata imena, kao Kuzeljević, Neško Milovanović, Stamenković, Ćurčić, Đorđević, Vojčić i drugi koji rade u klubovima na teritoriji Zapadne Srbije, kao i da uz pomoć Đorića pokušavaju da se osamostale. Sekretar trenerske organizacije, negirao je uticaj Đorića, ali je u svom izlaganju nagovestio da imaju želju da se osamostale. Potom su usvojeni i izveštaji Instruktorske službe, koju zastupa Vladimir Nešić. Korigovan je i statut FSR Zapadne Srbije i doneta je odluka da se usvoji na Skupštini, koja je zakazana za 2. mart u Kragujevcu sa početkom u 17. časova. Novi članovi Skupštine FSRZ Srbije su, Branko Todorović, Dragoljub Ristić i Ljubiša Vujović. Ova godina je izborna, pa je FSRZ Srbije, predložio da aktivnosti na opštinskom nivou krenu od aprila, a da se srpska fudbalska vlada dobije do kraja juna.

POMOĆ KLUBOVIMA

Izvršni odbor je sa 20.000. dinara pomogao Udruženje sudija FS Smederva, za organizaciju Smederevske pištaljke, na kojoj će učestvovati i sudije iz Kruševca i Vršca. Iznos od 50.000. dianara biće uplaćen na račun fudbalkog kluba Crni vrh iz Miljevića, čije su prostorije i sportska oprema nestale u požaru. Inače, iste prostorije koristio je i drugim fudbalskim klubom iz ovog malog mesta iz okoline Golupca ''Žika Marković – Uča''. Donetta je odluka da se kupe kompjuter OFS Kraljevo i f.k. Sloboda Point iz Užica.

KALENDAR TAKMIČENjA DA KORIGUJE SEKRETARIJAT

Predloženi kalendar takmičenja Srpske lige ''Zapad'' i zona: Morava, Dunav i Drina, kao i mlađih selekcija grupa Morava nije usvojen. Klubovi su se javljali savezu i tražili kasniji nastavak prolećnog dela prvenstva, pa je odlučeno, da konačnu odluku dones sekretarijat. Inače, nastavak prvenstva je bio predviđen za 17/18. mart ( subota – nedelja ), sa završetkom 10. juna 2012. godne ( nedelja ). Vanredna kola ( 21. kolo- 18. april ) i ( 26. kolo – 16. maj ). Dve utakmice baraža za mesto u zoni Morava igraju se 16 i 20. juna. Sastaju se, prvaka Kosova ( severno-mitrovački okrug ) i najslabije plasirana ekipa zone Morava. Nastavak prvenstva liga mlađih kategorija u grupi Morava, zakazan je za 17/18. mart, a kraj prvenstva predviđen je za 9. jun, uz četiri vanrdna kola, 20,24,29,32. Kolubarsko-mačvanska i Šumadijsko-podunavska grupa, mlađih kategorija, ima obavezu da svoja takmičenja završe do 3. juna. Posle toga 6 i 10. juna očekuje ih baraž. Pobednik nastavlja takmičenje baraža sa prvakom grupa Morava, a termini utakmica su 16 i 20.jun. Fudbalski savezi okruga i grada Kragujevcva, do 27. aprila u obavezi su da dostave pobednike KUP-a. Prvi krug četvrtfinala igra se 1. maja, a drugi 9. maja. Polufinale je prdviđeno za 30. maj a finale za 13. jun.

