XS
SM
MD
LG
03.06.2019 Vlastimir Jankov

Najlepši poklon za punoletstvo

Marko Erdeljan sedmi Gradištanac sa svetskim zlatom oko vrata

Kuglanje je medijski neopravdano zapostavljen sport u Srbiji, jer naši kuglaši beleže izvanredne rezultate na međunarodnoj sceni. Ne može opravdanje da bude činjenica da nije olimpijski sport, što je takođe sportska nepravda. Pogotovo ako se ima u vidu da je seniorska reprezentacija Srbije na poslednjih šest svetskih prvenstava pet puta pokorila planetu. Od 2009. do ove godine, samo su 2013. bili „bronzani“. Toliko „zlata“ nije osvojila nijedna reprezentativna selekcija Srbije.

Još je manje poznato da je potiski region iznedrio, čak, trojicu „zlatnih“ na minulom Svetskom šampionatu učeškom gradu Rokucanu. Perjanica je Bečejac Vilmoš Zavarko, koji ne samo da je čitavu deceniju „numero uno“, nego je već izrastao u najboljeg svetskog kuglaša svih vremena. Njemu uz rame su BačkogradištanacČongor Baranj i Novobečejac Robert Ernješi.Međutim, ne završava se priča o uspehu potiskog kuglanja tu. Malenog Bačko Gradište iznedrilo je, čak, sedam osvajača svetskih titula.

- „Zlatnu priču“ svojevremeno je otvorio Gavra Ćosić titulom pojedinačnog kadetskog prvaka sveta. Vilmoš Zavarko je osvojio sve što se osvojiti može, zatim se u tu priču uključioČongor Baranj s ekipnim zlatom. Hermina Lukač je jedina dama iz sela dostigla tako visoki domet osvojivši u kadetskom uzrastu pojedinačno i u miksu titulu najbolje na planeti. Milorad Vojnović je bio član ekipe koja je na juniorskom prvenstvu osvojila prvo mesto, a „zlato“ mu je pripalo i u disciplini „sprint“. Čaba Zavarko je bio član zlatne juniorske selekcije, a sada je bljesnuo Marko Erdeljan sa „zlatnom“ u tandemu na kadetskom svetskom šampionatu, ne propušta da istakne trener Vojvodine u Bačkom Gradištu Milan Kaćanski.

Tu počinje priča o Marku Erdeljanu, koji je u paru saKruševljaninom Ilijom Jevremovićem osvojio naslov svetskog prvaka svog uzrasta u tandemu.

- „Zlato“ mi je najlepši poklon za punoletstvo. Rođendan sam obeležio 12. maja, a sutradan mi je okačena oko vrata zlatna medalja,priseća se Marko Erdeljan. Naravno da mi to nije bio cilj pre odlaska u Češku, ali jeste da pružim maksimum na stazi, pa šta bude. Čast je igrati za reprezentaciju Srbije, koja je izrasla u kuglašku velesilu, pa nisam smeo ni da pomislim da ne dam sve od sebe.

Prvo su Ilija i Marko savladali Italijane, potom Slovake, u polufinalu su pobeđeni Austijanci, a u finalu je bilo dramatično sa Slovencima. Poveli su naši kadeti sa 154:133, ali su Slovenci bili bolji u drugom bacanju rezultatom 141:139. Onda su stigle „zlatne kugle“ i donele su našem paru „zlato“ rezultatom 14:9. Marko je oborio osam, a Ilija šest čunjeva.

Marko Erdeljan s trenerom Milanom Kaćanskim

Porodica Erdeljan je u Bačkom Gradištu poznata kao fudbalska, a Marko je, evo, zasijao u kuglanju, koje je uz fudbal i stoni tenis Bačko Gradište smestilo na sportsku mapu još bivše Jugoslavije, a pogotovo sada Srbije. Nije Marko dugo u kuglanju. Od sredine 2015. godine.

- Otac Slobodan, naravno fudbaler u svoje vreme, nastavio je rekreativno da se bavi kuglanjem i dovodio je Marka u kuglanu na Radničko-sportse igre. Dopalo se Marku, uzeo kuglu u ruke i više je ne ispušta, pojašnjava nam trener kuglaša bačkogradištanske Vojvodine Milan Kaćanski kako je Marko stigao u kuglanje.

Dres ekssuperligaša Vojvodine sada nose mladi igrači. Potvrda kvaliteta stigla je na minulom ekipnom juniorskom prvenstvu Srbije, gde su osvojili drugo mesto iza Beograda, a ispred novobečejskog Jedinstva. Boje Gradištanaca branila su, čak, trojica još uvek kadeta, Marko Erdeljan, Gabor Kurcinak i Tomislav Marković, a samo jedan junior Stefan Vojnović, što znači da od ovih mladića tek treba očekivati rezultate.

- Imamo izuzetno mladu, ali kvalitetnu, ekipu i napašćemo od jesenu prvo mesto Vojvođanske lige, kako bi izborili pravu takmičenja u Prvoj ligi, a onda će mladići sa stečenim iskustvom sami želeti napad na Super ligu. Moram da dodam da su pripreme za minuli Svetski šampuonat u Češkoj prošla četiri člana našeg kluba. Pored Marka, za startnu poziciju reprezentacije Srbije, koja je bila šesta u ekipnoj konkurenciji, izborio se Gabor Kurcinak, a Nataša i Tomislav Marković su u poslednjem delu priprema izgubili status reprezentativca, naglašava Milan Kaćanski. 

Pre odlaska na Svetsko kadetsko prvenstvo u Češku, Marko Erdeljan je bljesnuo u kupu Srbije za svoj uzrast. Zahvaljujući dobrim rezultatima tokom serijala šest turnira od septembra do aprila, našao se u finalnom „oktetu“ kuglane Banje Junaković i osvojio pobednički trofej.

- Sada mi sledi kraći odmor, pa novi rad za ono što me čeka u drugoj polovini godine, koja je moja najuspešnija u dosadašnjoj karijeri. Prvo me čakaju okršaji u ekipnom prvenstvu Prve vojvođanske lige, a krajem godine pojedinačno kadetsko prvenstvo, gde sada imam obavezu da ponovim uspeh iz kupa, zaključuje Marko Erdeljan.

Ali, bačkogradištansko kuglanje nije samo „zlatna priča“ sa svetskih prvenstava. Ovoj klub ima i nedaća. Ozbiljnih. Kao prvo, namaju rešeno grejanje u kuglani, a kako je kuglaška sezona najvećim delom u zimskom periodu, onda je jasno da tokom treninga nemaju ni minimalne uslove za rad. Uz to, njihova kuglana ne zadovoljava uslove takmičenja, pa su redovno gosti. Minule sezone su bili domaćini u Feketiću, u narednoj će ugostiri rivale u Novom Bečeju. I poredsvih nedaća, napašće Prvu ligu.