XS
SM
MD
LG

Rutinska pobeda Srbije

Kvalifikacioni meč grupe "4" za odlazak na EP u Dansku i Norvešku najbolje rukometašice Srbije počele su pred tri hiljade Kraljevčana koji su bili snažna podrška našem timu u susretu sa selekcijom Švajcarske. Gošće bolje počele meč, sa dva vezana gola pivota Noele Frec. Tada je krenula furija u crvenom, serija 9-0 naše selekcije, uz 5 golova pivota Slađane Pop Lazić, kao i 4 odbrane Katarine Tomašević. Već se dalo naslutiti ko osvaja prve bodove u kvalifikacijama. Gošće su ovu seriju prekinule golom oz sedmerca, ali je Liščević svojim prvim golom vratila prednost od sedam golova. Srednji bek našeg tima postigla je gol i kada smo imali igrača manje na terenu, Srbija je igrala brzo, efikasno, na veliko zadovoljstvo oko tri hiljade navijača. U ovom delu igre gošće su uspele najviše da smanje na četiri gola minusa (14-10), ali su Liščević, Pop Lazić i drugarice na veliki odmor otišle sa odličnih 17-11.

Jovana Stoiljković u akciji pred golom Švajcarske Foto G. Šljivić

Selektor Srbije Ljubomir Obradović u drugom poluvremenu je promešao karte. Šanse su dobile igračice koje nisu ulazile u prvih 30 minuta, pa je Graovac zabeležila prvu odbranu,a Sanja Vujović prvi gol. Srbija je brzo došla do devet golova viška i čekao se trenutak za dvocifrenu prednost. I to se dogodilo u 50. minutu kada je Agbaba na sjajno dodavanje Vujović podigla gledaoce na noge (29-19). U sledećoj akciji golman Katarina Graovac beleži svoju četvrtu odbranu i postiže gol kažnjavajući gošće za izvođenje golmana iz igre. Da ne bude pod "slučajno" naš golman je to učinila još dva puta,a njen treći gol je bio i poslednji u ovom meču za konačnih 35-23.

Ubedljiva i sigurna pobeda za prvi korak ka EP u Danskoj i Norveškoj. Kraljevčani su znali da nagrade izabranice Ljuborima Obradovića za prikazanu igru i ubedljivu pobedu. Sledi Slovačka, uz ovakvu igru pobeda se već nazire.

Vrlo ozbiljno smo shavtili duel sa Švajcarskom, pobedili smo ubedljivo, ali oni su dobar tim.Mlade su, poletne, nismo im dozvolili da se razmahnu. Ispoštovali smo svaki dogovor koji je stavljen pred ovaj meč i veoma dobrom raspoloženju idemo na megdan Slovačkoj. Veliko hvala navijačima, bili su sve vreme uz nas, ta energija nas je nosila i ovo je bio pravi domaći teren. Očekujem da će tako biti do kraja kvalifikacija u kojima je cilj plasman ne EURO – naglasila je Jovana Stoiljković, reprezentativka Srbije.

Zadovoljstvo uspešnim startom kvalifikacija nije krio ni Ljubomir Obradović, selektor Srbije.

Dogovor kuću gradi - selektor Obradović i rukometašice Srbije Foto RSS

Imali smo jedan duel sa selekcijom Švajcarske u Šapniji, takođe je bila IHF nedelja. Namučile su nas tada u prvom poluvrmenu i na osnovu tog iskustva smo se vrlo ozbiljno pripremili za meč. Odigrali smo u dobrom ritmu svih 60 minuta, šansu su dobile skoro sve devojke i moram biti zadovoljan ubedljivom pobedom. Sledi nam duel u Slovačkoj, daleko teži meč, jer gostujemo i Slovačka je vrlo ozbiljan rival. Neće biti lako, ali spremićemo se dobro u Kanjiži i verujem da ćemo uspeti da zabeležimo dve pobede na startu kvalifikacija. Sve to bi bio uvod u kasnija dva meča sa Rusijom, ali da ne širimo priču. Švajcarska ide u arhivu, sva pažnja je usmerena na meč sa Slovačkom. Kraljevčanima veliko hvala, imali smo jak domaći teren, verujem da je i publika uživala i siguran sam da ćemo ovde igrati još značajnih utakmica – bio je jasan na pres konferenciji naš selektor Ljubomir Obradović

SELEKTOR ŠVAJCARSKE VIŠE O SUDIJAMA

Zanimljivo je bilo na pres konferenciji po završetku rukometnog duela Srbija-Švajcarska. Selektor gostujućeg tima analizirajući igru i poraz svog tima, više je govorio o „lošem suđenju“ tražeći da najbolje sudije sude kvalifikacione mečeve.

Nisam zadovoljan našom igrom, pravili smo mnogo grešaka. Srbija je odličan tim, igraju kvalitetan rukomet i znali su da kazne ovakvo naše izdanje. Na drugoj strani, suđenje je bilo loše, ovakve utakmice treba vode najbolji arbitri. Bio je ovo meč bez pritiska, nije bilo neizvesnosti, pa samim tim nije bilo potrebe za nekim odlukama arbitara. Očekujem da kako vreme odmiče moja ekipa igra bolje, da pružamo bolje partije i jači otpor u ovom trenutku boljim selekcijama sa kojima smo u grupi – rekao je novinarima Martin Albertsed, selektor Švajcarske.

Rukometna reprezentativka Švajcarske Ksenija Hodel priznala je razliku u kvalitetu dve selekcije.

Mi smo veoma mlada ekipa, jednostavno danas nismo uspele da odgovorimo zahtevima ove utakmice. Srbija je bila bolja u svim elementima, one igraju jako dobro, favoriti su u grupi i sigurno je da ćemo se potruditi da na našem terenu budemo bolje i konkuretnije – naglasila je Hodel.

Čvrsta odbrana Srbije zaustavila Švajcarkinje Foto RSS

PRIZNANjA

RSS je pred početak kvalifikacione utakmice Srbija-Švajcarska specijalnim priznanjima nagradio dr. Predraga Terzića gradonačelnika Kraljeva i Aleksandra Nestorovića člana UO RSS za veliki doprinos i pomoć u organizaciji nekoliko kvalifikacionih utakmica odigranih u gradu na Ibru. Posebno priznanje dobio je i Dragan Simović za dugogodišnji samopregoran rad u rukometnom sportu.

SRBIJA - ŠVAJCARSKA 35 - 23 (17 - 11)

Nova sportska dvorana u Kraljevu Gledalaca: 3000 Sudije: Backović i Palacković (Slovenija) Sedmerci: Srbija 5 (4), Švajcarska 2 (2) Isključenja: Srbija 6 minuta, Švajcarska 6 minuta.

SRBIJA: Radosavljević 3, Trifunović, Milošević, Lavko 4 (2), Vujović 2 (1), Agbaba 1, Nikolić 1, Janjušević 1, Risović Kojić 2, Radojević 4 (1), Pop Lazić 7, Tomašević (7 odbrana), Stoiljković 3, Liščević 3, Graovac 3 (4 odbrane) Selektor: Ljubomir Obradović.

ŠVAJCARSKA: Šuphak (1 odbrana), Vik, Kundig 3 (2), Morf 1, Fraj, Kavaljari 1, Gauči 2, Bruč (3 odbrane), Hodel 6, Hes 3, Kar 1, Alter, Frec 6, Vajder, Murer, Čamper Selektor: Martin Albertsed.