STATISTIKA FS REGIONA ZAPADNE SRBIJE

Fudbalski savez regiona Zapadne Srbije broji osam okružnih saveza ( Šumadijski, Raški, Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Mačvanski, Podunavski i Braničevski ) i grada Kragujevca. Njaveći je Braničevski sa osam opštinskih saveza, Mačvanski ima pet, Moravički i Kolubarski po 4, Raški, Zlatiborski i Podunavski po tri, što je na teritoriji Zapadne Srbije 36. opštinska saveza. U Super ligi ima sedam klubova. Moravički ima tri, a po jedan grad Kragujevac, Podunavski, Raški i Zlatiborski. U Prvoj ligi Srbije su tri kluba, po jedan iz Raškog, Moravičkog i Braničevskog saveza. U Srpskoj ligi, koja broji 16. klubova, po tri su iz Zlatiborskog i Kolubarskog, po dva imaju Braničevski, Mačvanski, Moravički i Šumadijski, a po jedan Grad Kragujevac i Podunavski okrug. Zonski stepen takmičenja broji 46 klubova, po šest imaju, Braničevski, Podunavski, Kolubarski i Raški, a po četiri grad Kragujevac, Šumadijski, Moravički i Mačvanski. U okružnim ligama se atkmiči 128 klubova i u ligi grada Kragujevca 16 ekipa. Međuopštinske lige imaju četiri okruga, Šumadijski i Braničevski po 28, Raški 16 i Mačvanski 48. klubova. Najmasovnije su opštinske lige sa 341 klubom. Braničevski ima 74, Kolubarski 65, Mačvanski 60, Moravički 40, Šumadijski 35, Podunavski 31, Zlatiborski 20, Rački 16 i u gradskoj ligi Kragujevca 41 ekipa. Mali fudbal ima 20 registrovanih klubova, najviše Zlatiborski okrug 6, grad Kargujevac 4, Šumadijski, Raški, Moravički, Kolubarski i Podunavski po 2. kluba. Ženski fudbal ima 10 ekipa, grad Kragujevac, Šumadijski, Mačvanski, Braničevski po 2, Kolubarski i Podunavski po jedan klub. Grad Kragujevac ima i jedan registrovan klub veterana. Ukupan iznos je 763. kluba. Zapadna Srbija ima 42221 registrobanog igrača, najviše pripada Mačvanskom okrugu 8401, Braničevski ima 6409, Rački 4906, Moravički 4583, Zlatiborski 4159, Podunavski 3896, Šumadijski 3799 i grad Kargujevac 3437. igrača. Ukupan broj trenera je 1227. Sa profi licencom je njih 12, Moravički okrug ima pet, po dva Podunavski i Kolubarski i po jednog Rački i Šumadijski. Sa A licencom je 87 stručnjaka, najviše ima Zlatiborski okrug 18, Raški 15, Moravički 14, Mačvanski 11, grad Kargujevac 9, Šumadijski 8, Podunavski 5, Braničevski 4 i Kolubarski 3. Sa B licencom ima 118 trenera, Moravički ima 19, po 16 imaju Raški i Mačvanski, Podunavski i Braničevski po 15, Šumadijski 14, Zlatiborski 11, Kolubarski 8 i grad Kragujevac 4. Najviše je registrovanih tenera sa C licencom, čak 1010. Mačvanski okrug ima 223, Braničevski 160, Kolubarski 123, Šumadisjki 119, Raški 107, Zlatiborski 81, grad Kargujevac 80, Podunavski 68 i Moravički 49 trenera. Na teritoriji FSRZ Srbije ima 1288 sudija. Sa znakom FIFA je njih pet. Dvojica su iz Zlatiborskog okruga, a po jeda iz grada Kargujevca, Moravičkog i Kolubarskog okruga.Sudije prve kategorije su na broju 75. Kolubarski ima 13, Moravički i Zlatiborski po 12, grad Kragujevac i Mačvanski po 9, Braničevski 7, Raški 6, Podunavski 5 i Šumadijski 2. U drugoj kategoriji ima 243 sudije, od toga Mačvanski 34, Zlatiborski 31, Braničevski 30, Raški 28, Šumadisjki 26, grad Kargujevac 25, Moravički 24, Kolubarski 23 i Podunavski 22 sudije. U trećoj kategoriji je 970 sudija. Broj instruktora je 584, od toga u prvoj kategoriji 97, u drugoj 169 i trećoj 318..


Radnički Stobeks 2 : 1 Jedinstvo
Polet (Lj) 1 : 2 Pobeda
Jasenica 1911 3 : 2 Sloga (P)
Sloboda (Č) 1 : 0 Železničar
Sloga (BB) 1 : 1 Mačva
Partizan (BB) 2 : 0 Sloga (PM)
Vujić Valjevo 3 : 1 Jedinstvo Putevi
Rudar 3 : 0 Šumadija
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Jedinstvo Putevi 30 17 11 2 62
2 Rudar 30 17 7 6 58
3 Mačva 30 15 11 4 56
4 Pobeda 30 13 9 8 48
5 Železničar 30 13 8 9 47
6 Polet (Lj) 30 12 10 8 46
7 Radnički Stobeks 30 11 7 12 40
8 Partizan (BB) 30 10 10 10 40
9 Sloboda (Č) 30 12 4 14 40
10 Sloga (PM) 30 11 5 14 38
11 Jasenica 1911 30 11 5 14 38
12 Šumadija 30 11 4 15 37
13 Vujić Valjevo 30 6 17 7 35
14 Jedinstvo 30 7 7 16 28
15 Sloga (BB) 30 5 7 18 22
16 Sloga (P) 30 5 6 19 21