XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa B

Grupa B predstojećeg Mundobasketa mogla bi biti jako interesantna. Naime, u njoj se nalaze Argentina, Rusija, Nigerija i Koreja.

Foto: FIBA

Rusi kao četvrti u Evropi, imali su velike ambicije i ove godine. Međutim, povrede su učinile svoje pa su ostali bez prve zvijezde tima, Alekseja Šveda. Nastup je otkazao i Dmitri Kulagin. Međutim, Rusi opet imaju dobar tim i bez povijeđenih. Tu su Timo Mozgov, zatim ekipa iz CSKA u vidu Antonova, Kurbanova i Vorontseviča. Tu je i Fridzon kao i Karsjov. Sa Švedom bi ovaj tim iz sjenke gađao medalju. Ovako, biće velika borba da prođu u drugi krug jer je grupa teška.

Najveća snaga mogla bi m biti ta što su svi prilično dobri šuteri. Mnogi od igrača imaju domet u šutu za tri poena samo će im biti važno da napadi budu adekvatno organizovani. Kvalitet pod košem donijeće Mozgov. Međutim, grupa je teška kao što je već rečeno i biće uspjeh ako prođu dalje.

Argentina dolazi u najjačem sastavu i nakon problema sa povredama kod Rusa, možda postaju i prvi favoriti u grupi. Legendarna generacija Argentinaca pala je na samo još jednog mohikanca, velikog Luisa Skolu. I pored 39 godina na leđima, Skola je i dalje tu. Tu su i ostali igrači poput Kapaca, Garina, Brusina. Tu je i MVP Endesa Lige Niko Laprovitola. Tu je i Luka Vildoza, koji igra sve bolje i bolje a tu su i Delia i Dek. Faktički, svi su se odazvali što nije neko čudo. Argentinci su ludi za reprezentacijom i zato je kod njih čast igrati za reprezentaciju, veća nego u nekim drugim državama. Biće motivisani i veoma nezgodni svima. 

Imaju zaista sjajnu vanjsku liniju. Kampaco igra fenomenalno u oba pravca i spreman je isprovocirati rivale kad treba. Laprovitola ima sezonu života iza sebe i nakon što je Micić odbio Real, Real je doveo Laprovitolu. Vildoza je imao bitnu ulogu u Baskoniji a sa Garinom se sjajno zna jer su saigrači. Ako Skola bude na svom nivou i u ovim godinama, mogu Argentinci bez problema do četvrtfinala.

Nigerija je mogla biti u izuzetnom sastavu da su se svi odazvali. Međutim, na kraju će biti lišeni usluga nekih igrača ali opet će imati kvaliteta. Nedostaju im Nvaba, Amunobi, Okeke, Ojeledže. Međutim, imaju i bez njih dovoljno kvaliteta da se bore za prolaz.

Tu su im igrači poput nekadašnjeg MVP-a završnog turnira Evrolige, Ekpe Juda. Tu su i igrači iz NBA lige popud Faruka Aminua, Okodžija, , Nvore koji će biti dobro plasiran na narednom Draftu a tu su i iskusni igrači poput Juzoa, Akendelea, Diogua i Majkla Erika. 

Snaga Nigerije je definitivno u atletizmu. Ukoliko se tu napetmu na pravi način, mogu stvoriti probleme i Argentincima a pogotovo Rusima. Imaju dosta defanzivnih specijalaca i dosta toga će bazirati na igr u odbrani i na dominaciji u skoku. Fizički su dominantniji od Rusa i mogli bi lako iskoristiti izostanak Šveda te proći dalje.

Što se Koreanaca tiče, o njima ne treba trošiti mnogo riječi u jednoj ovakvoj grupi. Biće gotovo pa izvjesno samo prolaznici i ekipa koja će u ovakvom društvu imati tri poraza. Njima je uspjeh što su na prvenstvu i bonus im je šta god uradili.

Neka prognoza ove grupe je sledeća. Argentina ide dalje a Nigerija i Rusija će se boriti za prolaz. Zbog fizičkih predispozicija i činjenice da Rusima fali prva zvijezda tima, Nigeriji dajemo prednost u borbi za drugo mjesto u grupi.