XS
SM
MD
LG

Kovačević se brani Sarajevom

Mile Kovačević

Nastavlja se pravna bitka oko sazivanja vanredne sednice Izvršnog odbora i vanredne Skupštine FSRS, a  na kojoj bi Mile Kovačević, predsednik saveza trebao da dobije ''crveni karton'', odnosno da bude smenjen.

On je juče poslao pismo članovima Izvršnog odbora (šestorici) koji su zatražili vanrednu sednicu Izvršnog odbora, a na kojoj bi se zakazala vanredna Skupština FSRS.

Kovačević je dao svoje tumačenje Statuta, konstatovao da je taj zahtev nije podnesen po Statutu i da neće da zakaže sednicu.

Prema našim saznanjima šestorka se sprema da mu odgovori i da mu navede kako i gde je on kršio Statut.

Grubo ga je prekršio po članu 36. stav 1. a on glasi:

''Na pismeni zahtjev najmanje šest (6) članova, predsjednik je dužan sazvati sjednicu Izvršnog odbora FSRS, koja se mora održati u narednih sedam (7) dana'', IMPERATIVNO.

Kovačević to nije uradio, već je  tumačeći Statut po svome zaključio : '' Da za predloženu tačku dnevnog reda Izvršnog odbora:  - Zakazivanje vanredne sjednice Skupštine FS RS - , članovi koji su u potpisu zahtjeva nisu predložili dnevni red za vanrednu Skupštinu''

Prema Statutu FSRS oni to nisu ni mogli da urade. U članu 26. stav 3 Statuta stoji:

''Kada se vanredna Skupština sazove na inicijativu Izvršnog odbora, on (Izvršni odbor)  mora sastaviti dnevni red''. Dakle, 6 članova Izvršnog odbora FS RS nisu ni trebali, a ni mogli  sastavljati dnevni red za vanrednu Skupštinu, jer se o tome trebalo raspravljati na samom Izvršnom odboru.

Moramo i da postavimo pitanje da li za predsjednika FSRS važi član 41. stav 3. Alineja b u kojoj piše:

Predsednik FSRS je  zadužen za ''osiguravanje djelotvornog funkcionisanja tijela FSRS, da bi se ostvarili ciljevi opisani u ovom Statutu i programima koje odobri Skupština ili neko drugo tijelo''.

E, čini se da to ne važi. Idemo na blokadu rada po svaku cenu. Posebno je iritantan dopis koji je Kovačević poslao članovima Izvršnog odbora ,a koji je doneo Pravni komitet FS BiH. On je konstatovao da se vanredna Skupština ne može održati i da se predsednik nikako ne može smeniti, ali je Kovačević  ''prećutao'' stav i mišljenje  Pravne komisije FSRS koja je rekla da je sve to moguće. To pismo nije poslao članovima izvršnog odbora, ali je ono bilo dostupno javnosti!

Dakle, Kovačević se brani dopisima iz Sarajeva. Relevantno mu je šta se misli u gradu na Miljacki, a nije ono što se misli po Republici Srpskoj.

Da li sada dolazimo do sednice Izvršnog odbora FS BiH , kada je biran novi generalni sekretar. Tada je i  srpskim glasovima, a kažu svi dobro upućeni da je Kovačević rekao članovima izvršnog odbora iz Republike Srpske  kako je obećao svih pet glasova za Adnana Džemidžića, aktivistu SDA.

Tada je smenjen Jasmin Baković, a umesto njega postavljen Džemidžić, koji je nekoliko meseci pre toga bio kandidat SDA na opštim izborima u Bosni i Hercegovini. Da li mu sada Sarajevo vraća uslugu???

Možda. Dakle Sarajevo bi Milu Kovačevića, ali u Fudbalskom savezu Republike Srpske  Milu Kovačevića više ne žele.  Nije njega biralo  Sarajevo, već Republika Srpska, pa ga valjda mogu u smeniti oni što su ga svojevremeno i izabrali...

Ipak, treba se naoružati strpljenjem. Napisali smo već da se Kovačević neće lako odreći fotelje.

Zašto, to on zna? Svestan je da je izgubio poverenje i moć u FSRS,ali...

 Biće tu još pravnih okršaja. Potrajaće verovatno ovo dopisivanje još neko vreme, ali neupitno je da će do vanredne Skupštine doći, a ishod???

Pa setimo se samo Prve lige od devet klubova, odustajanja klubova od takmičenja, izbacivanja Borca iz Premijer lige, mrvica koje u FSRS stižu iz FS BiH, obećavanja (višegodišnjeg ) utakmice reprezentacije Srbije i Republike Srpske...Da ne nabrajamo više!!!