XS
SM
MD
LG

Majstori, hvala vam za ovaj spektakl!

Novak Đoković osvojio je petu titulu na Vimbldonu a ukupno 16. na Gren Slem turnirima. U spektakularnom finalu Vimbldona, Nole je savladao Federera i to nakon istorijskog super taj brejka.

Foto: Wimbledon

Federer je dobro otvorio susret. Igrao je sa mnogo slajsa što Noletu nikako nije odgovaralo. Đoković je voema loše servirao i u jednom trenutku imao je ispod 40% ubačenog prvog servisa. Dosta je stegnut bio i iz bekenda (manje više tokom cijelog meča). U prvom setu Noletu je forhend bio najpouzdaniji udarac dok je Federer često igrao servis volej. On je sjajno servirao do završnice seta kada mu je opao procenat ubačenog prvog servisa. Federer je tokom cijelog prvog seta bio agresivan. I vodio je u vinerima što je činjenica ali je i dosta griješio U ključnim poenima ga je baš ta agresivnost koštala. Griješio je u taj brejku iz bekenda a i iz forhenda i na kraju je Nole dobio prvi set, iako je Federer bolji bio.

Očekivalo se da nakon tako dobijenog seta, Nole krene sa fenomenalnom igrom. No, on je potpuno pao u drugom setu. Griješio je i iz forhenda i iz bekenda. Već na startu drugog seta Federer je napravio brejk. Nole je tu faktički odustao od seta. Nešto kao Federer u drugom setu protiv Nadala. Federer je koristio takvu Noletovu igru maksimalno te je trostrukim brejkom došao do seta.

Treći set kao da je bio deža vu prvog. Federer je igrao sigurnije. Napadao je i konstantno bio agresivan. Nole je i dalje bio stegnut ali je polako hvatao ritam. Kako je set tekao, sve je bolje riternirao, pogotovo na drugi servis Švajcarca. Na kraju je i ovaj set otišao u taj brejk. I opet kao i u prvom setu. Federer nije mogao iskontrolisati svoju agresivnost te je opet pravi greške i iu forhenda i iz bekenda u završnici seta. Te njegove greške bile su i plod dobrog riterna Noleta, koji je proradio kad je bilo najbitnije. 

Nole je poveo sa 2-1 i bio je veoma siguran na startu četvrtog esta. Međutim, peti gem je bio ključan u ovom setu. Nole je imao gem lopte ali je Federer preokretom došao do brejka. Nole je opet upao u tunel i išao je iz greške u grešku. Federer je poveo 5-2 i djelovalo je da je ovo deža vu drugog seta. Međutim, Nole je napravio brejk i smanjio na 5-4 ali nije imao snage za preokret.

Do petog seta nismo gledali vrhunski tenis, pogotovo jer je Nole bio van meča u drugom setu. Međutim, u petom setu smo gledali pravi pravcati spektakl. Krenulo je stegnuto sa obje strane i sa mnogo mnogo tenzija u zraku. Djelovalo je da će neko ubrzo pasti. Nole je napravio brejk i poveo 4-2 ali ga nije potvrdio. Federer je napravio brejk, imao 8-7 i 40-15 ali se Nole izvukao. Na kraju smo otišli do super taj brejka po prvi put u istoriji Vimbldona. I opet se desilo što se desilo u prvom i trećem setu. Federer ne može kontrolisati agresivnost i na kraju Nole dobija taj brejk. Ono što je fascinantno jeste da je Federer u cijeloj godini izgubio tri taj brejka do ovog finala a dobio ih je 15. Danas je u samo jednom meču izgubio taj brejkova koliko u čitavoj sezoni.

Na kraju se sve svelo upravo na te ključne poene. U njima je Nole bio mnogo bolji. I nije toliko u njima briljirao što se tiče vinera, koliko je uspio sačekati grešku Federera. Takođe, u većini tih bitnih poena služio ga je ritern. To smo sve nagovijestili u najavi susreta kao bitne stvari za konačan ishod.

No pored vinera, servisa, grešaka rivala, ključ Noletove pobjede jeste njegova mentalna snaga. Čovjek je imao prednost brejk u petom setu a pola sata kasnije Federer je imao 8-7 i 40-15. Nije ni tu Nole ustuknuo. Pritjeran je bio uz zid. Ali kraj nije bio kad je kraj, nego kad Nole kaže da je kraj. Izvukao se i poput Feniksa podigao iz pepela do pobjede. Uradio je ono što je uradio i u polufinalu US OIpena prije osam godina. I tada je gubio sa 5-3 i 40-15 u odlučujućem setu pa je na kraju slavio. Ta mentalna snaga koju Nole ima, ta jačina da zaboravlja u sekundi šta je bilo i fokusira se na ono što će biti, to je najveće Novakovo oružje. Radi te mentalne snage ostvarivao je brojne velike pobjede kakva je bila i ova danas.

Divljenje zaslužuje i Federer. Čovjek za 17 dana puni 38 godina. Čovjek koji je osvojio toliko toga a i dalje je gladan uspjeha. I dalje igra sjajno. Njegovi udarci su i dalje elegantni. Ritern mu je bio ponajbolji na nekom turniru, ako gledamo cijeli Vimbldon. A njegovo kretanje ? E to je tek ipresivno za nekog ko ima skoro 38 godina.

Nije nam ostalo još mnogo duela ova dva velikana, pogotovo na GS turnirima. Naravno, razlog su Rodžerove godine. Radi toga smo priželjkivali spektakl ali da na kraju Nole pobijedi. Naša sreća je da smo na kraju dobili i jedno i drugo.

Možemo samo reći na kraju, kapa vam do poda doktori za ovaj spektakularan meč.