XS
SM
MD
LG

Druga Dunav liga za vaterpolistkinje počela u Bečeju

Vaterpolistkinje Palilule u vodi bazena kraj Tise

Oktet dama iz četiri države u Bečeju je započeo ovogodišnji takmičarski ciklus Dunav lige za vaterpolistkinje. Posle lanjskog „prvenca“ sa šest učesnika i trijumfa mađarskog Senteša, ove godine za prestižni epitet pobednika međunarodnog regionalnog takmičenja bore se novosadska Vojvodina, te beogradske ekipe Palilula i Crvena zvezda iz Srbije,Eger i Senteš iz Mađarske,Rapid i Steaua iz rumunske prestonice Bukurešta i slovačka Olimpija iz Košica. Dunav ligaigra se turnirski. Domaćin prvog je Crvena zvezda ovog vikenda u Bečeju, naredni će se igrati od 29. novembra do 1. decembra u Sentešu, a domaćini preostala dva i fajnal fora biće određeni tokom aktuelnog turnira kraj Tise.

Čeprkajući po istoriji bečejskog vaterpola, datum početka aktuelnog turnira, 13. septembar, je vrlo bitan za domaći ženski vaterpolo. Jer, tog dana 1992. godine ondašnja Jugoslavija je dobila prvog šampiona u konkurenciji vaterpolistkinja. Četiri ekipe s početnim slobom „B“, beogradska Banjica, Bečej, Bijela i Bokelj iz Baošića, igrale su na turniru u legendarnom bazenu kraj Tise. Zahvaljujući boljoj gol razlici, Banjica se okitila prvom titulom prvaka, a Bečejkama je pripalo drugo mesto. Istina, kasnije su bečejske „vidre“ iskočile u prvi plan i vremenom su se okitile sa po pet titula i trofeja kupa, 2003. godine su promenule ime u Mladost i, mada su se kasnije vratile imenu grada, nestale su sa scene. Koincidencija da se, posle 27 godina, istog datuma održava turnir samo potvrđuje da u životu ništa nije slučajno.

- Cilj ovog takmičenje je da se razvija ženski vaterpolo u regionu, a nama će najviše pomoći. Jer, Mađarska je daleko ispred svih po brojnosti ekipa i kvalitetu, a u rumunskim i slovačkim klubovima ima dosta stranih igračica i time podižu kvalitet tih ekipa. Naši klubovi su jedini oslonjeni na sopstvene snage i naših 45 devojaka iz tri kluba od ovog učešća mogu samo da profitiraju, a mi da se ugledamona njih kako organizuju turnire i igraju utakmice. Crvene zvezda je izabrala da bude domaćin u Bečeju iz razloga što je u gradu kraj Tise kompletna infrastruktura optimalna za organizaciju turnira ovakvog formata i zahvalni smo ovdašnjim ljudima na čelu sa Goranom Krstonošićem na gostoprimstvu, rekla nam je selektorka ženske vaterpolo reprezentacije Srbije Dragana Ivković.

Bečejcima ide u prilog što će se u njihovom gradu održati renomirani turnir, jer se na taj način propagira ženski vaterpolo i pomaže im u želji da se, posle niza godina, i njihov klub ponovo vrati na scenu.

Osam klubova će na četiri turnira igrati dvokružno svako sa svakim. U Bečeju će se za tri dana odigrati 14 utakmica. U prvom kolu domaćin Crvena zvezda je izgubila od Egera rezultatom 9:16, branioc trofeja Senteš je pobedio Olimpiju sa 15:5, domaći derbi između Palilule i Vojvodine završen je rezultatom 7:7, a u okršaju dve bukureštanske ekipe, Rapida i Steaue, bolja je bilaSteaua rezultatom8:7.

U subotu će snagu odmeriti Vojvodina - Olimpija (8,30), Crvena zvezda – Steaua (10), Palilula – Senteš (11,30) i Rapid – Eger (13). Turnir se završava u nedelju utakmicama Crvena zvezda – Olimpija (18), Eger – Senteš (19,30).